Myslíš, že patříš k hromosvodářům, srdcařům?
Pavel Horský:
Citace: Radim Strycharski 06.06.2026, 22:28
Takže každý RT elektro je úředně i odborníkem „srdcařem“ na hromy, úřad to přece ověřil.
Ano. Je to přesně tak. Poměrně často se na mě obrací lidé s prosbou o vyhodnocení provedení jejich hromosvodu s tím, že se jim to, co jim bylo nainstalováno na jejich střeše, moc nezdá.
Z 90% se oprávněnost jejich pochyb potvrzuje. A ke všemu je vždy vystavena "jakási" revize, většinou na jednom listu A4. Bez PD, v lepším případě podle jakési malůvky, kterou dodal projektant stavby pro účely stavebního řízení (což už samozřejmě nemusí...jen tak vytvoří zlo).
Ano, jsem srdcař. A velký. A všichni lemplové by měli být na pozoru.
František Šohajda:
Citace
Poměrně často se na mě obrací lidé s prosbou o vyhodnocení provedení jejich hromosvodu
Jak píšeš Pavle...
Ale ještě mě více zaráží, že se na to ptají (telefonují) kolegové- RT na udělaný hromosvod na který dělají VRZ!!
Asi bude někde chyba? (box)
Kdyby to byli jen "lidé" ......Ti toho moc o tom neví....?
Jiří Schwarz:
Kde je nějaká hranice kdy je člověk srdcař a kdy už to je profesní deformace?
Jdete po ulici a místo abyste se kochali jak někomu kvetou kytičky v okně, z hrůzou pozorujete ty antény, hromosvody, fotovoltaiku naskládané na objekt podle pravidla "rychle a levně..."
Jiří Kantner:
Citace: Jiří Schwarz 09.06.2026, 10:04
Kde je nějaká hranice kdy je člověk srdcař a kdy už to je profesní deformace?
Jdete po ulici a místo abyste se kochali jak někomu kvetou kytičky v okně, z hrůzou pozorujete ty antény, hromosvody, fotovoltaiku naskládané na objekt podle pravidla "rychle a levně..."
K hromosvodářské profesi mám velmi daleko ale tyhle detaily kolem sebe sleduju pořád. A je jen málo budov, kde se dá říct, že vše je alespoň na první pohled správně.
Jan Yossarian:
Nevím zda jsem srdcař hromosvodář ale mým středobodem jsou fyzikální zákony. A pokud nějaký marketing nebo obchodník to ohýbá, tak se stavím na zadní. Malý počet svodů je třeba u ESE typickým ignorantstvím.
Občas se naopak objevují opačné extrémy. Kdy buď líný člověk nebo jen ten, komu se něco nehodí, shazuje princip fyziky buď konspirací, nebo to svádí tradičně na lobbing. Zase typický příklad byl konec platnosti ČSN 34 1390. Vzpomínáte na ty hlášky?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana