Proč při prasknutí žárovky vypadne až hlavní jistič objektu?
Zdenek 2752:
A jaký je váš názor na ten oblouk? S pozdravem, Z.K.
Petr Doležal:
Ten tam evidentně je. Zvukový doprovod, nezřídka exploze baňky a jen vláknem, byť poletujícím, by asi zkrat tak lehce nevznikl.
Radek G:
Proč již víme.
A jak tomu zabránit?
Použij stmívač. Při zapnutí se bude vlákno žárovky postupně ohřívat...
Mám to osobně doma na veškerém osvětlení (relativně krátce 4 roky) a žárovky? Ani jedna zatim neodešla. Mam nastaveno postupný náběh na 1sec 0až100%. Totéž při vypnutí. To je ale jen kosmetické.
dolac:
Citace: Petr Skalka 23.11.2007, 06:23
Proč při prasknutí žárovky vypadne až hlavní jistič objektu a ne pouze daného okruhu?
Dá se tomu zabránit?
Selektivia je dodržena.
Hlavný istič vypadne jednoducho preto, že vypínacia schopnosť ističa vo svetelnom okruhu je nižšia ako vypínacia schopnosť hlavného ističa. Pri prasknutí v podstate dochádza v žiarovke ku pomerne tvrdému skratu pravdepodobne v dôsledku pôsobenia elektrodynamic kých síl na vlákno.
Predpokladám, že máte vo svetelnom obvode pomerne nízku impedanciu vypínacej slučky.
Otakar Dosbaba:
Dolac, docela mě "pobaví", když někdo v nějaké diskusi problematiku podrobně a téměř vyčerpávajícím způsobem fundovaně rozebere, viz zde pan Doležal a pak někdo další si to ani nepřečte a přijde stručně s novou Amerikou, ještě k tomu dost mimo. Vypínací schopnost zkratového proudu a selektivita ve zpoždění vypínacího prvku není totéž. Ale mám za to, že jste to měl tak nějak na mysli, jen jste ty termíny spojil v jednu funkci. ...?...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana