Ako by som mohol zapojiť TN-C zariadenie TN-S sústavu?
Peter K.:
Viete mi poradiť ako by som mohol zapojiť TN-C zariadenie (tlačiarenský stroj) na rekonštruovanú TN-S sústavu(teda z TN-C).
Je doplnkové pospájanie vhodné riešenie?
Hynek Bureš:
1) Upravit vnitřní zapojení stroje na TN-S (ale pozor na záruku apod., jde-li o zásah do vnitřního zapojení)
2) Ke stroji přivést přívod TN-C z hlavního rozvaděče před bodem rozdělení PEN
Je vhodné (resp. dle vnějších vlivů může být i povinné) stroj připojit na doplňující ochr. pospojování, bez ohledu na zvolenou variantu řešení
schwarzr:
Já bych se tady více přiklonil k variantě 2, přivést ke stroji TN-C, protože několikrát jsem se setkal s tím, že to přepojení uvnitř stroje bylo zbytečně komlikované a žádalo si hodně úprav.
Doplňující ochrané pospojování určitě ano.
Ale to jsem pouze citoval pana Bureše. :)
Jaroslav Hasala:
Vnitřní zapojení stroje by mělo být vždy TN-S, takže by to neměl být až takový problém.
Většinou to obnáší pouze odstanění propojky mezi PE a N na přívodní svorkovnici stroje.
Ochranné pospojování není na škodu nikdy.
schwarzr:
Jendou jsem takto přepojoval starou 3f pilu na trubky. Motor je 3f, tam není poblém, toho se síť TN-S netýká, ale ovládání této pily bylo řešeno přes stykač 230V u toho byl už problém, protože proudový chránič se vybavoval, na svorkovnivi jsem to vše přepojil a myslel jsem že jsou okruhy již zvlášť, pravda však byla jinde, na stroji to bylo propojeno ještě s kostrou, hledal jsem snad všude a nakonec jsem zjistil, že toto propojení bylo pod celou litinovou kostrou někde schované. Než zvedat pilu nějakým jeřábem raději jsem na ni vytvořil komplet nové vedení i ovládání a bylo vše vyřešeno. Opravdu se to nedalo řešit jina.A než to nechat na TN-C a odpojit pouze chránič, raději jsem to předěla, přeci jen pokud tam to zařízení má existovat několik let, tak cca hodinka práce za to stojí.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana