Jak připojit ochranný vodič ke svítidlu pokud pro něj není žádná svorka?

(1/2) > >>

Josef Dvořáček:
Kamarad provadí rekonstrukci bytu, při te příležitosti mě poprosil jestli bych mu nezapojil nějake spotřebiče, všechno bylo v pohodě až do doby kdy jsem přišel připojovat lampičky, digestoř a osvětleni zrcadla v koupelně.

Veškeré elektro spotřebiče  koupené v Ikea a baumax.

Zajimalo by mě zda u lampičky ,ktera je na obrazku jeji kryt je proveden z elektricky vodivého materialu,  musí byt ochrany vodič přiveden na elektricky vodivý kryt lampičky?
A jak toho docilit když tam neni žadna svorka?

Navic v návodu jsem se dočetl že tuto lampičku lze použít i v koupelně.
Úplně stejna situace nastala u digestoře plechovy komin složeny ze 3 časti bez pospojeni ochranym vodičem, to nemluvím o drátkach vevnitř lampičky a digestoře(pravděpodobně vyrobci šetři uplně všude i na drátu).
Zajimal by mě názor vás reviznich techniku na elektrické vyrobky typu Baumax Ikea atd.

A zda prohlašení prodejce o bezpečnosti vyrobku lze brát vážne.

Jan Němec:
Důležité je, jak je těch spotřebičů řešená ochrana. Jestli chybí ochranná svorka, je tam dvojitý čtvereček - značka ochrany dvojitou izolací?

František Leopold:
Jak sem tak koukal na tu lampičku, něco podobného se mi dostalo taky do ruky, ale ta měla vevnitř svorkovnici-"plast.čokoládu" a na ní se PE dal připojit..Jest li to tahle nemá, pryč s ní z koupelny, protože tam nemá co dělat..Pochybo val bych o nějakém dvojitém krytí a už vůbec bych nebral v potas "prohlášení výrobce",  protože číňané jsou všehoschopní :) Co se týče té digestoře, upřímně se dívím, že tam žádný bod připojení PE není, vždyť je to celé z kovu..

Pavel Horský:
To Leopold: ano, máte pravdu, digestoř je ve většině případů z kovu, ale jen povrchový obal. Vnitřek digestoře je skoro vždy v plastu. V něm jsou také instalovány veškeré el. součásti. Pak se jedná o spotřebič tř.II ( jak píše p. Němec.......dv ojitý čtvereček)
U té lampy bych docela váhal, ale když bude mít zn. CE a označení tř.II, tak bych se její montáži nebránil ani nebál.

raj:
Tak to ja mam odlisnou zkusenost. Svetlo na strop z Hornbachu. Pekny design, 3x60W, cena... to uz bylo horsi ale dejme tomu. Po rozbaleni jsem se mirne podivil - 3 objimky bez jakehokoliv prodratovani, bez privodni svorkovnice, sroub na PE nikde, proste NIC. Zvazoval jsem dilema 10ti minut prace ci hodinove diskusi v prodejne. Na natlak manzelky jsem se vydal zpet a svete div se - "svitidlo musi zapojit pouze koncesovany elektrikar a ten si tudiz je schopen tyto veci prece udelat sam". Jak mi rekl nejmenovany prodavac v tomto obchodaku, ustredi vymyslelo tento  zpusob, aby se ochranilo pred pripadnymi zalobami za odskodne pri urazu el. proudem.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana