Jaký klešťový multimetr pro univerzální použití?

(1/2) > >>

Přemek Hrubý:
Podařilo se mě ztratit můj starý klešťák a chci si koupit nový. Protože bych ho ale chtěl používat zároveň i jako multimetr pro univerzální použití (el. opravy auta, domovní instalace/ opravy, občas spravuji i nějakou elektroniku) po delším hledání se rozhoduji mezi UNI-T UT219DS a Brymen BM079.

Tím, že chci sloučit multimetr a klešťák do jednoho mě jde hlavně o min/ max rozsahy měřených hodnot a i o nějakou přesnost s stabilitu. Ale nejsem žádná laboratoř.
Poradíte?

Jiří_Hrubý:
Na auto, současné, potřebujete spíše procesní miliampermetr. Na domovní instalace zase malé kleště, které dostanete na drát pod jističem, nebo v krabičce.
Pro elektroniku je klešťák poněkud nepraktický, zvláště ve velikosti, o které uvažujete.
Ne že by byly třeba špatné, uni -t je poměrně zavedený Číňan, ale ty typy jsou spíš do průmyslového rozvaděče.
Není nic neobvyklého, mít několik měřáků, právě kvůli velikosti, rozsahům a měřicím funkcím.
Záleží na prioritách, nic úplně univerzálního neexistuje, co je platné, že máte rozsah 600A, když nenavlečete slabý vodič, protože máte velké kleště a malý prostor.

Někteří výrobci, dělají solidní multimetry a k nim proudové kleště. Metrawatt, C.A. například, tím byste vyřešil jakousi kompaktnost a využil výhody multimetru (jak často měříte kleštěmi?) a měl vyřešeno AČ měření proudu (DC převodníky jsou dražší) k tomu třeba od toho uni-t menší kombinovaný klešťák a mělo by to stačit.
Procesní miliampermetry, abyste mohl měřit senzory na autě, jsou úplně jiná cenová kategorie.

Martin Kurka:
Spíš si musíte vy sám porovnat parametry a ujasnit, si, kde vy máte těžiště prací.

Oba umí TRMS měření AC a jsou zhruba stejně přesné. Jeden umí AC i na DC superponované napětí, jeden umí měřit současně napětí i proud, jeden má rychlý displej 5rd/sec, jeden umí napětí jen do 600V DC což dnes na soláry moderní elektromobily už nebude stačit, jeden umí měřit přes zdířky uA, jeden má měření napětí s umělou zátěží proti indukovanému napětí, jeden umí a má termočlánkovou sondu, jeden umí zachytit inrush proud, jeden umí měřit větší kapacity...

Stáhněte si oba datasheety od výrobců a oba manuály a porovnávejte. Na údaje prodejců moc nedejte, bývají tam chyby.

Prokop Buben:
Jiz nekolik let pouzivam ut210e. Ano, je to cvrcek, na siny mam jiny klestak. Hlavne dokaze merit maly proudy.

Jiří Kantner:
Nevím jestli je správná cesta hledat jeden univerzální měřák na všechno.  Dal bych těžiště na činnosti které mně živí. Tam to chce koupit výbavu, za kterou dáte ruku do ohně.
Popřemýšlejte jestli na doplnění by se nehodil "klešťák" nez kleští tedy s trvale otevřenými U čelistmi. a na auta - asi bych hledal multimetr co umí fungovat jako vicekanálový paměťový osciloskop.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana