Jak se vám líbí poznámky v nové ČSN 33 2000-4-41 ed. 2?

<< < (2/3) > >>

Miloslav Dunda:
Navíc bude nutno použív at proudové chrániče u všech zásuvek do 20A používaných laiky. S vyjímkou zásuvek pro chladničky, kancelářskou techniku apod.,  kde by nežádoucí vypnutí mohlo způsobit značné škody. A to elektroinstala ce značně prodraží a nebo se bude z cenových důvodů zase používat jeden centrální chránič, který bude zdrojem nežádoucích vypnutí.

Jiří Fuksa:
To: Dunda
Ta vyjímka se mi líbí.
Naprosto běžně se setkávám, že v šatnách, kuchyňkách a svačinových koutech je lednička, na které je položen vařič, zapojeny do jedné zásuvky. Taktéž si nedovedu představit, že zásuvka u kancelářského stolu, do  které je zapojen počítač, nebude využita i pro připojení jiného elektrického předmětu.
To bude zase sporů.

Jaroslav Hasala:
Kdyby to záleželo na mě, naprosto nemilosrdně bych prosadil chrániče 0,03A na všechny zásuvky 230V.
Možná by většina "ledničkářů" přišla na to, že problémy s nežádoucím vypínáním chráničů jsou spíše teoretické, než praktické. Nebo že neexistuje "bezdůvodné" vypnutí proudového chrániče. Nebo že vadný chránič je velmi vyjímečná věc a většinou je nějaký problém v instalaci.
Nebo že pokud chce někdo ochránit PC před nežádoucím vypínáním, měl by si pořídit UPS ;)
Dost možná by se také naučili používat pro podružné rozvodnice podstatně větší skříně, tak aby bylo i dodatečně možné rozdělit okruhy na více chráničů, dodatečně namontovat přepěťové ochrany atd.

Miloslav Dunda:
TO: Hasala
O to tady jde, je to další paskvil norem. Jestli, že (nyní jen teorie, nebrat vážně) změníme dispozici bytu budeme potřebovat elektrikáře, aby přemístil chránič z obvodu 1 na obvod 2 a při další změně umístění lednice znovu a třeba zase naopak. V kanceláři bude počítač v jedné zásuvce v druhé bude vařič při přemístění stolů nebude EI vyhovovat. Tak tedy páni tvůrci normy měli nařídit chrániče všude nebo to nechat jak je to dosud.

Milan Karvánek:
Mě osobně to hlavně přijde jako vítězství lobistů. Naprosto bezpečná a zcela blbuvzdorná zařízení samozřejmě vyrábět nelze. A to v žádném oboru. Já jsem spíš pro pěstování osobní zodpovědnosti každého jedince za své činy, tedy i zdraví a hlavně používání zdravého rozumu. Nemám rád nadměrná omezování ze strany těch chytrých pánů nahoře, kteří mnohlem lépe vědí jak si já mám v životě počínat abych, 1. .... ; 2. .... 3. .... a 4. třeba nepřišel k úrazu od elektřiny, když se budu z nudy v práci šťourat kovovou propiskou v zásuvce  (zle)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana