Komu budou elektrotechnici vděční za své odborné vzdělání?
Kvita Ladislav:
Citace: Jan Franěk 16.03.2026, 18:29
Nyní ke mě chodí můj syn a jeho spolužák.
To je taky skvělý způsob, jak předat dál odborné znalosti a zkušenosti.
Taky vzpomínám, jak to bylo fajn, když jsem si o prázdninách brával k ruce svý dva kluky. Ne najednou, ale postupně, je mezi nimi 6 let rozdíl. A byla radost pozorovat je, jak lehce nasáli základy řemesla a jak jim to jde pěkně od ruky. Mám na mysli spíš ty stavební a pomocné práce (ani jeden z nich nestudoval v oboru elektro), to vrtání, řezání, dlabání drážek a otvorů, tahání a fixování chrániček a kabelů, sádrování vedení a krabic, ale ve finále pak i pomoc při kompletaci a samostatně i některé kompletační práce. Jasně, že mi koukali pod ruce, jak se co připojuje a vyptávali se, co a jak a proč. Taky jsem se snažil jim vždy vysvětlit, kromě toho, co je potřeba udělat, taky proč je to potřeba udělat.
Byla by radost mít je potom jako spolupracovník y i do budoucna, leč hoši měli zcela jiné plány, co se týká profesního života. Šli si za nimi už od svých dětských let a taky si ty své profesní sny splnili.
Petr Matuška:
Citace: Kvita Ladislav 17.03.2026, 17:34
To je taky skvělý způsob, jak předat dál odborné znalosti a zkušenosti.
Teď bude syn rekonstruovat elektriku v domě, tak už se domlouváme s jeho kamarádem elektrikářem a řešíme návrh rozvodů. Tak se zase já třeba něco přiučím, protože normálně "netahám dráty".
Jan Yossarian:
Přemýšlel jsem nad tím, kdo, koho podporuje ve vzdělávání. Připadá mi to, jako by tu stále v nějakých buňkách přežíval socík. Když se podívám na aktivitu a zájem učilišť, tak je to jeden velký nezájem. Navenek to jsou silná hesla argiumenty ale jak z toho nejdou peníze do kasičky vedení, tak se nikdo neozve.
Několikrát jsme nabízeli praxi pro učně i studenty. Odezva nula popřípadě s komentáři typu, že na to není grant. Naše školství je začarované. Za mě přijíma jedničkářa, dvojkaře. To, co se tam objevuje dnes je snad někdy mimo stupnici plus naprostý nezájem. Tedy na jedné straně se tam dostane kdokoliv a na straně druhé se shání peníze na školu. Kde je ta odbornost?
Píšu z vlastní zkušenosti s jednou střední školou, kde byl kdysi jeden z mých synů.
A tak je úplně fuk kdo vybavuje nějakou učebnu, Noark, Schrack to je egal.
Miroslav Minařík:
Což se nad to trošku tedy povznést?
Jakákoliv škola dá nějaký základ.
Pokud student nechce, nic mu v hlavě nepřibude s "učebnou nebo bez ní".
A také vycházím z vlastní praxe. No to ne!
Jan Franěk:
Citace: Miroslav Minařík 23.03.2026, 08:24
Což se nad to trošku tedy povznést?
Jakákoliv škola dá nějaký základ.
Pokud student nechce, nic mu v hlavě nepřibude s "učebnou nebo bez ní".
A také vycházím z vlastní praxe. No to ne!
Naprostý souhlas.
VLoni jsem oslovil dvě školy s tím, že bych mohl nabídnout praxi několika jejich studentům. Nebyl zájem protože už měli tolik zájemců o spolupráci, že si studenti mohli vybírat. TO je moje osobní zkušenost. Jo, mám i ty opačné zkušenosti, ale ty nechávám většinou za sebou jen s tím že to beru jako poučení do budoucna.
JAk jsem psal, moje zkušenosti s mladými jsou veskrze pozitivní. Ale ano, nepotkávám se s těmi co zájem nemají. Prostě se vzájemně míjíme a jsem za to vlastně moc rád (dance) (dance) (dance)
Nejen v profesním ale i v osobním životě se věnuju spíš těm co o to stojí, nebo kde to dává nějaký smysl. o:-) (drinks) naše působení na tomto světě je sakra krátké
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana