Jaký je rozdíl mezi nulováním a zemněním ?

<< < (20/22) > >>

zerotest:
To: Kamil Novák, máte pravdu pokud jde o zdravotnictví, proto že tam je to nutné kvůli rizikům.
Představte si ovšem halu s desítkami spotřebičů /světel.../,  zásuvek, rozvaděčů, strojů ...
Uvidíte nové výbojky a musí být v provedení TN-S. Omyl, neboť část je TN-C a část TN-S. Je logické, že nefunkční svítidlo vyměnili za nové a při jeho výměně netahali nové vodiče. Co se týká TD jsem rád když obdržím alespoň jednopólové schéma. 
S Vašim postojem by jste víc než revizi prováděl zmapování skutečného stavu. Nedokážu si představit, že při revizi otevírám každou krabici, svítidlo, zásuvku... Stačí mi vyhovující impedance a jen v případě pochybnosti otvírám výše uvedené zařízení nebo když jsem to povinen provést na základě návodu výrobce či nějakého nařízení.   

Kamil Novák:
Citace: zerotest  15.02.2008, 14:37

Stačí mi vyhovující impedance a jen v případě pochybnosti otvírám výše uvedené zařízení nebo když jsem to povinen provést na základě návodu výrobce či nějakého nařízení.   

No a jsme u problému.
Impedance vyhovující kterému předpisu ?
Není to sice běžný případ, ale u vyšších hodnot může impedance ještě vyhovovat z hlediska starých předpisů, ale z hlediska nových už ne.
A když nebude alespoň zhruba vědět, jak stará je kontrolovaná instalace, jak potom rozhodnete jestli zjištěná hodnota vyhovuje ?  ??

Miloslav Dunda:
Pane Lampard hlavně nebuďte u revizí dogmatik. Správně vám to vysvětlil pan Novák. A pokud je instalace z 20 cátých let minulého století, tak v té době platily normy ESČ nikoliv ČSN. Dají se sehnat, ale tím se nezatěžuju. U těchto instalací to je na vás jako revizním technikovi zjistit měřením, výpočty a kontrolou zda ji uznáte za bezpečnou nebo zda musí být rekonstruována . To je případ od případu.

Miroš Jan:
Takže Páni kolegové.

Já osobně postupuji tak, že pokud neseženu dostatek potřebných informací, pro provední periodické revize, což je někdy problém, tak tu revizi prostě nedělám.
Loni jsem dělal revizi na instalaci, z roku 1967, světe divse, dokumentace dle skutečnosti.  :o, to se to potom měří, jedna báseň. Zlaté české ručičky.

Takovou dokumentaci nemají ani instalace, staré pár let. ;)

vlastimil soul:
Diskuze je to obsahla:
Co je zakladni veci,podle ktere se budu rozhodovat pri revizi?
To znamena,podle ktere veci se budu na to,co reviduji divat,
podle ceho ji  budu posuzovat,
co bude zakladnim voditkem,nebo meritkem pro posouzeni dane veci?
Podle kterych norem se budu orientovat?
Rekl bych,ze to je to,co je treba si odsouhlasit,abychom vzdycky vychazeli ze zakladu,ktery je stale stejny.
A proto by odpovedi na vsechny otazky mely vychazet z techto zasad,ktere by pokud to dobre chapu mely vychazet z norem.
A proto si myslim,ze by bylo se treba zamyslet nad temito normami,odkazovat se na ne a dokazovat skrze ne svoje tvrzeni.
Ale normy jsou vzdy na necem zalozeny a z neceho vychazi a to je myslim to zakladni,z ceho je treba vzdy vychazet.
Snad to pomuze nekomu,aby se reklo to podstatne.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana