Je opravdu spadlý fén do vany životu nebezpečný?

(1/7) > >>

Radek Červený:
Co dodat k tomuto článku?
http://www.novinky.cz/clanek/135448-zenu-zasahl-proud-pote-co-ji-kocka-prevrhla-do-vany-fen.html
Je cca 1000 Kč za chránič vysokou částkou za záchranu lidského života?
Amyslíte si, že se z těchto neštěstí dokáží ponaučit elektrozedníci, kteří rekonstrukci koupelny začnou a skončí pouze výměnou obkladů a posunutím zásuvky?

Václav 3:
Obávám se, že tady by nepomohl ani ten chránič, možná tam i byl. 30mA je docela rána, i když je člověk na suchu, natož celý namočený ve vaně. Myslím si že, pokud to nebyla kočkou zamaskovaná vražda, tak to byla pěkná blbost, mít fén zapnutý v zásuvce a položený tak, aby mohl spadnout do vany. Já bych kohokoliv doma pěkně hnal, aby nechal v koupelně zapnutý fén, když se nepoužívá, a to mám zásuvky od vany 2m, takže tam kabelem ani nedosáhne. Fén se po použití vypne ze zásuvky a po vychladnutí uklidí do skříňky. Kdyby lidi používali hlavu, to by byla krása, jenže já mám čím dál tím víc pocit, že ji mají jen na nošení klobouku, popř. děvčata paruky a ti co nenosí ani jedno, aby jim nepršelo do krku.

Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Václav 3  16.03.2008, 23:35

Obávám se, že tady by nepomohl ani ten chránič, možná tam i byl. 30mA je docela rána, i když je člověk na suchu, natož celý namočený ve vaně. Myslím si že, pokud to nebyla kočkou zamaskovaná vražda, tak to byla pěkná blbost, mít fén zapnutý v zásuvce a položený tak, aby mohl spadnout do vany. Já bych kohokoliv doma pěkně hnal, aby nechal v koupelně zapnutý fén, když se nepoužívá, a to mám zásuvky od vany 2m, takže tam kabelem ani nedosáhne. Fén se po použití vypne ze zásuvky a po vychladnutí uklidí do skříňky. Kdyby lidi používali hlavu, to by byla krása, jenže já mám čím dál tím víc pocit, že ji mají jen na nošení klobouku, popř. děvčata paruky a ti co nenosí ani jedno, aby jim nepršelo do krku.

Nemáte pravdu. Pokud chránič funguje správně, vypne zásuvku při proudu okolo 20mA za čas 10-50ms (dle mých zkušeností). Za tu dobu tělem rozhodně neprojde taková energie, aby způsobila popáleniny. Chránič tam nebyl.

zerotest:
To Svejkovský:
už jste někdy zkusil hodit předmět třídy II do vany? mohu vás ujistit, že stačí aby vana nebyla napojena na pospojování případně byla z , ,plastu,,  a k vybavení chrániče nedojde. Už to bylo psáno v jiné diskusi a sám jsem si ověřil, že je to tak.
Proudový chránič je dobrá věc, ale má určité podmínky pro svůj provoz.
Správná montáž, pravidelné testování zkušebním tlačítkem...
Nepoužívat jej jako základní ochranu, tedy bez ochranného vodiče. Ano i takový blud jako použití proudového chrániče co by ochrany základní se tady již objevil.

Jirka Š. Svejkovský:
Citace: zerotest  17.03.2008, 07:25

Nepoužívat jej jako základní ochranu, tedy bez ochranného vodiče. Ano i takový blud jako použití proudového chrániče co by ochrany základní se tady již objevil.

Nevšiml jsem si, že by to někdo tvrdil. Bez ochraného vodiče FI nefachá, jako základní ochrana před neb. dotykem použít lze. Musíte ovšem ještě odjistit před nadproudem, že.
Jistě, fen byl pravděpodobně ve třídě II. Po pádu fenu do vany teče 90% proudu mezu vodičem L a N (má to nejblíž). Nějaká malá část poteče dál do prostoru vany a vrátí se zpět na N. To je proud, na který FI reagovat nebude. Otázka zní, jak velký je ten proud? Voda ve vaně má "značný průřez",  to znamená i malou proudovou hustotu. Vsadil bych se, že plastová vana bude mít svod takový, že FI zareaguje, ale to je teorie.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana