Podle které normy revidovat jednoduché montážní stoly?

<< < (4/4)

Kamil Novák:
Opráším toto staré téma, protože jsem před stejným problémem.
Jedná se o "pracovní" stoly v laboratoři (?) jedné SPŠ elektro. Ty stoly jsou evidentně atypové, zhotovené kdovíkým (možná kdysi samovýroba),  takže o nějaké dokumentaci nemůže být řeč.
Jak je patrné z fotek, jde i 3 dvojzásuvky a 1 RCD, umístěné do parapetní lišty, to celé napojované pohyblivými přívody s vidlicemi 400V/16 nebo 32A.
O měřící "aparát",  který je vidět položený na polici nahoře mi nejde !

Napájení stolů je ze 2 fází s tím, že z jedné je napojena do RCD a z ní 2 dvojzásuvky a z druhé je napojena zbývající (samotná vpravo) dvojzásuvka (mimo RCD).

Nějak "pocitově" se mi to nezdá úplně dobře, ale RT s pocity operovat nemůže.
A nedaří se mi dohledat nějakou relevantní normu.

- v ČSN 33 200-7-713 (nábytek) je jasně uvedeno, že na "laboratorní stoly" se nevztahuje
- ČSN EN 61010-1 se sice týká laboratorních zařízení, ale jen měřících a řídících (což je ten aparát na polici)
- ČSN EN 61010-2-130 se sice týká laboratorních zařízení, ale jen měřících a řídících (což je ten aparát na polici) ale pouze do věku žáků 16 let
- v ČSN EN 13150 (pracovní stoly pro laboratoře ve školách !) je uvedeno, že "požadavky týkající se el. bezpečnosti" tato norma neřeší. Bohužel se autoři normy neobtěžovali uvést, kde se to tedy řeší...  (norm)
- ČSN EN 14056 (laboratorní nábytek) odkazuje na "příslušné" národní předpisy...
- ČSN EN 527-2+A1 (pracovní stoly) elektrickou bezpečnost rovněž neřeší ani nijak neodkazuje.

Neví někdo o nějakém předpisu pro tento případ?

Jiří Buben:
Zajímavé téma. Neporadím, neb nevím, ale asi bych zkusil oslovit třeba výrobce Diametral.

https://diametral.eu/variolab/

Když to vyrábí, tak by měly vědět dle jakých ČSN.

Kamil Novák:
Citace: Jiří Buben  05.07.2023, 20:01

Zajímavé téma. Neporadím, neb nevím, ale asi bych zkusil oslovit třeba výrobce Diametral.

Jak už jsem psal, nejedná se mi o ty měřící pulty nahoře. To je výrobek se vší dokumentací. S tím není problém.
Potíže mám s těmi stoly pod tím...

Jiří Buben:
Myslel jsem, také na stoly. Když to firma vyrábí jako komplet, snad by mohla vědět či alespoň nasměrovat na příslušné normy i ohledně stolů.

Jan Bocek:
Citace: Kamil Novák  05.07.2023, 20:38

Jak už jsem psal, nejedná se mi o ty měřící pulty nahoře. To je výrobek se vší dokumentací. S tím není problém.
Potíže mám s těmi stoly pod tím...

A v čem je ta potíž nebo problém?

Ve školách, laboratořích, ale i v mnohých firmách jsou stovky montážních a zkušebních stolů.
Jsou jak pevně připojené, tak přes zásuvku. Pokud jsou připojeny přes zásuvku, tak jsou to v kategorií spotřebičů.
Při revizi máme zjistit, zdá je předmět našeho zkoumání bezpečný.
Pokud je Návod na obsluhu a údržbu a další dokumentace od výrobce tak je revize snazší.
Pokud není, tak zde na elektrice je mnoho článku jak postupovat.

Je to otázka "politická",  jak nastavíme ve firmě  ( a to i vlastní u RT) "ISO".
Na příklad můžeme nastavit, že pokud spotřebič nemá označení CE a dokumentaci, tak se nesmí používat.
Anebo, pokud není známý výrobce a není jasné podle jaké normy to vyrobil a nemá označení CE, tak spotřebič nereviduji a navrhnu na vyřazení.

Obojí je sice správné, ale v praxi nerealizovatel né.

RT dovede na základě měření tvrdit, že spotřebič je bezpečný a zapíše tento fakt do své zprávy. Může také provozovateli doporučit vypracování základní dokumentace ( jednoduché schéma zapojení) a hlavně vypracování MPBP, kde bude zdůrazněno používání zásuvek přes  RCD a zásuvek mimo RCD. Je to přece jen ve školní laboratoří, kde by měl být MPBP pro laboratoř zpracovaný.

U těchto kovových stolů jsem někdy viděl vnější svorky PE. Pak doporučení při více stolech blízko sebe k pospojování. Uvedené stoly ale mají k Diametralu hodně daleko.....

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana