Jenomze kdyz slysim nebo ctu ty bludy co dokazou novinari vyprodukovat o elektrice, mirne mi zatrne. Co kdyz nas treba o ekonomice, zahranicni politice nebo X dalsich vecech informuji stejne "kvalitne" ??
Presne, to je to ceho se obavam. Nejsledovanejs
i zpravy jsou na Nove, nejkupovanejsi je Blesk a nejnavstevovan
ejsi jsou Novinky.cz To jsou prave zdroje, kde podobne hlasky zazivam nejcasteji. To mate jako s IT. Jenze IT, a elektrotechnic
e trochu treba tady rozumime, ale ekonomice uz treba ne. A v tom je jadro pudla. Myslim, ze vyraz zavada na elektroinstali by se mel vice uplatnovat. Nastesti mame Internet, kde mame spousty zdroju a muzeme si informaci overit. Musim ale uznat, ze zpravodajstvi Ceske Televize je na dobre urovni. Zkuste se nikdy podivat na takovy porad Koreni.
Zrovna nedavno na Nove rikali jak spotrebice ve stavu stand-by muzou zpusobit pozar a jak zbytecne berou energii. A ze je vhodne pri kazdem vypnuti je odpojit od site. Maji sice pravdu, je zbytecne je vystavovat ruznym prepetim apod, ale vsechny ty spinane zdroje nemaji radi proudovy naraz a vypinat je neustale taky neni idealni.
A jeste, kdyz jsem zacal s tim zkratem. Tak musim vam rict, ze jednou takhle kamarad zachranil zivot, kdyz vyzkratoval zasuvku, kdyz se mu kolega klepal na staflich. Kdyz jsem byl jeste na skole pred rokem (silnoproud s maturou), tak nam profesorka elektroniky cetla neco o prepeti a pak dodala , ,To mate treba, kdyz zapnete vysavac a vypadne vam jistic". Po dlouhem vysvetlovani o rozdilu mezi napetim a proudem, proudovym narazu indkukcnich stroju, vypinaci charakteristic
e atd jiz pochopila, ze v tom clanku, kde se psalo, ze prepeti muze taky zpusobovat spinani v siti se tim mysli neco jineho. A to ucila elektroniku. Umela nakreslit charakteristik
u tranzistoru, triaku, vseho z knizky, ale pak mi vykladala, ze ma seriove zapojenou pracku s konvici a ja nevim co.
Mistr na praxi me nutil zapojit do site stejnosmerny motorek s vinutim na 12V stejnosmerneho, chtel tyristorem regulovat trafo na primaru. Na slovo rezonance se tvaril jak na Spanelskou knizku.
Pak jsme udelali dohodu, ze mi do toho nebude kecat. A celou dobu ostatni akorat nechaval pilovat kousky zeleza.
Na skole jsme snad meli jen jednoho profesora, ktery delal nekde v praxi.