|
|
|
|
Radek Červený
Žij a nechej žít
|
|
« Odpověď #3 kdy: 24.10.2007, 20:22 » |
|
V praxi se častěji než se špičkami setkáváme s nevhodně konstrukčně navrženými svítidly, které mají malý prostor pod krytem, špatné ochlazování a následkem přehřívání dochází ke zkracování životnosti zdrojů. Zamyslete se nad tím, zda praskají žárovky všude, nebo jen v některé skupině svítidel. Také bych navrhl zkontrolovat přípojnici vodičů , ,N,, zda jsou všechny spoje OK, pak by vznikalo přepětí při špatném kontaktu vodiče ..N.. z důvodu napájení svítidel ze dvou fází, je li objekt připojen třífázově.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Martin Novák
|
|
« Odpověď #9 kdy: 24.10.2007, 22:36 » |
|
Setkal jsem se s obdobnym problemem. Zarovky v svitidlech praskali jak na bezicim pasu, prumerna zivotnost byla mesic - dva. Slo o zrcadlove zarovky Osram do "bodovek" podobnych tomuto typu http://www.svitidla-levne.cz/p121-027936331/#. Po asi trech mesicich a 100 zarovkach jsem se nastval a spinani zapojil v rozvadeci pres stmivace se softstartem ( http://www.elkoep.com/CZ/vyrobky/dim-5.htm). Po cca roce od teto zmeny muzu rict, ze bylo potreba vymenit DVE praskle zarovky (z 48 v 16 svitidlech zapojenych do 6 stmivacu a na 3 ovladaci tlacitka respektujic usporadani prostoru). Pokud vam zarovky praskaji pri zapnuti, zvazil bych toto reseni...
|
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
OSVČ
Znojmo (JM)
|
|
« Odpověď #11 kdy: 25.10.2007, 09:58 » |
|
Může to být způsobené nějakým problémem s přívodním N (PEN) vodičem. Pokud není v třífázové soustavě N (PEN) řádně připojený, sběrnice N "plave" proti potenciálu země. Na jednotlivých fázích je potom různé napětí proti N sběrnici. Na víceméně rovnoměrně zatížené instalaci se to nemusí nijak zvlášť projevovat. Problém vznikne při spuštění nějakého většího jednofázového spotřebiče, typicky s induktivním charakterem zátěže (motor, trafo ...). Na zatížené fázi krátkodobě poklesne napětí proti N sběrnici, zároveň však vzrote napětí na zbývajících fázích. Dá se na to přijít celkem jednoduše - měřením napětí. Pokud bude napětí na jednotlivých fázích proti N sběrnici rozdílné více než cca o 5V, něco není pořádku. Měření je takné nutné provádět za za provozu, ne v klidovém stavu, kdy budou hodnoty ustálené. Prostě napíchnout měřák a pak zkoušet zapínat vypínat jednotlivé spotřebiče. Pokud se napětí začne nějak výrazně měnit, něco není v pořádku. Dále se dají ověřit impedanční smyčky nebo spíše "vnitřní impedance sítě". Měření je nutné provádět při vypnutých spotřebičích, aby nebyl výsledek ovlivňován. Nejlépe přímo v podružné rozvodnici, při vypnutých jističích okruhů zkoušet jednotlivé přívodní fáze proti N sběrnici. Impedance by měla být velmi nízká, vzhledem k uvedené vzdálenosti od transformátoru . Pro laické ověření - je to vidět na osvětlení. Při spuštění jednofázového motoru buď světla pohasnou nebo se rozsvítí více, podle toho na které jsou fázi. Vhodným zkušebním spotřebičem je třeba úhlová bruska pr. 230 mm, nejlépe starší kousek (novější typy mívají omezený rozběhový proud). Pokud je všechno v pořádku, nemělo by se to na osvětlení nijak výrazněji projevovat, zvláště při tak malé vzdálenosti od transformátoru . V uvedeném případě bych v první řadě takto vyloučil nějaký problém v instalaci, pak bych se teprve zabýval svítidly.
|
elektromontážn í firma, revizní technik E2/A specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody. tel. : 603 355 919 email : jarda@hasala.cz
|
|
|
|
|
|
Radek Kroutil
OSVČ, Štěchovice Praha-západ
|
|
« Odpověď #15 kdy: 25.10.2007, 21:29 » |
|
Tak to jsme na tom stejně. V PC mi odcházely komponenty asi kvůli špičkám. Jsem RT, instalace dělaná loni. Hodnoty jsem měřil dvěmi přístroji a to UNILAP a EUROTEST XE. Žádný z nich nezjistil závadu, vše O.K. Vyřešili to až přepěťové ochrany tř.C v rozvaděči a , ,D,, v zásuvkách. Od té doby mám pokoj. Ale štve mě, že jsem nezjistil příčinu.
|
Rev.tech. E2/A, elektroinstala ce, hromosvody, práce pomocí horolezecké techniky, pravidelné kontroly Přenosných hasících přístrojů dle MV ČR č.246/2001Sb. tel: 603234575 Email: elkr@elkr.czwww.elkr.cz
|
|
|
|
|