Je opravdu spadlý fén do vany životu nebezpečný?

<< < (2/7) > >>

Fuk Tomáš:
Citace: Jirka Š. Svejkovský  17.03.2008, 07:49

Bez ochraného vodiče FI nefachá, jako základní ochrana před neb. dotykem použít lze. Musíte ovšem ještě odjistit před nadproudem, že.

To by mne zajímalo, kam na FI ten ochranný vodič připojujete.
Leda že byste považoval za ochranný vodič i mokrou podlahu  ;)

Po pádu fenu do vany teče 90% proudu mezu vodičem L a N (má to nejblíž). Nějaká malá část poteče dál do prostoru vany a vrátí se zpět na N. To je proud, na který FI reagovat nebude.

Dovedu si klidně představit situaci, kdy ta voda do fénu vniká kolem L kontaktů, a k N pronikne až za 0,5 sekundy. Takže po tu dobu, než nateče všude, je pěkně celá vana pod napětím (pokud tam není chránič). Když má při tom člověk vystrčenou ruku z vany a dotýká se vlhké zdi nebo vanové baterie... nechtěl bych to zažít.

Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Fuk Tomáš  17.03.2008, 11:00

To by mne zajímalo, kam na FI ten ochranný vodič připojujete.
Leda že byste považoval za ochranný vodič i mokrou podlahu  ;)

Dobrá, nepřesně řečeno. Máme oba jasno, ne?

Fuk Tomáš:
Citace: Jirka Š. Svejkovský  17.03.2008, 11:15

Dobrá, nepřesně řečeno. Máme oba jasno, ne?

Já myslím, že máme - ale toto diskusní vlákno je v sekci pro laiky, které by to mohlo zmást.

Miroslav Lampart:
Citace: zerotest  17.03.2008, 07:25

To Svejkovský:
už jste někdy zkusil hodit předmět třídy II do vany? mohu vás ujistit, že stačí aby vana nebyla napojena na pospojování případně byla z , ,plastu,,  a k vybavení chrániče nedojde. Už to bylo psáno v jiné diskusi a sám jsem si ověřil, že je to tak.

To máte pravdu, ale zase vás nic "nekopne". To je jako vrána, co sedí na drátě vedení vvn a žije. A vo tom to je.

Jura Krikl:

Bez ochraného vodiče FI nefachá,
Chapu je to vlakno pro laiky, i zavadějicí myšlenky. ale tohlene. FIčku je oplně jedno, jestli někde je nebo není vodič PE. A je mu zcela jedno, jestli vybaví poruchovým proudem do kostry nebo do vodovodního potrubí. Ale jedno mu není, pokud se objeví rozdíl proudu ve vodič L a N. To potom bez milosti vybaví, at je to zpusobeno lidskym tělem nebo dratem. A vo tom to je.
Tak že pokud vana bude izolovana, spadne do ní fen či jina hračka, a bude připojena pouze faze ( třeba porucha ve vidlici fenu) tak si klidně do ty vany lehnu. V okamžiku jak se dotknu zdi, už mnou začne protíkat poruchový proud, ktery se přes vhkou ruku a vlhkou zed uzavíra do země. Chranič rozpozna, že to co teče do obvodu, se zpět vraci jinudy, než ma (tzn. tento proud přes ruku neprochází vodičem N zpět do trafa) a vybaví. A panove, jakou funkci v tomhle případě ma vodič PE? 

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana