Co vše obnáší výměna hlavního rozvaděče?

<< < (4/5) > >>

František Šohajda:
Milane, není to nikde napsáno /nařízeno/,     dávají výkazy práce ,kde jsou chyby a náprava zažízení.Bez uvedení termínu odstranění.... Při výměnách elměrů ,nebo při opravách -třeba vyhořelý vodič v elměru nefungující HDO a podobně...Větš inou to jsou hodně staré a dezolátní rozvaděče elměru.
/Na které jsem se byl podívat/ Podle mne to nemusí být nikde nařízeno,montér pozná nebezpečný elměrák! (poklona)

POZN: To se ani nedovíš, který montér to napsal, je tam podpis -nějaká škrábanice a jeho číslo jak u Policie....

Jiří_Hrubý:
Závady na OM, o tom by mohl obšírně vyprávět kolega rozvoďák, ale za sebe jsem neslyšel o odpojení pro nevyhovující OM, dokud vyloženě není nebezpečné.
Závady montér píše i ve svém zájmu, jako třeba vymačkaný hliníky, vyhřátý můstky, zarezlý panty…
Pak je věcí majitele rozvaděče, zda to řešit bude, nebo nebude. U nových rozvaděčů je to jednoduché, nevyhovující se neosadí, ale odpojit stávajícího zákazníka kvůli stavu rozvaděče, si nedovolí žádný distributor.

Jan Franěk:
Pořád nechápu některé názory kolegů.
Moje role revizní technika nesouvisí s výší příjmu provozovatele elektrického zařízení. Stejně tak s tím vůbec nesouvisí výsledek revizní prohlídky, ani fakta zjištěná během revizních úkonů.

Pokud vnímám stávající stav el. zařízení současným potřebám a především aktuálně očekáváné hladině bezpečnosti jako nevyhovující (neznamená to že by nevyhovoval normám platným v době vzniku EZ) ,  dle mého názoru prostě musím doporučit jeho rekonstrukci už ze své pozice osoby znalé a o revizákovi ani nemluvím.
Nicméně už neřeším jestli na to investor má dostatek prostředků, nebo jestli si vezme mé doporučení k srdci a tu rekonstrukci provede. To je pouze na něm a je to pouze jeho odpovědnost, na kterou ho vždy upozorním. Mnozí se totiž domnívají že tím že tam měli elektrikáře nebo revizáka, jsou úplně z obliga. Není to pravda. Za každé el. zařízení odpovídá vždy provozovatel.

To samé i zde v diskusích. Moje rada (zdarma) je pouze doporučením na základě zkušeností z praxe i dalších vědomostí z oboru. Je mi jedno jak tenkou nebo tlustou má tazatel peněženku. Snažím se pomoci a poradit to co považuji za rozumné v daném případě. Jak se k tomu následně tazatel postaví je opět pouze na něm. Pokud tady čtu o pravidelném vypadávání pojistek, Al vodičích v instalaci která se morálně i technicky už 2x přežila, nemohu doporučit nic jiného než to udělat pořádně a v zájmu bezpečnosti uživatelů domácnosti provést rekonstrukci. I takové maličkosti které jsou zde popsány se pomalu sčítají a z instalace se stává časovaná bomba. Je to i proto že nikdo nedělá pravidelné kontroly a revize, neutahuje spoje a řeší jen to co se mu projeví navenek  tím že něco přestane fungovat.
Rizika si musí každý vyhodnotit sám. Když mu ale nedám pravdivý obraz o stavu jeho instalace včetně doporučení protože má 20 let staré auto a nemá dost peněz na dovolenou u moře, tak ho jen "uspávám" v jeho nevědomí a vystavuji jej možným rizikům.

Nic víc v tom vlastně není.

Kvita Ladislav:
Citace: František Šohajda  18.03.2026, 16:51

Milane, není to nikde napsáno /nařízeno/

Tak proč píšete, že:

Citace: František Šohajda  17.03.2026, 13:36

Je to podle energ. zákona!

Petr Matuška:
Citace: Jan Franěk  19.03.2026, 07:11

Mnozí se totiž domnívají že tím že tam měli elektrikáře nebo revizáka, jsou úplně z obliga. Není to pravda. Za každé el. zařízení odpovídá vždy provozovatel.

Nic víc v tom vlastně není.

To je lapidární shrnutí tématu.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana