Jak řešit souběh cyky 5x6 a UTP kabelu?

<< < (5/5)

Radim Strycharski:
Jak byste hodnotili kabel UTP s neznámou izolací (nepodařilo se mi zjistit, jakým napětím je izolace zkoušena) ve výkonovém rozvaděči různě nekontrolovaně propleten mezi fázovými vodiči se základní izolací nebo i v blízkosti holých fázových přípojnic?

Milan Hudec:
Že se nic nezměnilo, např.zvonky v byt.rozvaděčíc h, byla předepsána pro jejich vodiče dodatečná bužírka, tu jsem viděl snad jen dvakrát.
Tvůj případ je blbě řešitelný, největší riziko není paradoxně fáze na datovém vodiči, ale fáze na stínění které není na zkrat stavěné a konektory proud bez zahoření taky nepřenesou.
Možnosti vylepšení jsou díky konektorům omezené:
1.omotat solidní izolačkou s dostatečnou el. mech pevností asi top, ale na pohled či práci hnus, i když u tvého příkladu by se to asi dalo, celkově odhaduji metr motání Scotchou.
2.použití silnostěnné bužírky brání konektory, resp.by vznikl tlustý nepoddajný šlahoun
3.omotání ochranou spirálou, mechanicky ok.,   ale z hlediska izolace nesplněno
Společnou podmínkou nápravy je použití káblíků s nepřebytečnou délkou.

Jan Palička:
Citace: Radim Strycharski  16.04.2026, 16:43

Jak byste hodnotili kabel UTP s neznámou izolací (nepodařilo se mi zjistit, jakým napětím je izolace zkoušena) ve výkonovém rozvaděči různě nekontrolovaně propleten mezi fázovými vodiči se základní izolací nebo i v blízkosti holých fázových přípojnic?

Citace: Milan Hudec  17.04.2026, 07:35

... fáze na stínění které není na zkrat stavěné...
Společnou podmínkou nápravy je použití káblíků s nepřebytečnou délkou.

On je problém v tom, že nejkratší patch kabely se dělají o délce 25 cm, takže by kratší musel někdo vyrábět, a to málokdy dopadne dobře. Na jaké napětí byly zkoušeny patch kabely (výrobek jako celek) se těžko zjišťuje, kvalitní a drahý Belden udává 1 kV, u čínských výrobců bych to nečekal. Fáze na stínění bych se nebál, jestli je to UTP.
Pokud se týká uspořádání, existuji i patch kabely se zahnutými konektory, takže by kabel směřoval dozadu a necpal se nahoru mezi silové vodiče, ale těch 25 cm tam pořád musím někde schovat. Takže nejlépe asi přerovnat rozvaděč  :-)

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana