Je správný počet svodů dle ČSN341390?
Hynek Čermák:
Je podle vás správné provedení a pčet svodů u hromosvodu zámku, která má v každém rohu věž, půdorys čtevrcový s rozměry cca: 60 x 60 m. z každé věže jdou dva svody(každý svod na jedno strau čtverce). celkem tedy 8 svodů ale jsou mezi sebou vzdáleny cca: 60m (od věže k veži). Jak chápete článek č. 64 ČSN341390? kde je psáno: na každých i započatých 30m délky obvodu půdorysu musí být jeden svod.
Tj. celkový obvod budovy 240m celkem 8 svodů tedy 1 svod na 30m?
Já bych spíše řekl že má být pro každých 30m okolo obvodu jeden svod. Jaký je váš názor?
Díky za odpovědi.
Jiří Hladký:
váš názor je správný. Na každých započatých 30m jeden svod. Ještě bych se podíval na výšku, aby nepřekročila 30m - potom je to trochu jinak. ;)
Hynek Čermák:
Jde o to, že již projekt je takto zpracován! Výchozí revize na toto provedení je vystavena a vše je OK. Já mám provést pravidelnou revizi po 5 letech.
Jsem zvědav jak se na to budou tvářit když výsledek revize bude nevyhovující! Nehledě k tomu že již při výchozí revizi byl zemní přechodový odpor nadpoloviční část uzemnění okolo14-15 ohm - myslím si že na následnou revizi již nevyhoví.
PS: Svody se nacházejí ještě uvnitř stavby-nádvoří, kde jsou další 4 svody. Obvod vnitřní části nádvoří ca 120m. (zde již počet svodů souhlasí s ČSN341390.
Jan Hájek:
Na historických stavbách a byl jem po zásahu bleskem na dvou hradech, byl vždy problém se špatně vyrovnaným potenciálem, nebylo by od věci, doporučit spojení obou zemnících soustav ( nebo všech :o ) do jedné, tak aby se bleskový proud co nejlépe rozdělil. Jiná kapitola je vnitřní elektroinstala ce, ale to je jiná kapitola. 8)
Jiří Fuksa:
To: Čermák
Zajímavé téma pro diskuzi, škoda jen, že na konci platnosti normy. Narazil jste na problém, který mě již také léta trápí.
A) Norma jednoznačně nestanoví o jaký obvod se jedná. Jestli vnější nebo i vnitřní.
Ve Vašem případě, pokud by bylo zastřešeno i nádvoří, tak jednoznačně bude počet svodů, jak píšete 240m / 30m = 8 svodů.
Vzhledem k tomu, že nádvoří zastřešeno není, připočítáváte dalších 120 m vnitřního obvodu tj další 4 svody.
Je snad větší pravděpodobnos t zásahu bleskem u objektu s prázdným nádvořím, než u objektu plně zastřešeném? Paradoxně, čím budou budovy tenčí, tím bude větší i vnitřní obvod a tudíž i vyšší počet svodů?
Můj názor - počítám jen vnější obvod.
B) Rozmístnění svodů také není jednoznačně stanoveno. Norma praví, že má být na každých 30 m obvodu jeden svod. Nikoliv, že svod musí být po 30 m. Oporou pro toto tvrzení je i čl. 62, který praví, že svody mají být pokud možno rovnoměrně po celém obvodu. Když si uvědomím domy v řadové zástavbě, nebo tovární haly, které mají vždy svody stažené do dvorního traktu, nikoliv na ulici, tak by požadavku na rozmístnění svodů po 30m nevyhovovalo nic.
A teď konkrétně k Vašemu případu.
Pokud chcete nabourat stávající řešení, projekt a výchozí revizi, tak by se jako řešení jevilo posoudit věže samostatně, pokud jsou nad 30 m, musí mít každá dva svody. A objekt zámku také samostatně. Potom by počet svodů byl nedostačující.
Analogické řešení podle článku 148 pro kostely.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana