Jak vyměnit jistič 15A za 25A ?
Michal Slabý:
To: Halik
Chtěl bych vidět toho, kdo vám do přihlášky napíše bojler, když tam nebude. A hlavně potřebujete modrý vodič pro ovládání, který tam předpokládám není.
Kamil Novák:
Citace: halik 08.08.2007, 18:40
Pokud už půjdete na RZ, tak rovnou požádejte o bojlerovou sazbu D25d (stačí nahlásit 50l bojler). I když bojler mít vaše sestra nebude, ...
:o :o :o
Můžete naznačit, u kterého distributora to takhle funguje ? Slibuju, že to nikde nepovím, jen mne udivuje takovýto mimořádně liberální přístup. (eek)
A to, že namísto kW se u vás nahlašují litry. ;D
halik:
Probuďte se. Stačí si koupit 50litrů bojler, příkon 1kW, cena á 3000Kč/kus. A už máte nárok na sazbu D25d. Bojler můžete mít klidně pouze na okrasu, ti drzejší ho nemusí kupovat a instalovat vůbec. Za 2-3 roky máte peníze za ten bojleřík zpátky, pokud budete mít alespoň 1/3 el. práce v NT. Což při pračce, myčce, popř. i sušičce nebo domácí pekárničce a podobných žroutů (u 3-4členné rodiny tyto 2-4 spotřebiče cca 1000kWh/rok) v NT není problém.
Osobně nevidím důvod ve strikním dodržování a vyžadování podmínek sazeb, minimálně u D25d. Je to jen opruz ze strany ERÚ! Řada domácností se chce chovat šetrně a ekologicky z pohledu tvarování svého DDZ, ale nemohou, protože nemají nárok na nic horšího než D02d, bohužel! Nic je pak logicky nemotivuje. U D25d (ono "malé aku") bych podmínky zrušil a tuto sazbu bych dal možnost užívat volně všem, kdo mají zájem se chovat ekologicky a šetřit!! Tato sazba je pro domácnosti bez el. aku spotřebičů nákladově zcela totožná s D02d - pokud tedy ona D02d-ová domácnost nijak neřídí vědomě svůj odběr v čase. Dá to ty totožné peníze. Tak to bylo vlastně na ERÚ i spočítáno. Takže pokud se bude domácnost chovat normálně alá D02d při D25d, dostane distributor ze zákazníka ten samý krajíc peněz.
Tím, že by byla možnost nárokovat "2tarifní nižší sazbu" i pro běžné domácnosti, vznikaly by u výrobců spotřebiče s možností odloženého startu, popř. přímo s časovačem. Já sám jsem přemýšlel i nad konceptem chladničky s "akumulátory chladu" (ono stačí i koupit větší chladničku s no-frost ventilátorem a do 1/3 objemu naskládat cihly zatavené v igelitu), která by dokázala vytěžit díky užití NT finanční úsporu až 50% u objemu nad 300l. Před koncem platnosti NT by namrazila chlad do zásoby a pak by z toho chladila v době platnosti VT. Samozřejmě by musela být přestávka mezi úseky NT menší než 8-12h (jinak hrozí kolísání vnitřních teplot větší než +-1st.C, což je již špatné), ale i kdyby nebyla, vyplatí se...
halik:
Citace: Kamil Novák 09.08.2007, 00:12
:o :o :o
Můžete naznačit, u kterého distributora to takhle funguje ? Slibuju, že to nikde nepovím, jen mne udivuje takovýto mimořádně liberální přístup. (eek)
A to, že namísto kW se u vás nahlašují litry. ;D
Ta poslední poznámka mě, pane kolego, profesně uráží... :-[ - já když hovořím s laiky, snažím se hovořit laickými slovy, aby mě laik pochopil. A ostatně, pro mě jako technika je směrodatnější při dimenzaci sítě objem bojleru v litrech (resp. přírůstek spotřeby elektřiny z toho plynoucí) než inst. výkon v kW. Pokud v dané distribuční oblasti jsou třeba 3-4 povely HDO pro D25d, tak je mi šumafuk, zda má bojler 1, 2 nebo 3kW. Ono se to nějak zesoudobuje... Důležité pro mě je, že 50l bojler si vezme maximálně v průměru 4-5kWh denně což je nula nula prd z pohledu sítě, zato 250l bojler i 4x tolik a tam je již potřeba k tomu i přihlédnout.
Jinak k první poznámce... Ano, ano, všude je jistě tolik lidí, že nikdo nemá u REAS na práci nic lepšího než obcházet vnitřky bytů a domů zákazníků a buzerovat lidi stylem "Kdepak máte ten bojler, co je v přihlášce?". (zle) A jinak, dějí se horší zvěrstva... o:-)
halik:
Citace: Michal Slabý 08.08.2007, 22:30
To: Halik
Chtěl bych vidět toho, kdo vám do přihlášky napíše bojler, když tam nebude. A hlavně potřebujete modrý vodič pro ovládání, který tam předpokládám není.
Ano, ano, modrý drát... to je důležité... o:-)
Však jsem přece psal, že musí být "patřičně" připravený rozvaděč...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana