Regulace derivacniho dynama
Jiri Matelis:
(poklona) za vycerpavajici vyklad. Nyni vidim, ze stavba vodniho kola (kolecka) neni zas az takova sranda, pokud to chce clovek dotahnout do konce.
Jinak Vase grafy a teoreticky vyklad me veĺmi pomohl a pomalu se zacinam orientovat.
I kdyz az takova slava to neni.
S temi laboratornimi pokusy jste me dostal. Shanim bily plast, reostat a laborator.
Pokusim se neco namerit a napisu jak jsem dopadl.
Posilam foto kola.
raj:
to Kurka: Jen odbocim - nerika Vam nic doc. Mericka a jeho "vyhazovaci" Teorie obecneho elektrickeho stroje ? (zle)
Martin Kurka:
To Rajmont:
Já měl to štěstí na doc.Suchánka - jednoho ze čtyř opravdových pedagogů, na které jsem měl v životě štěstí od základní školy včetně a ten nás plevelné elektrikáře - slaboproudaře - elektrické stroje naučil k úplnému pochopení. A poučky typu "...řešení rovnice (30) pro i(q) a rovnice (33) pro ω(m) je známé řešení diferenciální rovnice 2.řádu s konstantními koeficienty...". u něj neobstálo a já už dnes ani nevím vocogo, ale že je moment ss motoru úměrný proudu a u sériového kvadrátu proudu si pamatuji dodnes.
Já vím, že by měl pan Matelis asi teoreticky mnohem jednodušší udělat budicí charakteristik u naprázdno a z proložené odporové přímky budicího vinutí a přímky zatěžovacího odporu graficky vystřihnout zatěžovací charakteristik u, ale ať si lámu hlavu jak chci, nedokážu mu jako laikovi líp vysvětlit a poradit mu jednodušeji.
Jestli vás napadne něco na co jsem zapomněl, sem s tím, už je to vše moc dávno a poslední dynamo co jsem měl v ruce byl macek z Ward-Leonarda s kompenzacemi a natáčecími póly.
Podle obrázku provedení Ponceletova kola a jeho nastavovacích prvků je pan Matelis řemeslný pečlivka a šikula a díky včasně položenému dotazu se nedočká rozčarování, které by asi prožil bez změření jeho dynama.
Jelikož má po výrobě kola asi pěkně zesílené svaly doufám, že mu bílý laboratorní plášť, který si shání nebude úzký v ramenou.
vencak:
Tak to tu pročítám a zjišťuju že pan Martin Kůrka je machr i přes SS stroje. Nedělal jste v bývalém MEZ Vsetín?? Já tam byl v 92 na exkurzi :-)
Pane Kůrka , dotaz, mám SS motor 24V 400W a chci ho dát na kolo jako pomocný motorek. Mám dvě olovo Aku 12V/13Ah a rád bych je jízdou z kopce dobíjel. Jak se to prakticky realizuje ta rekuperace? Díky za info.
raj:
Pokud se jedná o olověný akumolátor, tak jej jízdou z kopce nedobijete. Docela dlouho mu trvá, než pochopí, že se má nabíjet a to už většinou kopec končí.
to Kurka: To ja mel pech. Teorie obecneho elektrickehp stroje spociva v napsani Maxwellovych rovnic pod sebe a po huste popsanych 4 stranach formatu A4 z toho vypadly jine rovnice stejne nic nerikajici, jako ty na pocatku.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana