Odporucate instalacia s CY vodicami alebo s CYKY vodicami?
laik:
Zcela souhlasím s p. Dvořákem. Občas přemýšlím o tom, zda zdejší diskuse má pomoci tazatelům anebo slouží jen jako platforma pro exhibici odborníků - členů Clusteru. Navíc o jejich odbornosti lze s úspěchem pochybovat, když z nich vypadne vždy jen univerzální rada:" Sežeňte si kvalifikovanéh o odborníka, nejlépe revizního technika".
Josef Pentoda:
Citace: Maros Macik 23.05.2007, 13:47
Neodpustim si jednu, mozno laicku otazku. Ako sa v pripade CYKY vodicov robi klemovanie zasuviek, resp. akym sposobom sa robi rozvetvenie k osvetleniu pomocou CYKY?
To: Dvořák a laik, je to jednoduché. Když baštíte tlačenku, tak vám chutná nebo nechutná. Řezník pozná kdo ji dělal. Pan Macík se ptá všichni krmí prase brambory. Já chci krmit kukuřicí, ale jak udělám tu tlačenku.
Ivan Polínek:
V odpovědích zatím chybí jedna podstaná věc při požití jednožilových vodičů. Dle ČSN 332000-5-54 č. 543.1.3 platí, že průřez žádného ochranného vodiče, který není součástí napájecího kabelu nebo není jeho pláštěm, nesmí být v žádném případě menší než 2,5mm2 pokud je chráněn před mechanickým poškozením. To laicky znamená, že i pro světla kde použijete vodiče 1,5mm2 musíte požít žlutozelený min. 2,5mm2.
A klemování vodičů se dělá přímo v zásuvce (každý kontakt zásuvky má dvě svorky)a rozvětvení ke světlům se dělá také v krabicích nebo ve světle, pokud je pro to světlo přizpůsobené (smyčkování světel).
Maros Macik:
Nuz, zatial nie som spokojny s odpovedami a nedozvedel som sa ani, ci to prasa mam krmit kukuricou alebo zemiakmi ??
Instalacia bude realizovana na Slovensku. Nechcel som vseobecne rady, ale radu konkretne na moj pripad, ci nepouzit Cy vodice v trubkach, pokial bude instalacia realizovana v podlahach vo vrstve izolacie (nie v betone). Alebo mozem pouzit CYKY vodice a tieto dat priamo do vrstvy izolacie bez PVC trubky? To sa mi velmi nezda. Lebo ak sa to raz zabetonuje a pouzijem CYKY , uz s tym nic neurobim Co sa tyka sekania drazok, myslim, ze to nebude take vazne, kedze budem sekat len vertikalne drazky. K tej mojej poslednej otazke. Som bol v tom, ze napr. z vypinaca do svetla mi stacia 2 vodice, potom by bolo pouzitie CYKY zbytocne plytvanie.
Petr Doležal:
Ekonomický pohled k I.P z 23.5.07:
Vybral jsem nejhorší případ ke kovovému lustru pro ilustraci. Sice ve starších cenách, ale jde o relace:
1. Kabel CYKY 3x1,5 = 5,94 Kč
2. Vodič CY 2,5, = 2,56Kč
CY 1,5, 2x 1,74 = 3,48
trubka 3,82 Kč
jen materiálová relace 9,86/5,94 = vodičová instalace 1,66 x dražší než kabel a to nepočítáme práci s protahováním
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana