ZSvoboda
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« kdy: 30.10.2007, 11:51 » |
|
Konkrétně se jedná o "dotažení" nuláku světelného obvodu bytového jádra jinou cestou než vede dosavadní kabel, abych mohl použít společný proudový chránič na zásuvky a světla.
|
|
|
|
|
Lubomír Roubal
|
|
« Odpověď #2 kdy: 30.10.2007, 14:22 » |
|
Vedení samotného nuláku (pracovní nula N) jinudy než fáze se mi moc nezamlouvá. Řekl bych na 95%, že je to zakázané. To už bych místo toho nuláku raději vedl celý třívodičový kabel a původní dvouvodičový odpojil. Předpokládám, že ten původní dvoužilový okruh je veden kabelem AYKY, takže by se ještě kombinovala měď s hliníkem tím nejnevhodnější m způsobem.
|
|
|
|
|
ZSvoboda
|
|
« Odpověď #3 kdy: 30.10.2007, 18:08 » |
|
Díky za odpovědi. Mě se to taktéž nezdá moc košér, ale nikde jem nenašel zákaz, tak jsem se zaptal, jelikož skulinky pro jednožilák by se našli, ale pro třížilák už to bude horší... Jestě bych se chtěl zeptat pana Slabého co myslí tím větším celkem. Možná jsem měl napsat, že se mi jedná o klasické panelákové jádro, t.j. okruh WC + koupelna + kuchyňská linka, kterému by byl předřazen proudový chránič, což by snad nebylo nic proti ničemu.
|
|
|
|
Štefan Beláň
Karlovy Vary
Chránič je chránič!
|
|
« Odpověď #4 kdy: 30.10.2007, 19:57 » |
|
.... Mě se to taktéž nezdá moc košér, ale nikde jem nenašel zákaz, tak jsem se zaptal, jelikož skulinky pro jednožilák by se našli, ale pro třížilák už to bude horší... Jestě bych se chtěl zeptat pana Slabého co myslí tím větším celkem. Možná jsem měl napsat, že se mi jedná o klasické panelákové jádro, t.j. okruh WC + koupelna + kuchyňská linka, kterému by byl předřazen proudový chránič, což by snad nebylo nic proti ničemu.
TO: ZSvoboda Všechny pracovní vodiče musí být pod společným obložením v souladu s ČSN 33 2000-5-52.
|
Chránič chrání - jistič jistí.
|
|
|
Jiří Fuksa
|
|
« Odpověď #5 kdy: 30.10.2007, 22:42 » |
|
To: Beláň To znamená dle ČSN 332000-5-52 čl. 521.N10.1 a čl. 521.N10.2 pod společnou omítkou?
|
|
|
|
Štefan Beláň
Karlovy Vary
Chránič je chránič!
|
|
« Odpověď #6 kdy: 30.10.2007, 23:24 » |
|
TO: Fuksa Jste dobrý vtipálek! Pokud splníte tento článek tak určitě. Já bych osobně už raději použil nový 3vodičový kabel. 521.N10.2.2 Jednožilové vodiče patřící k témuž obvodu se musí klást pohromadě se stálou vzdáleností, aby celková šířka vedení nepřekročila 3 cm. Při souběhu několika vedení z jednožilových vodičů je nutno učinit vhodná opatření (např. rozlišením barvou plášťů, nebo přepásáním vodičů ve vhodných vzdálenostech), aby bylo patrno, které vodiče ke kterému obvodu patří. PS: Tazateli šlo ale o doplnění stávajícího kabelu o další jeden vodič, což určitě tyto podmínky splňovat nebude, a to nemluvím o barevném značení!
|
Chránič chrání - jistič jistí.
|
|
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
OSVČ
Znojmo (JM)
|
|
« Odpověď #10 kdy: 31.10.2007, 10:05 » |
|
Není to sice úplně ideální řešení, ale také by bylo možné použít svítidla tř. II. Potom by v podstatě stačily dva vodiče.
|
elektromontážn í firma, revizní technik E2/A specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody. tel. : 603 355 919 email : jarda@hasala.cz
|
|
|
Jaroslav Hasala
OSVČ
Znojmo (JM)
|
|
« Odpověď #11 kdy: 31.10.2007, 10:10 » |
|
To Barry : Přidávání vodiče není vhodné z mnoha důvodů, ale to, co jste psal o chrániči, je nesmysl ...
|
elektromontážn í firma, revizní technik E2/A specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody. tel. : 603 355 919 email : jarda@hasala.cz
|
|
|
ZSvoboda
|
|
« Odpověď #12 kdy: 31.10.2007, 11:14 » |
|
Díky pánové. Zůstanou jen dva dráty. Na strop jsem zakoupil "svítidlo třídy II", ke ktrerému jdou připojit stejně jen dva dráty a nad umyvadlem budou bodovky na 12V a trafo má také jen dva přívody. Včechna svítidla vč. trafa budou v zóně 3. Lze pak tento obvod připojit přes proud. chřánič? Funkčně by to nemělo vadit.
|
|
|
|
Lubomír Roubal
|
|
« Odpověď #13 kdy: 31.10.2007, 11:21 » |
|
Funkčně nevadí, až na to, že budete muset přeznačit zeleno/žlutý na modrý (změna funkce), což se taky nesmí, ale když vás nikdo neuvidí... hlavně to viditelně přeznačit, aby se někdo nedivil, proč je na chránič připojen zeleno/žlutý. To tedy za předpokladu, že stávající kabel má černý a zeleno/žlutý drát.
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
OSVČ
Znojmo (JM)
|
|
« Odpověď #14 kdy: 31.10.2007, 12:41 » |
|
Z hlediska funkčnosti i bezpečnosti nebude s dvouvodičovým připojením svítidel tř. II problém. Každopádně, u stávající instalace je to nejméně "bolestné" řešení, z kategorie "cesta nejmenšího odporu" ...
|
|
|
|
Jiří Fuksa
|
|
« Odpověď #15 kdy: 01.11.2007, 00:18 » |
|
To: Bary A z čeho usuzujete, že samotný drát nesmí do "skulinky"? V mém předchozím příspěvku máte uvedenou normu i články podle, kterých se to smí. Na co se asi vyrábí vodič ve dvojité izolaci CYY?
|
|
|
|
|
Georgis Fasulis
Nepij, nekuř, cvič a zakrátko budeš zase chlapík.
|
|
« Odpověď #17 kdy: 05.11.2007, 23:36 » |
|
To Bary: S rozdílným průřezem jednotlivých vodičů nebo jejich úseků nemá činnost proudového chrániče nic společného. Proudový chránič pracuje na principu, že okamžitý vektorový součet všech proudů v uzavřeném obvodu je roven nule. Jinými slovy chránič pracuje na principu součtového transformátoru, kde primárním vinutím jsou všechny pracovní vodiče chráněného obvodu. Pokud je vše v pořádku a obvod se uzavírá pouze přes pracovní vodiče jdoucím přes trafo chrániče, je součet proudů v těchto vodičích vždy roven nule a to bez ohledu na impedanci celého obvodu. Tedy i bez ohledu na rozdílné průřezy jednotlivých vodičů obvodu. Pokud se při poruše část proudu obvodu uzavírá jinudy (přes PE, zem, nebo něčí tělo), MLUVÍME O PORUŠE OBVODU, pak součet proudů ve vodičích procházejících transformátore m chrániče není roven nule a chránič vybaví.
|
G.F
|
|
|