Jak vyřešit hlavní vypínač pro činžovní dům bez peněz?

(1/3) > >>

Petr Mužík:
Byl jsem přizván Domovní správou našeho města, abych se vyjádřil k problému, který jim nasadili hasiči.
Ti totiž po nich chtějí aby v činžovních domech v jejich správě určili, kde je Hlavní vypínač elektrické energie.
A to je právě ten problém - kdo to zná - ten ví - instalace je pouze: Nožové pojistky před objektem - a hned následuje přívod je stupačkám a odbočky k bytům...

Mě napadá jediné řešení - mezi stupačku a pojistky vložit Výkonový jistič a ten označit jako hlavní vypínač.
Hasiče totiž vůbec nezajímá, že objekt byl zkolaudován v roce 1985 podle tehdy platných předpisů....
a trvají na svém.
Jenže zase, je to otázka peněz ... kdo to zaplatí... ?
Jak by jste tohle řešili vy?

Petr Doležal:
Stačil by jistič s "vykuchanými" spouštěmi neboli výkonnový vypínač. Mně je jasné co chtějí. Je to to, co se běžně v70. letech projektovalo a sice rozvaděč CO (civilní obrany) s tím vypínačem, který byl umístěn těsně za vstupními dveřmi objektu a byl kvůli vtipálkům na visací zámek. Hasiči ho v případě potřeby jednoduše přestřihli.

Kamil Novák:
To je zvláštní požadavek. :-[
Zástupci Hasičů, kteří občas přednášejí na různých seminářích, zatím vždy zdůrazňovali, že pro ně je hlavním vypínačem HDS.

Proto prý požadují aby byly tyto skříně označeny (červený blesk),  jelikož právě zde po příjezdu na místo zásahu odpojují objekt.
Jsou k tomu dokonce proškolováni.

Tak k čemu ještě další vypínač ?  ??

Miroslav Lampart:
Já bych se hasičů zeptal, na základě kterého zákona, vyhlášky čí normy to vyžadují. Pokud je to jen zbožné přání místní skupiny hasičů, tak ať to zafinancují. Je-li to dáno zákonem a pod.,  má smůlu majitel objektu a zaplatí to on. Já osobně to považuji za nesmysl a požadavek naprosto neopodstatněný . Musí jim stačit HDS.

Hynek Bureš:
V nových a rekonstruovaných domech někdo řeší hlavní vypínač? Na neměřené části? Uf... tak ne, copak by na to řekli třeba hoši z PREdi?. Za hlavní vypínač objektu dle §45, odst.6 Vyhlášky MMR 137/1998 Sb. se obyvkle považuje přípojková skříň (HDS). Ta je označena typickým "bleskem",  ještě jsem neviděl vně baráku u HDS ceduli "Hlavní vypínač".

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana