Nouzové osvětlení v kinech a divadlech
michal.M.:
Zajímalo by mě zda musí v nouzové osvětlení v divadlech svítit při představení ( osvětlení východů atd... ) v kinech ano, ale zajímalo by mě zda v divadlech. Jakou musí mít osvětlení ¨minimální intenzitu v Lx a jakou dobu po výpadku sítě musí svítit - jsou to nechráněné únikové cesty - únikové schodiště atd. Také bych ještě potřeboval vědět zda musí být v sále kde je schod- osvícen podstupničkou ( svítidlem zabudovaným ve schodě) nebo ne . Vím že dříve toto platilo jen v kinech kde musely být osvětleny schody a únikové východy , popřípadě všechny východy napájením ze sítě i při běžném provozu při výpadku pak tyto svítidla ( hříbky s črveným pruhem) byly napájeny z bateriií, ale jak je norma u doivadla nevím.. Byl bych velice rád za připomínku popřípadě nahlédnutí do normy, jelikož tuto já nemám . (poklona) .
Otakar Dosbaba:
Ha, konečně zas něco pro mne! :)
Podrobně to pro divadla předepisuje ČSN 33 2420 z roku 1986 s několika málo pozdějšími změnami, spočívající v úpravě pro povolení nouzáků s vlastní baterií. Dále byla vydán ND ESČ 33.01.03, který se zabývá instalacemi ve shromažďovacíc h prostorech obecně.
Nouzové osvětlení musí po přerušení dodávky svítit po dobu 3 hodin intenzitou 1lx. Podstupeň osvětlen také být musí, nejen proto, že je toto uvedeno v odstavci 2.2.7.9 ČSN 33 2420, ale hlavně pro to, aby se ve tmě nikdo o schody nepřerazil - to je ve víceúčelových sálech při diskotékách a tancovačkách velmi reálné. Svítidla NO musí svítit vždy, pokud se v budově nachází obecenstvo, přesněji řečeno slovy ČSN "po dobu provozu divadla". Důvodem byla především snadná přehlednost stavu systému a hlavně prasklých žárovek pro obsluhující personál a také již zmiňovaná orientační funkce v jinak často neosvětlených prostorách. Aby svítidla nemusela rušivě zářit při temných scénách divadelních produkcí, bylo možné při návrhu použít metodu tzv. Přídavného osvětlení, čili z hlediska dnešní praxe doplnit stále svítící NO svítidly, rozsvícenými jen v případě výpadku el. proudu.
Revidujete tamní instalaci a nebo řešíte projekt budoucí rekonstrukce? Pokud to druhé, je toho třeba dost nastudovat a dobře znát provozní potřeby objektu - v normách se z hlediska současného provozu zdaleka vše potřebné nenachází a bohužel, se skřípajícími zuby se setkávám mnohdy s velmi diletantsky provedenými, objekt degradujícími rekonstrukcemi již od fáze projektu, byť bezpečnostním požadavkům vyhovujícími.
michal.M.:
. No tak to je konečně to co jsem potřeboval vědět. Ne neřeší se nový systém ale stávající s centrální bateriií . Svítidla jsou to taková s tím pruhem - ty hříbky na 15W 24V žárovky. Teď právě řešíme kapacitu baterií, jelikož jsou dosti staré a nová náhrada by vyšla zhruba na 30 000,- Mám připravenu variantu s LED náhradou kde je svítivost podobná jako když jsou v současné době osazeny 5W žárovkou ale spotřeba celého systému nepoměrně nižší. Testuji to zatím v kině a naprostá spokojenost.. POkud by tedy norma platila jak říkáte tak je to asi tak jak si myslím . (poklona) vám ještě jednou za informace Michal Miškovský
michal.M.:
No vím že bych se ptát asi tady neměl :-) ale kde se dá sehnat tato norma ? aniž bych jí musel kupovat :-) dá se někde stáhnout ?
Josef Křemen:
A co třeba ještě ČSN EN 1838 a ČSN EN 50172 z února 2005?? Obě dvě řeší systémy nouzového únikového a protipanického osvětlení. ;) ;) v PDF stačí?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana