Je opravdu spadlý fén do vany životu nebezpečný?
zerotest:
Vážení,
vaše teoretické úvahy jsou zajímavé. Doma jsem měřil izolační odpor smaltované vany napuštěné vodou /smalt nikde není poškozen/ a naměřený odpor se pohyboval od 130 do 170 MOhmů. Vana je napojena na pospojování. Vybavení chrániče je nesmysl - není dostatečný proud při takto vysokém odporu.
Spoléhat na to, že proud poteče jen mezi svorkou L a N je nesmysl. Mnohokrát ověřený důkaz je to, že ryby ve vodě se chytali pomoci generátoru nebo megmetu. Ochromil je elektrický šok i když na 100% nebyly mezi elektrodami.
Pozor chytání lovu ryb takovým způsobem je zakázáno!
Rozmahel Vladimír:
Nevím jestli jste měřil tak, že jste vložil hrot do vody nebo se dotýkal smaltu vany? Zkuste měřit proti zemi, hodnota bude taky vysoká ale i tak na fázi není radno sahat. Izolační odpor se měří stejnosměrným proudem, v zásuvce je střídavý, proto jsem uváděl rytmus 50Hz. Skutečné podmínky jsou úplně jiné. Je to obdoba s měřením dotykového proudu u spotřebičů. Stává se, že izolace je dobrá / měřeno DC /, ale dotykový proud je nad limit, / měřeno při provozním AC napětí /.
Fuk Tomáš:
Citace: zerotest 19.03.2008, 07:32
Doma jsem měřil izolační odpor smaltované vany napuštěné vodou /smalt nikde není poškozen/ a naměřený odpor se pohyboval od 130 do 170 MOhmů. Vana je napojena na pospojování. Vybavení chrániče je nesmysl
Změřil jste taky kapacitu proti zemi?
Citace: zerotest 19.03.2008, 07:32
Pozor chytání lovu ryb takovým způsobem je zakázáno!
Zakázáno? A co tohle: http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,7766.0.html
zerotest:
Při pokusech mi chránič nevybavil a po změření izolačního odporu mi to bylo celkem jasné. Po Velikonocích vezmu PU a změřím unikající proud. Pak zde uvedu co jsem naměřil.
Ta norma na odchyt pomocí el. proudu na vzorky slouží zřejmě k omráčení ryb a tomu zřejmě odpovídá i vydatnost takového zdroje. Jinak by ty vzorky asi končily už jen na talíři. Tu normu nemám, takže i to je možné.
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Fuk Tomáš 19.03.2008, 13:26
Zakázáno? A co tohle: http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,7766.0.html
Rybářský zákon č. 99/2004 Sb.:
§ 13, odst. 2, písm. c) : Při lovu v rybářském revíru a v rybníkářství se zakazuje užívat k lovu ryb elektrického proudu, lovit ryby pod ledem.
§ 13, odst. 6: Lov ryb pomocí elektrického proudu je povolen pouze při splnění bezpečnostních předpisů. Osoba obsluhující elektrické zařízení musí mít u sebe povolení k takovémuto lovu a doklady opravňující použití elektrického zařízení, stanovené zvláštním právním předpisem (vyhl. 50/78 Sb.).
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana