Poradíte mi s výběrem přepěťových ochran do bytu?
Martin Novák:
Napad je to zajimavy, ale rozsah instalace v bytovem domu je takovy, ze pro zachovani selektivity, odstupnovani a zachyceni proudovych spicek vzniklych v baraku (treba spinani vytahu) by pak asi bylo smysluplnejsi dat na vstup do domu stupen B a pak do rozvadecu jednotlivych bytu stupen C...
Otakar Dosbaba:
gabe: Vzhledem k tzv. koordinaci přepěťových ochran je zapotřebí mezi jednotlivé stupně zařazovat určitou impedanci. Tím se dosáhne, laicky řečeno, jakéhosi mikrozpoždění, tj. ochrany si přerozdělí mezi sebou odpovídající část energie. Moderní kombinované stpně B+C již mají prvek (tlumivku), zajišťující tuto impedanci instalovanou v sobě. Ale něco za něco - řešení s oddálenými stupni je přeci jen lepší v rozsáhlejších instalacích i z toho důvodu, že bere lépe v potaz i naindukované špičky z vodičů PE, PEN, které jsou mnohdy svým pospojováním s neživými částmi a kovovými konstrukcemi a zároveň jsou tato místa vzdálena od vstupní ochrany. K nim je již impedance vedení natolik veliká, že jedna centrální přepěťovka nemusí fungovat účinně. Ale znovu připomínám odkaz v katalogu OEZ, kde je to popsáno dosti podrobně. Problematika instalace přepěťových ochran není práce pro laika. A když už se přesto do toho hodláte pustit, aspoň by stálo za to si tu teorii přečíst, třeba i víckrát. Mám z vás pocit, že několik stránek textu a nákresů je pro vás překážkou a tak sháníte kusé, lehčeji stravitelné informace. Jenže fyzikální zákony se bohužel nezjednodušují podle toho, jak je jedinec schopen je pochopit. Pokud tuto problematiku nemíníte prostudovat na úroveň odborníka, pak běžte raději od toho.
gabe:
@ Martin Novák: vytah nemame, je to len 3 poschdova stavba + prizemie
Asi to budem riesit B+C na vstupe do bytoveho domu. Aj ked ma to bude stat 10000 Sk za B+C, pri 15 bytoch to nieje ani 700 Sk. :)
@ Otakar Dosbaba: Ja to samozrejme nebudem robit sam :)
Len firmy radi ponukaju aj to, co clovek nepotrebuje ...
mojim cielom bolo aby som sa v tejto problematike udomacni a to sa mi podarilo.
Uz viem, ze chcem B+C na vstupe do bytovky a osobne si dam D na vstupe do bytu :) :)
... a slo to aj bez skript ... :)
Pat.L.:
Mohu se zeptat, jaké jsou zkušenosti s přepětovou ochranou na anténu a telefonní rozvod? Přepětí na telefonním kabelu je nejčastější příčina zničení počítače, ale technici Telekomu mi tvrdí, že z jejich zkušenosti, tomu nezabrání žádna ochrana. Prý znají plno lidí co si nakoupili ochrany proti přepětí a PC jim stejně vyhořelo.
Zejména se obávám svodu z TV antény.
gabe:
este jedna otazka.
Nepredpisuje STN instalaciu prepatovych ochran do bytovych domov?
kolaudacia bola 2006.
ak ano, pls cislo STN
dakujem
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana