Je nutný náhradní nouzový zdroj el.energie v panelákovém bytovém domě?
Rozmahel Vladimír:
Tento problém není ani tak záležitostí elektrikářů jako spíše hasičů. Jedná se osvětlení únikových cest, chráněných nebo nechráněných, záleží na pohyblivosti a schopnosti osob které by se případně evakuovaly, / děti, důchodci, atd.../.
Doporučuji prostudovat např.ČSN 73 0802 Požární bezpečnost staveb Nevýrobní prostory, nebo ČSN 73 0833 Budovy pro bydlení a ubytování. Mám pouze stará vydání, už byly novely, které prozatím nemám.
Obě normy toto řešily a předpokládám, že je to tak i po novelách.
Mirek Karel:
Pokud je mi známo,tak stále platí ČSN 33 2130, kde je v čl.2.6.2. stanoveno,jak má osvětlení vypadat.Odvíjí se hlavně od výšky budovy.Velmi stručně cituji články :
do 4.podlaží--osvětlení na jeden obvod
do 9. podlaží-osvětlení se dvěma obvodynapojené z jedné fáze
do 16.podlaží-osvětlení se dvěma obvody ale již napojené na různé fáze
nad 16.podlaží-nouzovým osvětlením,které doplňuje jeden ze způsobů výše uvedeného osvětlení.
Jedná se o budovy pro bydlení.Z praxe vím,že nouzové osvětlení,napájené z akumulátorů bylo dříve do panelových domů instalováno od 9.podlaží.Zejm éna proto,že režie domu byla jednofázová a nemohla být splněna podmínka napájení dvou okruhů osvětlení ze dvou fází.Akumuláto ry stejně nikdo neudržoval a nouze byla během 2.let mimo provoz.Aby byla splněna norma,akumulátorovna se zrušila,svítidla demontovala a osadil se třífázový elektroměr pro režii domu a osvětlení se napojilo ze dvou fází.Dnes je jiná doba,existují svítidla s vlastním zdrojem,tak je jednoduchá náprava-zejména v panelových domech,kde jsou společné prostory bez denního osvětlení.
Nevidím proto jediný důvod, proč do této problematiky zatahovat projektanty a zejména hasiče.Niktera k tím nepodceňuji jejich důležitost .Můj příspěvek se týká stávajících objektů,nikoliv objektu, které jsou rozestavěny nebo se dokončují.Urči tě je zcestné tvrzení, že pokud byla akumulátorovna zkolaudována,musí se nadále udržovat.To je nesmysl.
Mirek Karel:
Teď čtu svůj příspěvek a trochu ho musím poopravit.Věto u proč do toho zatahovat projektanty nebo hasiče jsem měl na mysli rady některých rádoby odborníků,proč si lámat hlavu s problémem,ať to vyřeší jiný.Co kdybych neměl pravdu atd...To je velice špatný přístup a bohužel v našich krajích dosti používaný.
Rozmahel Vladimír:
TO: Mirek Karel - v kritice je třeba být adresnější.
Hasiče jsem tady zmínil já, beru tedy váš příspěvek na sebe. Nevím jestli jste Mirek nebo Karel, každopádně váš příspěvek svědčí o tom že jste něco jiného.
Mám odbornou způsobilost podle par.11 zákona o požární ochraně jako osoba odborně způsobilá a to co jsem uvedl je skutečnost. Provedení el.instalace v objektu je souhrn bezpečnostních požadavků, které mají za cíl ochranu osob, majetku atd... To že platí 33 2130 je pravda, ale to ještě neznamená, že neplatí souběžně požadavky dalších předpisů, jejichž ustanovení se mohou stát velmi důležité. Přečtěte si mnou citované normy a potom si možná trochu upravíte názor.
Jinak ohledně té akumulátorovny - psal jsem o tom, že se nemusí provozovat.
Pokud si přečtete poznámku č.4 pod tab.1 v ČSN 33 2130 odkáže vás na mnou citovanou ČSN 73 0802.
Mirek Karel:
Nic ve zlém,původní dotaz zněl.zda je nutný náhradní nouzový zdroj el.energie v paneláku.Snaži l jsem se jen citovat normu,kde je vysvětlen způsob osvětlení.To, že existují souběžně další předpisy zejména požární nijak nezpochybňuji. Setkal jsem se v listopadu 2006 s revizí el.instalace ve čtyřpatrovém panelovém domě v Pardubicích,kde jako hlavní závada bylo uvedeno,že nouzové osvětlení je nefunkční.Zcel a určitě tam být ani nemuselo,nicméně spol.prostory byly zastavěny nábytkem a květinami a lidé jen tak tak při požáru v prosinci 2006 utekli z domu.Shodou okolností při soudním řízení vše svalovali na rev.technika,který je neupozornil na závažnost závady.Žádná požární norma ani předpis pokud vím není v rozporu co se týká požadavků na osvětlení spol.prostor s předpisy elektrickými.T edy pokud je mi známo.
Jinak mé jméno je Mirek,příjmení Karel a působím jako soudní znalec v oboru elektrotechnik y od roku 1977.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana