Musí mít kuchyň centrální STOP vypínající současně i světla?
Libor R.:
Dotaz ohledně realizace a provedení elektroinstala ce v kuchyni restaurace.
Konkrétně mám dotaz na
- STOP tlačítko dle ČSN 33 2000-4-46, čl. 464.1 velkokuchyně jsou uvedeny mezi příklady instalací, ve kterých se užívá zařízení nouzového vypnutí považuje se kuchyň v restauraci s cca 15h provozem vaření a 4 kuchaři (víc se jich tam nikdy nevejde) za velkokuchyň která musí mít Centrální STOP která vypně všechny pracovní vodiče, předpokládám, že světla vypnout nemusí?
- krytí vypínačů, zásuvek, světel to se bude odvíjet předpokládám dle vnějších vlivů, ale co konkrétně za min. IP stupeň doporučujete.
- výška vypínačů a zásuvek zákazník požaduje výšku 1,6m což je v rozporu s ČSN max. výška 1,2m co vy na to?
- musí být v takovéto kuchyni zajištěno nouzové osvětlení?
- chránič co připojit v kuchyni na chránič? kromě světel vše, nebo se nemusí nic?
- nepřenosné spotřebiče (trouby, sporáky a pod.) se musí předpokládám pospojit min. CY6, stoly a regály pokud vím se pospojovat nemusí.
Jedná o rekonstrukci kuchyně restaurace, která vyhořela.
Obnova se provádí opravdu velmi ve spěchu, aby ztráta zisku a obnova provozu byla co nejrychlejší.
Chci aby tento provoz už splňoval veškeré současné požadavky, na pracné a důkladné shánění informací, či zhotovení řádného projektu není čas.
Každý den odstávky restaurace stojí provozovatele velkou částku peněz.
Pavelka Květoslav:
Co je to za restauraci kde to vyhořelo ? O jedné vím ...
Jinak svítidla - IP54
Výška vypínačů a zásuvek 140 cm
Nouzové osvětlení - Ano
Central stop - Ne
Vypínače , zásuvky - IP44/např. od ABB
Pospojení - Ano , Cu6 , každý spotřebič zvlášť , né že se to vysmyčkuje.
Co se týče regálů , to si nejsem jistej , ale např.kabelové rošty/žlaby také pospojujeme.
Píšu dle jednoho projektu , pokud je něco špatně , tak za to může projektant ;D
Hynek Bureš:
Libor R.: Škoda, doufal jsem že budu první, zdá se že mě někdo z kolegů předběhl. Ale risknu to. Pošlete kontakt, podklady a hnedky se pustíme do práce na projektu. Cenovou nabídku a termín sdělíme obratem.
Aha, takže změna, vše beru zpět, kolega Pavelka už to za mě vyprojektoval, během pár minut a zcela zdarma, takže nemá smysl se tím dále zabývat.
Pavelka Květoslav:
Jsem myslel že účel tohoto diskuzního fóra je poradit osatním , kteří přesně nevědí jak na to ...
Radko Mrva:
Já centrální vypínání pro kuchyně požaduji podle ČSN 33 2000-4-46 čl.464.1, aby v případě nebezpečí bylo možno vypnout veškerá elektrická zařízení, která by mohla nebezpečí způsobovat nebo zvyšovat, pokud už k nějaké nebezpečné situaci dojde (mísiče, hnětače, škrabky ap.).
Požadavek je také uveden v NV č. 378/2001 Sb.§ 3k), a § 3m). Ovládač se doporučuje umístit u vchodu do místnosti (§ 3h NV č. 378/2001 Sb., předepisuje umístění ovládacích prvků mimo nebezpečné prostory)
Světla se nevypínají.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana