Proč shořely spotřebiče? Byla centrála špatně zapojená?

<< < (3/4) > >>

LUKYN:
Prostě jak píše p. Hasala - je to docela problematická a nebezpečná zĺažitost.
Jen mi vrtá hlavou zda pokud bych správně zapojil ten čtyřžilový propojovací kabel,tedy na straně el. centrály do svorky N, tak by to mohlo být beze škod.

Jinak všem  (poklona)  za názory.

LUKYN

Zdeněk Dvorský:
Václav Filip:  Asi máte pravdu s rovnoměrným zatížením, sám jsem s takto deklarovanou centrálou dopadl stejně jako Lukyn. Centrálu však vlastním a tak se ptám jestli by napětové rázy řešily přepěťové ochrany a jak dlouho když zatížení je hodně promněnné( dům s prodejnou osvětlení se zářivkami, počítače a plynový kotel). Zapojení TN-S, ale ne s přepínačem sítí to doladím později.

Otakar Dosbaba:
To Lukyn: Ano, kdyby centrála fungovala tak, že by teoreticky měla čtyřkolík s PEN, pak by se spotřebičům nic nestalo. Dokonce by se s největší pravděpodobnos tí nic nestalo ani v případě, že by se z centrály připojili jen vodiče 3L + N.  N by se propojil jen s vodičem PEN objektu a centrála by se uložila izolovaně od spojení se zemí. Ale to je jen v rámci teoretických úvah, kdy se nezabýváme bezpečností provozu s ohledem na úraz el. proudem.

Ale docela si dovedu vybavit kdesi ve sklepě uloženou "speciál prodlužku" s dvěmi 5p/4p vidlicemi, čtyřžilovým káblem a spokojeným hrdým výrazem majitele "VŽDY PŘIPRAVEN!! nás nic nerozhází..." ...A ono prt, čmoudíky...

LUKYN:
pro: O.Dosbabu.

Hrdý a spokojený bych byl v případě. že by se nic nestalo, ale to by byla stejně chyba- žil bych v domění že není nic jednoduššího. Jsem rád, že to nedopadlo hůř a že jsem měl možnost se  od ostatních něco dovědět.
Jinak se již dostavame do oblasti teoretických uvah,  ale ja si to chtel vyzkoušet prakticky.
A to jsem to napájení ani nepotreboval. :)

Otakar Dosbaba:
To ale nasere, co?   :)  (wall)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana