Na které sítě se vztahuje ČSN 332000-4-41 ed.2 čl.411.3.2.5. ?
Jaroslav Ratiborský:
Dotaz na ČSN 332000-4-41 ed.2 čl.411.3.2.5.
Při studiu výše uvedené normy nemohu přijít na konkrétní příklad sítě,které se týká výše uvedené ustanovení, věděl by někdo ve kterých konkrétních sítích je možno s výše uvedeným článkem počítat ?
Rozmahel Vladimír:
Článek si vykládám tak, že např. v případě vyššího jištění se může stát, že při poruše vlivem vyšší impedance nepřestoupí poruchové napětí na neživé části 50V AC nebo 120V DC. Poruchový proud který teče nevybaví předřazené jištění. Neživá část by se mohla vlastně po tuto dobu chovat jako PEN, tzn. vede proud a napětí proti zemi na ní je dovoleno max.50V AC nebo 120V DC.
Tady už se snad nabízí starý dobrý napěťový chránič jako hlídač napětí na kostře. :D
Čára vlevo článku znamená společné s mezinárodní normou tak to asi počeštíme...
Jaroslav Ratiborský:
(poklona) za odpověď,asi jste na tom podobně s výkladem tohoto článku jako já.Možná se dočkáme reakce jiných odborníků například zpracovatele normy.
Petr Doležal:
(jupi)
Citace: Jaroslav Ratiborský 05.02.2008, 13:09
....Možná se dočkáme reakce ..... zpracovatele normy....
Tak to jsem na diskusích ještě nezažil a že už jsem na nich cca 8 let. Bod.
Štefan Beláň:
Uvedeném článku rozumím tak, že se toto ustanovení týká zdrojů, u kterých dojde při zkratu k poklesu napětí zdroje na mez dovoleného dotykového napětí, tz. že zkratový proud bude vlivem velké vnitřní impedance zdroje nižší, než který je potřebný k samočinnému odpojení. ::)
A tak, jak je uvedeno v článku, musí se pouze kontrolovat odpojení z jiných důvodů, např. ochrana vodičů proti přetížení apod. 8)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana