Zdar
Nenapadlo mne, než se zeptat přímo zde. Mám malou síť po našem domě a poskytuji internetové připojení. Docela se bojím jakéhokoli skratu a následného poškození majetku, protože na tohle nemám žádné revize a tak jsem se rozhodl v tom udělat trochu pořádek. Proto zjišťuji, jak co nejlépe udelat topologii sítě, aby vyhověla revizi.
Kabely s rozvodem internetu jsou klasické metalické ásmi žilné UTP kategorie 5E. V každém sklepě vchodu je umístěn Switch (cca 7 až 12 V). V tuto chvíli mám UTP tahané ve stupačkách na chodbách, kde jsou trubky již od stavby domu a v nich tahám. Dozvěděl jsem se ale, že musím naopak v každém vchodě poslat z nejvrchnějšího patra až do sklepa chráničku, v každém patře do ní udělat otvor a kabely tahat v nich. Dále mám Switche napájené tzv POE, které jsme si vyrobili (využíváme žíly kabelů s internetem pro vedení nízkého napětí pro napájení Switche), ale to potřebuji změnit, takže v každém sklepě potřebuji vytáhnout zásuvku s hodinami pro družstvo (je mi jasné, že to tím pádem bude nějaká krabice, vyvedení kabelu s el. nebude problém, ale v krabici bude nějaký jistič a hodiny). Dá se říci, zda musím dodržet nějaké další podmínka? Ví se zhruba na kolik vyjde vývod elektriky v každém sklepě (cena hodin, jističe atd...) a v neposlední řadě, kolik stojí revize.
Je mi jasné, že se nedá takhle obecně, ale aspoň zhruba. Mám 14 vchodů a tak potřebuji vytvořit jakýsi rozpočet.

za info