Jaka kriticka vzdalenost pusobeni elektromagneticke indukce od svodu hromosvodu?

(1/3) > >>

Jan KOVARIK:
 (poklona)  vsechny,

v novostavbe RD resim umisteni cidla s mikroprocesore m na fasade pro mereni venkovni teploty pro rekuperacni jednotku. Bohuzel umisteni mi vychazi pomerne blizko svodu hromosvodu, takze mam obavu z uplneho zniceni tohoto cidla vlivem elektromagneti cke indukce pri pruchodu blesku svodem (repsketive i vlastni elektroniky v rekuperacni jednotce). Jaka je bezpecna vzdalenost umisteni teto krabicky od svodu hromosvodu? Vadi nejak kolme mimobezne krizeni kabelu v interieru se svodem hromosvodu, kdyz jsou mimobezne ulozeny cca 25 cm od sebe? Ma nejaky vliv pri zasahu bleskem svod hromosvodu na osobu lezici v podkrovi na posteli cca 75 cm od vlastniho svodu pres zed? Krome uleku pri primem zasahu je zde i nejake jine zdravotni nebezpeci prave vlivem velke elektromagneti cke indukce?

Martin Novák:
Co se tyce ohrozeni osoby indukcii, tam bych to kriticky nevidel. Kdyz clovek zvladne bez skod na zdravi magneticke pole tomografu, tak toto je pomerne v pohode. Spis bych jako kriticke videl treba leknuti a nebo sok po tlakove vlne.

Co se tyce mimobezneho krizeni svodu a kabelu k elektronice, tam bych radeji pouzil stineny kabel a nejakou prepetovku na vstupu rekuperatoru. Tady vam mozna poradi jini.

A co se tyce toho cidla, tak tam bych se zamyslel nad tim, jaka je pravdepodobnos t zasahu blesku na objekt. Smirte se s tim, ze pokud blesk poleti dolu bleskozvodem tak jakakoli elektronika na libovolne strane zdi tak 1-2 metry kolem nema sanci prezit, pokud nema ochranu proti EMP na urovni military class. Pokud je objekt nekde ve meste kde ten blesk mozna uhodi za deset let a mozna vubec, tak bych to ani nejak zvlast neresil. Skratka pokud k tomu dojde tak skod bude jiste vic a nejake to cidlo za tisicovku se v pojistne udalosti ztrati. Pokud je ale barak nekde na kopci nebo na samote, kde ten blesk uhodi skoro pokazde, rychle bych resil presunuti cidla alespon 2-3 metry od svodu.

dolac1:
Som podobného názoru ako pán Novák, s tým rozdielom že si myslím že pri tomografe človek nie je vystavený mag. poľu ale skôr Rontg.žiareniu . Silným impulzom js. mag. poľa je vystavený človek pri vyšetrení  na MR-ku (magnetickej rezonancii).
Čo sa týka vedenia vodičov v blízkosti bleskozvodu, netreba ich viesť súbežne, ale vždy kolmo a treba ich tieniť. Neviem či by vedel niekto zagarantovať vzdialenosť, pri ktorej už nemôže dôjsť k poškodeniu elektroniky. Nie je blesk ako blesk, každý je iný a má inú intenzitu.
Ináč bleskozvod by mal v prvom rade slúžiť na to aby blesky do domu neudierali a nie aby ich priťahoval, takže pravdepodobnos ť zásahu je malá.

Martin Novák:
Citace: dolac1  26.06.2007, 19:09

Som podobného názoru ako pán Novák, s tým rozdielom že si myslím že pri tomografe človek nie je vystavený mag. poľu ale skôr Rontg.žiareniu . Silným impulzom js. mag. poľa je vystavený človek pri vyšetrení  na MR-ku (magnetickej rezonancii).

Ano, jasne, mel jsem to presneji formulovat. Pochopitelne jsem myslel NMR vysetreni i kdyz jsem napsal vseobecne tomograf.

Citace: dolac1  26.06.2007, 19:09

Ináč bleskozvod by mal v prvom rade slúžiť na to aby blesky do domu neudierali a nie aby ich priťahoval, takže pravdepodobnos ť zásahu je malá.

:o   :o  To jako vazne? A ja si cely zivot myslel, ze bleskozvod slouzi na to, aby v pripade zasahu bleskem byly skody co nejmensi a proudy sli rychle do zeme. Ze je bleskozvod nejakym samanskym nastrojem co blesky odpuzuje jsem netusil... Jinak bleskozvod pravdepodobnos t zasahu do objektu naopak ZVYSUJE uz jen tim, ze blesku nabizi snadnou a rychlou cestu. Pan Prokop Divis vedel co cini, kdyz bleskozvody chtel instalovat na vysoke veze VEDLE domu a ne primo na dum. Jen ted se tomu rika oddaleny bleskozvod...    ;)

Jan Hájek:
Vliv elektromagneti cké indukce se dá spočítat.Pokud chtete podklady najdete na www.dehn.cz v PDF Bulletin IP ILPC 2006. Pokud budete chtít variantu 2007 tak mi napište.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana