Je nutný náhradní nouzový zdroj el.energie v panelákovém bytovém domě?

<< < (3/6) > >>

Rozmahel Vladimír:
TO: Mirek Karel
Omlouvám se za to jméno, v záplavě anonymů to tu svádí ke hříchu.  o:-)

(poklona)  za reakci. Autor tohoto tématu se ptal dále v textu na novostavby. To je velmi obecné určení, uvedl jsem související předpisy které to řeší. S tím osvětlením by to měl vždy rozseknou projektant. V ceně domu je to nepodstatná položka a smysl určitě má.
Jsem rád, že jsme se poznali.  (poklona)  Rozmahel.

Mikulík:
Potlesk a díky všem! Zejména pánům Rozmahelovi i Karlovi. Nic lepšího jsem si nemohl přát než kombinovanou diskuzi dvou odborníků z rangu hasičského a elektrikářskéh o, neboť je jasné jak uvádí pan Karel, že obojí spolu souvisí a je třeba to respektovat. Myslím, že jste mi dokonale vše objasnili a začínám shánět normy a budu studovat.

Nicméně, vedení družstva objednalo el.revizi 12.patrového panelového bytového domu.

V závadách RT je uvedeno: Nouzové osvětlení v domě. V domě není zajištěno napájení nouzového osvětlení z nezávislého zdroje v případě výpadku-ztráty napájení el.energie.

Potřebuji si to vyjasnit, ale těch připomínek je více a mám dojem, že bude nutné v návaznosti na provedenou neúspěšnou revizi objednat projekt "Rekonstrukce elektroinstala ce společných prostor" kde by měl projektant elektrotechnik určit smysluplný směr, jak by se to mělo ubírat. Toto chci doporučit družstvu tím spíše, že onen RT je lobysticky svázán s realizační firmou....!?Samozřejmě by se k projektu vyjádřila také HZS.

Prosím, co si o tom myslíte? Byl by to tak správný a smysluplný postup? Protože si myslím, že i zatím negativní el.revize je potřebným přínosem k tomu, aby se to dalo do pořádku..!?

A ještě bych poprosil o nějaký link na výrobce oněch svítidel se svým samostatným záložním zdrojem. Rád bych věděl o co jde? V bytě používám OSRAM LUNETA-LED na noční osvětlení koupelny, ale to musí být stále v zásuvce aby svítilo. Kdežto při výpadku el. energie jde asi o něco jiného.Že?
Předem díky.

Petr Doležal:
Není to samozřejmě jediný výrobce, ale mám to doma v předsíni 8 let bez poruchy a jsou z Brna (já taky  :)  a není nad osobní jednání a výběr):
http://www.fulgur.cz/fulgur/index.htm

Baloun Miloslav:
Pánové dovolím si také přispět do diskuze.
Pro budovy členěné dle ČSN 73 0833:
OB1, OB2 není požadováno nouzové osvětlení únikových cest.
OB3 jsou domy pro ubytování  1. 60osob do 3.nadzemního podlaží nebo
                                                 2. 40osob v ostatních případech
OB4 jsou budovy pro ubytování s kapacitou větší než OB3
pro OB3 i OB4 čl.5.3.7 a 6.3.9 je požadováno nouzové osvětlení únikových cest
chráněných i nechráněných po dobu minimálně 15 minut. 

Rozmahel Vladimír:
Citace: Baloun Miloslav  03.01.2008, 15:19

...OB1, OB2 není požadováno nouzové osvětlení únikových cest...

Ano to je pravda, panelák je OB2, ale tato norma dále stanovuje druhy chráněných únikových cest dle výšky objektu, atd... typu A, B, C dle ČSN 73 0802.
A tady jsou stanoveny další podmínky pro tyto cesty.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana