Co vše obnáší výměna hlavního rozvaděče?
František Šohajda:
U netypických elměrových rozvaděčů, začíná zasílat E GD o náparu ,popř. výměnu takto netypických rozvaděčů (pojistky místo HJ, jističe motorové 24,7A a další kuriozity)...
Už mě pár majitelů RD kontaktovalo, co to je?Je to podle energ. zákona!
Dávají si měření pomalu do "cajku" u distribuce.Dří ve to požadovali jen při zavedení nových věcí -dvousazby,FVE,Wallboxu atd..
Dnes to už zapisují na opravu při výměně elektroměru nebo HDO!! (dance)
Takže v souhrnu se majitel výměně elměráku stejně nevyhne do jednotek roků! O0
Milan Hudec:
Citace: Jan Franěk 17.03.2026, 12:05
NO, Al vodiče, pojistky na vývodech a pravidelné vypadávání? Jeden důvod za druhým k tomu, aby se to směrovalo k rekonstrukci. Tvrzení že to funguje takto už 50 let, nebo se to naučí používat, není ta správná cesta. Maximálně dočasně do rekonstrukce, kterou bych ale nedoporučil zbytečně odkládat.
I kdyby to bylo jak říkáš, může jít o dlouhodobé přetěžování okruhů. Vlastně jen další důvod.....
Osobně se domnívá že instalace s AL vodiči patří tak leda do muzea (na výstavu) a ne do "moderních" instalací. To všechno s ohledem na využití a hlavně bezpečnost. Fakt že to stále jakž takž funguje není logickým a technickým argumentem. Co třeba použité materiály? Jejich stáří? Je možné použité kabely a přístroje ještě bezpečné provozovat, třeba s ohledem na požární bezpečnost? Jaká byla vlastně jejich životnost? Jen otázky a otázky....
Pro mnoho lidí se jedná o dilema, jestli zbytek životních sil a úspor utopit "do drátů", nebo to risknout a přežít na hliníku.
Jiří Schwarz:
V domácnosti je spousta věcí, které můžete někomu ukázat, pochlubit se jimi...
"dráty ve zdi" nejsou tak atraktivní pro prezentaci
A ani rozvaděč s chrániči každý nedokáže ocenit
Milan Hudec:
Citace: František Šohajda 17.03.2026, 13:36
U netypických elměrových rozvaděčů, začíná zasílat E GD o náparu ,popř. výměnu takto netypických rozvaděčů (pojistky místo HJ, jističe motorové 24,7A a další kuriozity)...
Už mě pár majitelů RD kontaktovalo, co to je?Je to podle energ. zákona!
Dávají si měření pomalu do "cajku" u distribuce.Dří ve to požadovali jen při zavedení nových věcí -dvousazby,FVE,Wallboxu atd..
Dnes to už zapisují na opravu při výměně elektroměru nebo HDO!! (dance)
Takže v souhrnu se majitel výměně elměráku stejně nevyhne do jednotek roků! O0
Františku prosím zdroj, v EZ to nemohu najít.
A vlastně ani představit tolik rozbitých chodeb a fasád i v případě že majitel nic měnit nechce.
Václav Třetí:
Citace: Jiří Schwarz 17.03.2026, 18:42
V domácnosti je spousta věcí, které můžete někomu ukázat, pochlubit se jimi...
"dráty ve zdi" nejsou tak atraktivní pro prezentaci
A ani rozvaděč s chrániči každý nedokáže ocenit
Už jsem to tady myslím psal, ale mám takovou už skoro 30 letou zkušenost. Když jsem kdysi řešil elektrifikaci přestavěné koupelny, tak majitel tvrdě vyžadoval instalaci bez chrániče (doba počátku chráničů a fám o tom jak chrániče stále padají). Když jsem kategoricky odmítl zapojit sprchový kout a vanu, ve kterých bylo více elektriky než vody bez chrániče, tak pán povolil. Legrace byla, když jsme s manželkou potkali jeho s paní v jednom tehdá novém supermarketu na okraji Prahy asi o 1/4 koku později, tak se ke mně oba vesele hlásili, já se neopomněl zeptat, kolikrát jim chránič spadl (ani jednou) a šli jsme nakupovat. Manželce došlo z koverzace, kdo to byl a řekla mně, že paní měla na kožich za 100k a kozačky za 17k - no já bych na to nepřišel, pro mě je kožich jako kožich, ať je z čehokoliv. Tak jsme se zasmáli, jak se handrkovali o 1500,- za chránič. Jenže chráničem v rozvaděči se nepochlubíš jako manželkou v kožichu snadno. To je "kočka", kterou můžeš vzít s sebou kamkoliv.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana