Odporucate instalacia s CY vodicami alebo s CYKY vodicami?
Maros Macik:
Kazdeho naokolo koho sa pytam, vsetci pouzivali pri instalacii elektriny ,vo svojich RD, CYKY vodice.
Preco nikto nepouziva CY?
Ja budem mat rozvody elektriny v podlahach a chcem pouzit CY vodice v PVC trubkach.
Rozvetvenie k svetlam budem realizovat v hlbsich krabiciach pod vypinacmi.
Pytam sa preto tunajsich odbornikov, ci je moje rozhodnutie, v mojom specifickom pripade spravne, teda pouzit samostatne CY vodice.
Neodpustim si jednu, mozno laicku otazku.
Ako sa v pripade CYKY vodicov robi klemovanie zasuviek, resp. akym sposobom sa robi rozvetvenie k osvetleniu pomocou CYKY?
Otakar Dosbaba:
Aha, a s těmito chabými znalostmi se hodláte pustit do elektrinstalac e RD. :( To bych vám rozhodně neradil!
Pokud jde o zatažení CY vodičů do trubek, je třeba především zajistit požadavky na izolační pevnosti mezi různými obvody (to by ale takový problém nebyl), pamatovat na zásady ukládání instalačních prvků na a do hořlavých hmot (tady to bude problematičtěj ší) a v neposlední řadě splnit požadavek na vodiče téhož obvodu ve společném obložení - a tady asi již narazíte. Když si představím pracnější sekání a současné instalace, přeci jen vychází výhodněji použití kabelů pod omítkou. Před 50ti lety těch pár obvodů trubkama ještě šlo, teď by to bylo asi na mrtvici.
Jan Štěpán:
Mám také jednoduchý dotaz:
Umím si nafouknout duši u auta, nevíte někdo jak si mám postavit sporťáka?
ale jak chcete...
(například italové tahají vše slaněnými vodiči), jsou dány min. průřezy vodičů, % naplnění pvc trubek vzhledem k zatížení a oteplení, souběhy vodičů, způsob uložení apod.
Pár výpočtů, pár norem, pár znalostí a není žádný problém....
"klemovanie zásuvek a rozvetvenie k osvetleniu" se dělá normálně dle zvyklostí prováděcí firmy s ohledem na platné normy.
(whist)
František Bernard:
Mám k Vašemu tématu dotaz : Tato instalace se bude provádět na Slovensku nebo v České republice ?
Dvořák Václav:
Jak jste poznali, že pan Maros Macik bude svépomocí dělat instalaci? Prostě jen má na projektanta větší požadavky než jen "tady někde to má svítit a tady chci fén". Dotaz na zapojení kolme vypínačů a zásuvek pramení třeba jen ze zvědavosti. Prostě ho zajímá jak se spojují kabely CYKY tam, kde vodič CY jen prochází krabicí.
Na to má plné právo a není potřeba ho hned podezřívat že si chce stavět auto nebo co. Není nutné dělat z lidí jen tupé konzumující zákazníky.
Instalace CY vodičema v trubkách je dobrá, když předpokládáte v budoucnu možnost protažení dalších vodičů hlavně kvůli vypínačům. Nevýhody jsou větší pracnost, větší cena materiálu, nutnost protahovacích krabic, horší chlazení vodičů, v krabici se někdy těžko pozná který vodiče k sobě patřej.
Dřív nebyly tak laciné kabely, co by se daly dávat přímo pod omítku, tak se dávaly vodiče do trubek. Trubka zároveň poskytovala stínění, ale to tenkrát asi neřešili.
Sdělovací kabely by se naopak měly dávat jen do trubek, už proto, že se budou pravděpodobně protahovat další.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana