Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  PROFI zóna.
| |-+  JAK TO MÁ BÝT? - projekty, návrhy, rozpočty
| | |-+  Nouzové osvětlení v kinech a divadlech
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] 2 Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Nouzové osvětlení v kinech a divadlech  (Přečteno 11868 krát)
michal.M.
Neverifikovaný uživatel @1

« kdy: 15.06.2007, 14:00 »

Zajímalo by mě zda musí v nouzové osvětlení v divadlech svítit při představení ( osvětlení východů atd... )  v kinech ano, ale zajímalo by mě zda v divadlech. Jakou musí mít osvětlení ¨minimální intenzitu v Lx a jakou dobu po výpadku sítě musí svítit - jsou to nechráněné únikové cesty - únikové schodiště atd.  Také bych ještě potřeboval vědět zda musí být v sále kde je schod-  osvícen podstupničkou ( svítidlem zabudovaným ve schodě) nebo ne . Vím že dříve toto platilo jen v kinech kde musely být osvětleny schody  a únikové východy ,  popřípadě všechny východy napájením ze sítě i při běžném provozu při výpadku pak tyto svítidla ( hříbky s črveným pruhem) byly napájeny z bateriií, ale jak je norma u doivadla nevím.. Byl bych velice rád za připomínku popřípadě nahlédnutí do normy, jelikož tuto já nemám .  poklona .
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Otakar Dosbaba
*

« Odpověď #1 kdy: 15.06.2007, 15:03 »

Ha, konečně zas něco pro mne!  Úsměv
Podrobně to pro divadla předepisuje ČSN 33 2420 z roku 1986 s několika málo pozdějšími změnami, spočívající v úpravě pro povolení nouzáků s vlastní baterií. Dále byla vydán ND ESČ 33.01.03, který se zabývá instalacemi ve shromažďovacíc h prostorech obecně.
Nouzové osvětlení musí po přerušení dodávky svítit po dobu 3 hodin intenzitou 1lx. Podstupeň osvětlen také být musí, nejen proto, že je toto uvedeno v odstavci 2.2.7.9 ČSN 33 2420, ale hlavně pro to, aby se ve tmě nikdo o schody nepřerazil - to je ve víceúčelových sálech při diskotékách a tancovačkách velmi reálné. Svítidla NO musí svítit vždy, pokud se v budově nachází obecenstvo, přesněji řečeno slovy ČSN "po dobu provozu divadla". Důvodem byla především snadná přehlednost stavu systému a hlavně prasklých žárovek pro obsluhující personál a také již zmiňovaná orientační funkce v jinak často neosvětlených prostorách. Aby svítidla nemusela rušivě zářit při temných scénách divadelních produkcí, bylo možné při návrhu použít metodu tzv. Přídavného osvětlení, čili z hlediska dnešní praxe doplnit stále svítící NO svítidly, rozsvícenými jen v případě výpadku el. proudu.
Revidujete tamní instalaci a nebo řešíte projekt budoucí rekonstrukce? Pokud to druhé, je toho třeba dost nastudovat a dobře znát provozní potřeby objektu - v normách se z hlediska současného provozu zdaleka vše potřebné nenachází a bohužel, se skřípajícími zuby se setkávám mnohdy s velmi diletantsky provedenými, objekt degradujícími rekonstrukcemi již od fáze projektu, byť bezpečnostním požadavkům vyhovujícími.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
michal.M.

« Odpověď #2 kdy: 15.06.2007, 15:50 »

. No tak to je konečně to co jsem potřeboval vědět. Ne neřeší se nový systém ale stávající s centrální bateriií . Svítidla jsou to taková s tím pruhem - ty hříbky na 15W 24V žárovky. Teď právě řešíme kapacitu baterií, jelikož jsou dosti staré a nová náhrada by vyšla zhruba na 30 000,- Mám připravenu variantu s LED náhradou kde je svítivost podobná jako když jsou v současné době osazeny 5W žárovkou  ale spotřeba celého systému nepoměrně nižší. Testuji to zatím v kině a naprostá spokojenost..  POkud by tedy norma platila jak říkáte tak je to asi tak jak si myslím .  poklona  vám ještě jednou za informace Michal Miškovský
michal.M.

« Odpověď #3 kdy: 16.06.2007, 12:37 »

No vím že bych se ptát asi tady neměl :-)  ale kde se dá sehnat tato norma ? aniž bych jí musel kupovat :-) dá se někde stáhnout ?
Josef Křemen
*

Revizní technik E2/A, Praha 6.

« Odpověď #4 kdy: 16.06.2007, 17:34 »

A co třeba ještě ČSN EN 1838 a ČSN EN 50172 z února 2005?? Obě dvě řeší systémy nouzového únikového a protipanického osvětlení.   Mrknutí Mrknutí v PDF stačí?
michal.M.

« Odpověď #5 kdy: 16.06.2007, 18:18 »

ooooooooooo no to je servis :-)) já to fakt mám jen pro sebe abych neco zjistil jak to vlastne a nehce se mi za to dávat tolik penez kdyz uz to pak nikdy nevyužiju ,  revizák nejsem :-) jsem jen par. 7 :-)
michal.M.

« Odpověď #6 kdy: 16.06.2007, 18:25 »

jinak můj mail je kinosemily@seznam.cz    právě že mě celkem zajímá i norma ČSN 33 241O ,  která řeší přímo kina, jelikož tam jsou úplně jiné podmínky než např. v divadlech atd.. a otázka nouzáků je dosti důležitá, jelikož v kině pracuji ....
Zdeněk Kiška
*

Projektant elektro - OSVČ

« Odpověď #7 kdy: 16.06.2007, 20:43 »

Tak nevím? Když v tom pracuješ, tak si tu normu kup. Zas tolik nestoji!! Jsem v rozpacích

A/Projekce elektro:
-Silnoproudé a slaboproudé elektroinstala ce
-Návrhy hromosvodné instalace
B/Světelně technické projekty pro hyg.službu:
 - Denní osvětlení
 - Umělé osvětlení
C/Veřejné osvětlení
D/ Rozpočty - nabídky elektro
michal.M.

« Odpověď #8 kdy: 16.06.2007, 20:53 »

no pracuji ale nevyuziju ji jako revizák popř projektant :-) potřebuju do ní nahlédnout spíše z provozních účelů a potřebuji asi obě ...
Otakar Dosbaba
*

« Odpověď #9 kdy: 17.06.2007, 22:46 »

Úsměv Správně, Michal, jen tak dál, pochvala před nastoupenou jednotkou, diplom a hodinky Tě za projevenou snahu neminou...! Mrknutí  Smích Takhle kdyby to bylo všude, znám dost podobných objektů, kde ani nevědí, že tam nějaké nouzáky jsou, natož aby ještě byly funkční. Je vidět, že se dlouho nestal nikde žádnej průser a distributoři el. energie poctivě bez výpadků sypou volné elektrony. Posílám nějaké výpisky, co mám z dřívějších dob pro technické zprávy PD a obsluhy...
michal.M.

« Odpověď #10 kdy: 17.06.2007, 23:25 »

:-)  no není to nějaká moc snaha ale nutnost.. Pracuji teď jako rpovozní biografu ,  dříve jako elektromechani k.. Nutnost nouzového osvětlneí si uvědomíte v případě když máte v kině 350 lidí a víte jak dlouho trvá než je dostanete ven. pak si stačí jen představit kdyby náhodou něco chytlo a začal se tvořit kouř a vypadla elektrika. pak nevím co s těma lidma v panice když neuviděj No u východů a nebudou vědět kam jít... nebo kam se aspoň dostat. Je to podstatné. v kině pak je to ztíženo tím že je celková intenzita na sále celkem malá a tak slouží i jako orientační na schodech... A jelikož na mě spadla i funkce požárního preventisty pro divadlo musím toto kontorolovat. A když vidím jak kolegové v divadle nevedou deník ani neví jestli nouzáky naskočí a nevydrží svítit ani 30 min .. tak je ti problém a to tam mívají i 500 lidí. Pak tedy až se něco stane bude pozdě bycha honiti... Teď ještě testujeme LED náhrady za žárovky v nouzácích a zdá se že to bude super. například v kinech byla trochu problematická výměna žárovek v podstupnicích docela praskaly žárovky a to je teď vyřečeno náhradou LED diod, mají jasné bílé světlo a hlavně spotřeba je mizivá oproti žárovkám ,  taky větší spolehlivost a životnost.. tak uvidíme jak se to bude vyvíjet dál. Nejsou peníze na nové baterie a kompletní rekonstrukci NO a tak náhrada LED pomůže tento problém částečně vyřešit...  Sám sjem spíše zastáncem centálního rozvodu NO než samosvitky, protože když vidím že ta životnost autonomních svítidel nebyla nijak valná tak je asi lepší řešit to centrálně... i když každý systém má vyhody a nevýhody.
Viktor Klemon
*

« Odpověď #11 kdy: 18.06.2007, 07:56 »

Jedna otázka: je možné pri rekonštrukcii NO použiť na pôvodnom centrálnom rozvode namiesto 24 V žiaroviek, kompaktné výbojky + menič u batérie ?
Technicky je to bez problémov, nie je tam nejaká predpisová prekážka ?
michal.M.

« Odpověď #12 kdy: 18.06.2007, 10:03 »

kolego. Nevím přesně ale kolegové revizáci vám tady uřčitě řeknou podrobnosti, já jen z praxe. Montovali jsme nouzové osvětlení v nemocnici ,  kde sloužilo i jako noční osvětlení a v případě výpadku bylo napájeno z UPS 230V . Co se týče 24V osvětlení četl jsem někde že to bylo výhodnější kvůli bezpečnému napětí .. v případě požáru kdy by hasiči stříkali vodou atd... Ale kolgové vám to jstě lépe osvětlí ...
Otakar Dosbaba
*

« Odpověď #13 kdy: 18.06.2007, 10:27 »

Ano, důvodem nevhodnosti centrálního rozvodu nn byla bezpečnost hasičů a dalších záchranných složek při požáru objektu. Pokud ale budou použita svítidla s autonomními zdroji, je třeba si uvědomit následující: Centrální rozvod nn (230V),  zajišťující dobíjení vnitřních akumulátorů a napájení světelných zdrojů je pod napětím při normálním provozu. V případě hasebního zásahu je tento rozvod též bez napětí a tak není problém zmiňovaná tělesa osazovat. Aby hasič dostal ránu, musí hasit vodou něco, co má uzemněno jeden pól, a to vývod z aku-měniče do zářivky není, o nastupujících LED a jejich napájení ani nemluvě. Když pominu mizernou kvalitu a naopak relativně velkou cenu některých současných zářivkových svítidel NO, pak je řešení nouzového osvětlení autonomními svítidly tím nejlepším a nejspolehlivěj ším řešením osvětlení při požáru objektu.
Vodik
« Odpověď #14 kdy: 22.01.2008, 15:03 »

Zajímalo by mne, jaké normy které normy nahradily, dnes už neplatnou normu ČSN 33 24 10.
Milan Karvánek
ČESKÝ ELEKTRIKÁŘ
*

RT E2A

« Odpověď #15 kdy: 22.01.2008, 16:21 »

TO: Vodik> a proč myslíte, že neplatí?

hledejte zde: http://www.cni.cz/NP/NotesPortalCNI.nsf/key/hlavni_stranka?Open

Otakar Dosbaba
*

« Odpověď #16 kdy: 22.01.2008, 19:55 »

Norma ČSN 33 2410, zrovna tak jako i ČSN 33 2420 (pro divadla) stále, s drobnými změnami v několika bodech ohledně NO, platí. Změny informují v podstatě o tom, že je možné používat i autonomní svítidla. Z hlediska bezpečnostního bych řekl, že tyto normy zatím vyhovují, z hlediska uživatelského by nové zpracování bylo celkem potřeba.
Takovým, poměrně univerzálnější m pokračovatelem těchto norem je ND ESČ 33.01.03, který se zabývá doplňujícími informacemi o instalacích ve shromaždištích osob, nejen kulturního využití.
Petr Vodáček

« Odpověď #17 kdy: 22.01.2008, 21:51 »

V tomto seznamu http://www.normservis.cz/tridy/trida33.pdf je norma uvedena jako částečně zrušená a nahrazená. Jen nevím jakými normami.
Stran: [1] 2 Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »

Příbuzné diskuse a články z Elektrika.cz

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.022 sekund, 20 dotazů.