Jaký klešťový multimetr pro univerzální použití?
Martin Kurka:
Taky je otázka, na jaká auta. Jestli na spalovací, nebo na EV.
Univerzální klešťový přístroj neexistuje. Vždy to bude kompromis. I já jsem skončil na cvrčkovi co umí měřit malé proudy, jak AC (unikající proudy v PE) tak v DC (orientačně proudové senzory 4-20mA). Ale umí proudy jen do 40A.
Někdy může být důležitý parametr cena - pro ty kdo přístroje tahají po stavbách, kde se krade.
Někdy může být důležitý parametr rychlost měření. Je spousta laciných měřáků co měří dobře, ale pomalu, dokonce tak pomalu že i šlusmetr je nepoužitelný a o sledování či záchytu rozběhové nebo zátěžové špičky motoru si můžete jen zdát.
Pro někoho mohou být otevřené kleště požehnáním, zvláště když potřebuje ověřovat větší mnošství vývodů vedle sebe (hledání žáby na prameni) a nevadí mu menší citlivost a přesnost.
A co se týče měření na šínách, tam skoro každému mimo trakci stačí přístroj pouze pro AC ale zase je u něj cenný datalogger, nebo možnost napojení na záznam. Tam už je zajímavá i možnost měření výkonů, harmonických, PFC apod. Ono pro běžné měření na šínách už dnes bývají vývody osazeny kvalitním měřením rozvodny - různé sdružené měřicí přístroje.
V každém případě dnes kupovat měřák bez TRMS měření AC i DC proudu i napětí nemá cenu.
Existuje spousta typů cvrčků pro provozní měření s různě velikými kleštěmi a funkcemi, které pro provozní elektrikáře dokonale stačí. Ale musí se vědět co je v jejich firmě těžiště prací. Méně je někdy více. Ale to méně musí být na 100% kvalitní.
A mimochodem, půlmetrový 1f prodlužovák s 10cm úsekem uprostřed s rozholenými vodiči se hodí ke každému klešťáku pro ověření odběru 1f spotřebiče i měření únikového proudu. V profi provedení stojí sice jako laciný měřák, ale kdo často opravuje spotřebiče...
Přemek Hrubý:
no asi na těch myšlenkách něco bude.
Přiznám se, že jsem se nechal trochu unést myšlenkou mít o jeden měřák míň v brašně, proto ta vidina univerzálního zařízení. Ale vidím to tak, že tudy asi cesta nevede, takže k multimetru Brymen BM235 asi půjde malý klešťáček UNi-T UT210E. Na normální spalováky to bude stačit pro rychlou detekci a zbytek doženu tím Brymenem. S elektroauty zatím zkušenost nemám..
Jan Franěk:
Nedávno jsem procházel podobným výběrem. Měřící přístroj na všechno a ještě za dobré peníze je prostě pouhým snem. Pokud se něco blížilo mé představě, tak to atakovalo hranici 30tisKč.
Skončilo to u třech různých přístrojů kdy jsem se dostal na částku okolo 17tisKč, ale bez většího omezení toho co jsem si představoval.
Každý má jiné představy i jiné zaměření nebo rozsah prací. Těžko radit když sami máte s výběrem starosti na několik týdnů až měsíců (dance) (dance) o:-) o:-)
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana