Vysvětlíte mi prosím vztahy napětí mezi fázemi a zemí?

(1/4) > >>

Anonym:
Jsem začinající elektrikář a pravidelně se koukám na Vaše stránky, ale nemohu pochopit  teorii..

http://elektrika.cz/data/clanky/clanek.2004-12-30.8131490438/view?searchterm=rozvod%20400V

na téhle stránce se vysvětluje 400V/230V, ale nějak mi to nejde do hlavy.
Na obrázku Napětí ve čtyřvodičové soustavě
(obr. 4). ukazuje 3 fáze L1 L2 L a N   

Pokud já spojím L1+L2= 400V, L2+L3=400V, L3+L1=400V + PE +Pen tak mám 400V to ještě chápu, ale...

pokud mám 3fáze a já spojím L1+L2 a za tím spojím L1+N=230V, tak podle toho obrázku pokud to spojím za tím, tak se to zapojí na 400V?

Nějak mi to hlava nebere...230V a F1+N to chápu, ale rozvod 400V to mi nějak uniká...

Tomas elektrikar:
no je to jednoduche kdyz das V-metr na L1 a druhy konec na N(PEN) namneřís napětí 230V a to i kdyzpripojis na L2 a N(PEN) a nebo L3 a N(PEN).
Pokud V-metr připojíš na L1 jeden konec a druhý konec na L2tak zmněříš napětí sdružené kde je 400V obdobně je to mezi fázema L2a L3 a také mezi L3 a L1.
P.s:v zadnym pripade faze a vodič N(PEN) nespojuj je to nesmysl a zabije te to.je tam vysoke napeti a takre neomezeny proud ze vzorce I=U/R kde R=0 nekonečnu.

Otakar Dosbaba:
Anonyme, na tom obrázku to je tak srozumitelné, že to snad ani názorněji nakreslit nejde. Pokud ovšem víš, co je to proud, co je to napětí a jak funguje třífázová střídavá síť. Hlavní chybou tvých úvah je slovo: ...pokud "spojím" a nikoliv: pokud "změřím napětí mezi" - v tom hledej příčinu blokace rozumu do hlavy. Napětí  se odebírá mezi dvěma vodiči, spotřebičem pak začne procházet proud v závislosti na jeho odporu. Čím klade odpor (správněji impedanci) tomu proudu menší, tím jej protéká více. Pro třífázovou střídavou soustavu je třeba si uvědomit, že nejvyšší hodnota napětí (vrchol sinusovky) není na každé fázi ve stejnou dobu, ale o stejný kousek posunuta tak, aby se všechny tři "posuny" posunuly o stejný kus - z toho vychází úhel posunu o 120°. Proto nezměříš mezi fázemi 0V a ani 660Vef (2x230) ale právě těch 400Vef. Snad jsem to popsal dost polopatě. Tose to učíš jako samouk úplně od základů, nebo tak strašně flákaš fyziku už na základce?  :)

Otakar Dosbaba:
Aha, všiml jsem si v článku slovesa "spojíme". Jenže to je uvedeno u generátoru a nebo motoru ve smyslu spojování vinutí do hvězdy či trojůhelníka. To ale není případ, týkající se měření aprůběhu napětí na rozvodné síti.

Merick Kir:
Onen anonym je studentem prvního ročníku. Chudák v tom plave. Měl bymu to vysvětlit učitel. Ovšem ti asi nejsou  v té škole k dispozi. Tak mu prosím někdo poraďte ...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana