Regulace derivacniho dynama
Jiri Matelis:
pane Kurko,
tak jsem se konecne dostal ke zmereni charaktristiky dynama naprazdno, dle Vaseho navodu. Viz ukazka z pripravy na mereni.
Bohuzel mereni dopadlo bidne. Dilem za to muze nepresnost "laborantu", ale hlavni pricina je ve zcela spatnem postupu celeho mereni.
Sezval jsem k mereni "poradce". Vice hlav vice vi, ale take se vice dohaduji, jak jsem posleze zjistil. Mel jsem zasadni problem vysvetlit, ze zatezovaci charakteristik u chci zjistit merenim bez zatizeni.
Kdyz jsem vsechny nakonec presvedcil, ze to opravdu jde, tak jsme sice zmerili napeti na dynamu, ale místo nastavovani budiciho proudu jsme nastavovali budici napeti. Budicim proudem jsem se neobtezovali a nemerili jej. Jelikoz nezbyval cas, nechal jsem kresleni grafu az na druhy den. To bylo prekvapeni. Zive se dovedu predstavit jak se nam nyni smejete. Takze si cele mereni pekne v klidu zopakuju, radeji sam bez poradcu.
Jak jsem tak koukal na namerene hodnoty, napadlo me, ze bych mohl proud protekajici budicim vinutim alespon vypocitat, kdyz znam odpor a napeti. Prepocital jsem nastavovana budici napeti na proud a hodnoty zacal vynaset do grafu. Na osu y napeti na dynamu a na osu x budici proud pro dane otacky. Merili jsme od 400 do 800ot/min. Vysledek viz obr.
Zde uvadim nektere namerene hodnoty:
1) Rbuzeni=28,2 ohm a Rmotoru=6,8 ohm, coz zdaleka neni 10x az 100x vice nez ma odpor vinuti motoru, jak se vsude uvadi.
2) 12V naprazdno se dosahne pri 450 ot/min
3) 24V naprazdno se dosahne pri 560 ot/min
4) 21W zarovka se rozviti pri roztoceni dynama na 600ot/min kdy napeti naprazdno je 30V, napeti po zatizeni klesne na 12,5V - falesny pracovni bod
5) 40W zarovka se rozsviti pri 900ot/min, kdy napeti naprazdno je 47V, napeti pri zatizeni 14V. 12V se zde spatne dosahovalo, bud napeti skocilo vyse nebo nize - opet falesny pracovni bod
Rad bych s Vami zkonzultoval nektere postrehy.
a) Pri 800 ot/min jsme dokazali nastavit budici napeti pouze do 10V, potom se jiz nedalo na zdroji zvysovat napeti. Napeti melo snahu se snizovat. Pravdepodobne se bude zdroj takto chovat i pri nastavovani proudu. Pro uplnost: zdroj domaci vyroba 1,5 – 29V, 1,5A
b) Krivky vychazi po prepoctu takto viz obr. Budici napeti jsme nastavovali od 5V do 26V na budicim vinuti, coz odpovida po prepoctu 0,921A (26V).
24V na budicim vinuti odpovida 0,851A.
c) Dynamo ma ctyri vyvody. Dva - budici vinuti a dva - kotva. Musí byt minusove (plusove) vyvody spojene? Ma to nejaky vliv na namerene hodnoty?
d) Zde jsem si uvedomil, ze při pripojeni zarovky 12V dochazi k velkemu rozdilu napeti naprazdno a při zatizeni v zavislosti na odebiranem proudu.
Zarovka 21W/12V proud 1,75A Zarovka 40W/12V proud 3,33A
Unaprazdno=30V Unaprazdno=47V
Uzatizeni=12,5V Uzatizeni=14V
Rozdil napeti 30-12,5=17,5V Rozdil napeti 47-14=33V
Z toho usuzuji ze dynamo pracuje v obou pripadech ve falesnem pracovnim bode. Potom mi konecne doslo, ze musim pouzit vyssi napeti abych se s pracovnim bodem dostal na spravne misto. Doufam, ze me uvahy se ubiraji spravnym smerem.
Martin Kurka:
Vážený pane Matelisi, pro časovou tíseň budu muset odpovědět velice stručně,
-prosím pošlete mi excellovský sešit s naměřenými hodnotami a grafem - sem jako přílohu
- rozhodně příští měření udělejte se zátěžemi 24V (dvě shodné 12V žárovky v sérii), toto dynamo jednoduše k 12V nepřemluvíte, aniž byste se nedostával do falešného pracovního bodu
- velký odběr budicího proudu při 800ot/min je podivný, naprázdno by prakticky měl být budicí proud nezávislý na otáčkách, teprve při zatížení kotvy by reakce kotvy měla odbuzovat a na buzení se musí přidávat pod kotel, aby budicí prou zůstal konstantní.
Je-li mezní proud buzení při 800ot. omezen, nezapomněl jste na diodu paralelně k buzení? Mohl by zakmitávat zdroj.
Tady vám napoví měření budicího proudu a měření napětí na buzení (v nejhorším odečet z knoflíku nastavování napětí zdroje)
- spojení (-) pólů vinutí při měření nemá praktický význam, nic tím ale nemůžete pokazit.
- odpor kotvy nemusíte změřit ohmmetrem přesně, protože na uhlících, jako na nelineárním odporu je prakticky část konstantního úbytku napětí, což oblafne ohmmetr. Takže správně se měří zabržděním kotvy zkratováním budicího vinutí, puštěním proudu I1 ze zdroje do kotvy a změřením napětí U1 na kotvě, puštěním většího proudu I2 do kotvy a změřením vyššího napětí U2 na kotvě. Odpor kotvy pak bude Ra=(U2-U1)/(I2-I1)
U1 volte tak 2V a U2 asi 6V, to by ten váš zdroj utáhnul.
Petr Matuška:
Pane Matelis,
Jaký byl proud v buzení?
Zkuste na zdroj přes diodu připojit velký kondenzátor k buzení. Ten "požere" proudové špičky. Pokud ale překročíte mezní proud zdroje, tak není pomoci. Jedině silnější zdroj. Přibuzovat napětím z kotvy připojeným paralelně k výstupu ze zdroje - to by byla už "elektrárna" s diodovou logikou, a nevím, jestli by to nebylo nestabilní.
Přikládám principiální schéma. Možná mě to pan Kurka rozcupuje na kusy, ale to už je moje riziko.
Jiri Matelis:
To Mr Martin Kurka
Posilam xls soubor s grafem spolu s hodnotami.
Diodu na svorkach zdroje jsem pripojil, ale je mozne. ze se pri poslednim mereni mohla uvolnit, jelikoz pripevneni diody nebylo moc kvalitni.
Dnes provedu dalsi mereni dle spravneho postupu. Hlavne se zamerim na 24V.
To Mr Petr Matuska
(poklona) za odpoved a pripojene schema. Bohuzel hodnoty budiciho proudu neznam, jelikoz mereni nebylo provedeno spravne a budici proud jsem primo nemeril. Dnes budu snad vedet vice.
Martin Kurka:
Vážený pane Matelisi,
první nástřel ze změřených údajů je tento:
Pro napětí 24V jsou optimální otáčky mezi 500-600ot/min.
Pro 600ot/min je hodnota sériového odporu v buzení pro Ua=24V 14Ohmů a kritická hodnota asi 18Ohmů - větší hodnota odporu už způsobí odbuzení (celková hodnota předřazeného odporu i odporu budicího vinutí 42Ohm a kritická 46Ohmů).
Kritická hodnota úbytku na kotvě (v derivačním zapojení) dU = Ra*Ia je jen 2V a napětí na výstupu klesne až asi na 17V!
Zaměřte se prosím nejprve na odpor kotvy. Určitě nemůže být 6 Ohmů.
Když si vezmu, že dynamo má dávat 100W na 24V, pak to je 4A a na odporu kotvy 6Ohmů by se ztrácelo plných 24V!
Opravdu musí být odpor kotvy do 0,5Ohmu, jinak to nebude fungovat.
Je docela možné, že máte na dynamu něco s uhlíky, nebo i spálený rotor.
Protože podle těch charakteristik, byste se ještě na 12V do falešného pracovního bodu vůbec nemusel s těmi žárovkami dostávat. Nejprve by bylo dobré před měřením vyloučit tento možný problém.
Ta měkkost dynama by opravdu mohla být vadou uhlíků či spálenou kotvou.
Problém s uhlíky jednoduše vyloučíte, když uhlíky vyjmete (poznačte si jejich pozici a polohu aby šly po zpětné montáži do stejné polohy a stejného držáku) a otvory držíků uhlíků prostrčíte měřicí hroty ohmmetru tak, že se budou přímo dotýkat mědi komutátoru (pozor nepoškrábat) a to v jedné přímce (přímka prochází skrz osu rotoru a měří se odpor mezi přesně protilehlými lamelami).
Zkuste různá pootočení a odpor musí výt mezi párem všech lamel +/- shodný a být do 0,5Ohmu (nezapomeňte odečíst odpor měřicích vodičů multimetru - jeho hodnotu zjistíte při zkratování měřicích hrotů - silný dotek). Pak to samé s uhlíky minule popsanou metodou pomocí zdroje.
Pak teprve se dejte do nového měření.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana