Jak se vám líbí poznámky v nové ČSN 33 2000-4-41 ed. 2?

(1/3) > >>

Štefan Beláň:
Při pročítání nové ČSN 33 2000-4-41 ed. 2, jsem narazil na znění jedné poznámky, která mne nadzvedává ze židle! (zle)

Jedná se o poznámku v čl. 411.4.5, kde se hovoří o ochraně při poruše (neživých částí).

Zde je citace oné poznámky:
POZNÁMKA 1: Jestliže je pro ochranu při poruše použit proudový chránič, měl by být obvod chráněn stejně ještě nadproudovým ochranným přístrojem podle IEC 60364-4-43.  :-\

A další poznámka k této poznámce je:
POZNÁMKA K TÉTO NORMĚ : Povinnost instalovat jisticí prvky proti přetížení a zkratu je stanovena v ČSN 33 2000-4-473.

PS: Jak hezky česky a srozumitelně! (zle)

Jiří Fuksa:
To: Beláň
Já si myslím, že uvedené poznámky mají svůj smysl. Pokud je v článku 411.4.5 uvedeno, že se pro ochranu při poruše mohou použít následující ochranné přístroje:
- nadproudové ochranné přístroje
- proudové chrániče,
tak to prakticky znamená, že z hlediska ochrany při poruše mohou nastat 3 varianty:
1. použiji pouze nadproudové ochranné přístroje
2. použiji pouze proudové chrániče
3 použiji kombinaci obou
V praxi, ale musím řešit celou instalaci tj. ochranu před nadproudy i ochranu při poruše, takže nejpravděpodob nější bude u koncových obvodů varianta 3.
V tomto vidím smysl uvedených poznámek.
P.s. Jinak vám doporučuji vrátit se zpět na tu židli a přepočítávat v prasátku těch 300 Kč na zakoupení opravy č. 1 k ČSN 332000-4-41 ed.2. Tam už to bude snad napsáno srozumitelněji .
 :D :D :D

Radim Strycharski:
Normu 4-41 ed. 2 nemám a ještě dlouho mít nebudu. Radši si počkám na ed. 3.  :D   

Poznámka v té normě, jak ji cituje pan Beláň, je fakt nesmyslná a nepatřičná. Ochrana před nadproudy je úplně jiná kapitola než ochrana při poruše u neživých částí. Ten, kdo v tom měl dodnes zmatek, tak od teď ho má ještě větší. 

Rozmahel Vladimír:
Podle mne tam ještě chybí poznámka, že při použití chrániče, musí být tento chránič připojen vodiči.   o:-)

Miloslav Dunda:
Je fakt, že za ty prachy by měla být znění norem věnována větší pozornost ze strany normalizační komise.
     Ono v té normě také je, že se budou muset používat chrániče u zásuvek, jejichž jmenovitý proud nepřekračuje 20A, které jsou užívány laiky. Z tohoto ustanovení jsou vyňaty pouze zásuvky pro zvláštní účely, tj. pro kancelářskou techniku, chladničky apod, kde by nežádoucí vypnutí mohlo být příčinou značných škod. A to elektroinstala ce docela značně prodraží.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana