Dá se doma vyrobit záložní zdroj pro oběhové čerpadlo k ústřednímu topení?
luissiana:
Dá se doma vyrobit záložní zdroj pro oběhové čerpadlo k ústřednímu topení?
Normálně se v obchodě prodává od 4000 do 6500 dle toho jak dlouho má dodávat proud.
Zajímalo by mě jestli by to nebylo levnější, vyrobit si ho doma, buďto svépomocí nebo s pomocí elektrikáře.
Dá se někde sehnat, stáhnout schéma toho z.z?
Miloslav Janoušek:
Vyrobit se to dá, ale to nesmíte do ceny počítat čas strávený sháněním součástek, výrobou a oživením. Pokud nemáte praxi z bastlení, tak při individuální výrobě elektrikářem se cena zvedne nad cenu tržní.
František Šohajda:
Takové věci se dělávali za totality kdy jsem sháněl tranzistory za vysokou cenu a za úplatek /slivovici/...dnes jsou tovární výrobky i s dvouletou zárukou....a vyzkoušeny v provozu....dne s se nevyplatí nic doma dělat /dříve jsem si děla všechno sám a doma !!/
raději jdu někomu něco opravit a potom si koupím tovární výrobek.......
Neodrazuji vás od domácího "bastlení" ale jen trochu ze zkušenosti.... ... :D
vladoo1:
Měnič z 12V na 230V se již nevyplatí stavět podomácku. Před půlrokem jsem v GM elektro zakoupil měnič o výkonu max 170W za 650KČ. Je uspůsoben přímo pro zastrčení do autozapalovače, akorát je díky vestavěnému rychloběžnému ventilátoru poněkud hlučnější.
Nabíječ na autobaterii se dá taky sehnat a Ty to jen vše dáš do skříňky a máš to.
A pokud budeš línej jako já, natáhneš si prodlužku od měniče kplynovému kotli a měnič strčíš do zaparkovanýho svýho auta na dvoře. Na ty dvě hodinky nouzového vatápění rodinného domku to stačí..
Martin Novák:
Durazne upozornuju na jeden zakladni fakt. Pokud by slo jen o zalohovani elektroniky kotle, pak by snad reseni s ruznymi levnymi menici obstalo. Pokud je ale ve hre obehove cerpadlo, zacinaji problemy.
Vetsina levnych menicu ma totiz na vystupu misto sinusovky v lepsim pripade trojuhelnik, v horsim obdelnik. Spinanemu zdroji pocitace to nevadi, ale motor cerpadla to spolehlive posle do kytek kvuli vyssim harmonickym v nesinusovem prubehu.
Taky jsem kdysi experimentoval s menicem spachanym doma "na kolene". Pak jsem lital a shanel nove cerpadlo. Jeste stesti, ze cerpadlo odeslo zacatkem listopadu ve fazi testu a ne v polovine ledna kdyz je venku 20 pod nulou...
Jako jediny zdroj vhodny k napajeni a zalohovani kotlu se ukazala byt budto UPS se skutecne sinusovym prubehem vystupu (treba nektere typove rady od APC), nebo zdroje navrzene primo na zalohovani kotlu a motoru.
Osobne doporucuju tento zdroj http://www.ups-elektrocentraly-klimatizace.cz/index.php?page=ups_zaloha_pro_cerpadla.htm. Nechci delat reklamu, ale sam to mam doma uz tretim rokem a naprosto bez problemu zalohuju i pri delsim vypadku site (kdy centralu pripojuji 12V vystupem na domaci sadu baterii). A navic, vsadim se ze krome par skutecnych machru to nikdo doma na kolene levneji nezlozi...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana