Komu budou elektrotechnici vděční za své odborné vzdělání?
Jan Franěk:
Každého z nás tváří zkušenosti a především drahé (nejen finančně) zkušenosti z praxe. TO je část kterou si často musí prošlapat každý z nás. Dříve jsme se dostali do montážní party, kde jsem zkušenosti postupně okoukávali od mistrů. Dnes si cestu často musíme prošlapávat opravdu sami. PRoto si musíme být vědomi i toho, že naše zkušenosti mají určitou cenu, za kterou bychom je měli "prodávat" dál.
Osobně nemám problém s tím že někdo se učí zapojování rozvaděče na NOARKu. Ani s tím že se s tím naučí a začne to používat v praxi. Jestli se s tím spálí, prostě se naučí používat jiného výrobce. Taky jsem od začátku nepreferoval značku kterou dnes používám v 98% instalací. Postupně jsem se k tomu propracoval zkušenostmi a praxí. Nechme mladé ať si také najdou svou vlastní cestu i svou vlastní oblíbenou firmu. Za mě lepší cokoliv, než zaprášený oceloplecháč s IVTčkama. Ano, záměrně trochu přeháním, aby bylo jasné že oceňuji každou firmu které nejsou lhostejní studenti, byť nemusím plně ani osobně souznít s touto firmou. Od čeho vlastně chceme studenty ochraňovat? Buďme rádi za každý jistič, každý rozvaděč a další moderní materiál, který se dostane studentům do rukou. Nehledejme v tom zbytečně chyby, nebo jen marketing. JAsně že každý takový výrobce to nedělá jen tak. ALe není to ve výsledku jedno?
A že marketing prezentuje jen dobré vlastnosti je samozřejmě pravda. I proto si mnozí elektrikáři z toho občas dělají legraci. ALe opět se ptám, není to jedno? Pokud mají produkty nějaký problém, studenti jej po pár zapojení třeba sami najdou. Nebo třeba nenajdou a poznají to až v praxi. No a co? Taky se mi vždycky všechno nepovedlo a po špatných zkušenostech zjistil že zprvu dražší věc může být ve finále mnohem levnější. Ale jak chcete tyt o zkušenosti přenést na někoho jiného? NEbude to taky vnímat jako marketing z vaší strany, kdy se snažíte naklonit studenty ke své oblíbené značce?
TO jen na vysvětlenou. Osobně tleskám za pomoc studentům a je mi jedno jestli jde o 5, 50. nebo 500 tisíc Kč . Počítá se každá koruna do vzdělání.
DOplním citaci Jardy Homolky - Jediné pravdivé poznání je osobní zkušenost.
https://www.predatorcode.cz/
František Šohajda:
Citace
Buďme rádi za každý jistič, každý rozvaděč a další moderní materiál, který se dostane studentům do rukou.
Před lety jsme instalovali HVI vodič. Kousek ,zbyl /pro nás odpad/ a ten jsem dal na učiliště elektro.
Byli z toho v údivu,jako bych jim dal prut ze zlata! Nikdy to neviděli jak učitelé tak studenti.
Když jim to pomůže ve výuce , proč ne?.... o:-)
Miroslav Minařík:
Ono to není jednobarevné ...
Podle toho,co zde čtu, tak to vypadá, že naše školy jsou nějaké chudé, opomíjené instituty. Mohl bych jmenovat cca deset ústavů, které jsou překvapivě pasivní a o nějaké aktivní spolupráce zas tak moc nestojí. Dotace a dary, to je jiná, ovšem přinutit školy k nějaké aktivní činnosti? To je na skutečný román.
Myslíte si, že vedení školy, učitelé nebo sami studenti nějak prahnou po vaší dobré vůli sdělit jim vaše zkušenosti (know-how)? Po mých osobních zkušenostech se nedivím, že mají školy problém často získat vstupenky na veletrh.
A tak sleduji jak některé značky vybavují učebny a doufají, že konají dobrou věc. když pak slyším názory některých obdarovaných, mrazí mě v zádech. Tje nepublikovatel né. O to cíc zastávám názor, že si absolventi zaslouží model ze zahraničí, kdy si za nekřesťanské peníze zaplatí stáž, praxi u realizačních firem a až pak s pozitivním dobrozdáním se mohou ucházet o "plat".
Formální přístup vedení školy, formální přístup k výuce, standardní přístup teenagera k učivu = žádné překvapení na výstupu.
Petr Matuška:
Citace: Jiří Schwarz 09.03.2026, 11:04
Časy se mění...
Za mých studijních let se na naší škole nedala přehlédnout podpora od plzeňské Škodovky, ale tenkrát ještě pod vizitkou ZVIL
Na mé "basic Alma Mater" (ZDŠ) v Blansku byla patronem Metra. Ta vybavila fyzikální laboratoř rozvodem a přístroji na tehdejší velmi dobré úrovni. Problém byl v tom, že to pak učitelé fyziky nevyužili.
Jan Franěk:
Citace: Petr Matuška 16.03.2026, 15:38
Na mé "basic Alma Mater" (ZDŠ) v Blansku byla patronem Metra. Ta vybavila fyzikální laboratoř rozvodem a přístroji na tehdejší velmi dobré úrovni. Problém byl v tom, že to pak učitelé fyziky nevyužili.
Podobnou špatnou zkušenost mám s ZŠ kde se učil syn. Třídní učitelka nejmladšího si během rodičovské schůzky stěžovala, že mají skvělé vybavení v podobě tabletů s mnoha výukovými programy. Jen jim tam nefunguje dobře internet tak to nemohou využívat. Nabídl jsem se a sponzorsky jsem to za pár stovek pro tuto třídu vyřešil. Velká radost v učitelském sboru i mezi žáky. Po cca roce se ptám jak to funguje. Moc pěkně, ale tablety dál leží v šuplíku protože se bojí aby je žáci nerozbili. Padla mi brada a naštvaně jsem odešel. Ty děti umí s tabletem lépe než celý učitelský svor dohromady. Ale raději nechají tablety stárnout v šuplíku, aby se náhodou nějaký z nich nerozbil. Za pár let je vyhodí netknuté do šrotu, protože technologicky i morálně zastarají.
NIcméně mám celkem pozitivní osobní zkušenosti s mladými. Chtějí něco dělat a práce se nebojí. Nyní ke mě chodí můj syn a jeho spolužák. Hlásí se i další ale pro všechny nemám prostě dost práce a sil. Nemají šanci si na práci normálně sáhnout, protože je rodiče i systém až příliš chrání. Jo, určitě to neplatí úplně na všechny, ale osobně mne to naplňuje nadějí. Prošlo mi rukama v posledních cca 5 letech asi 8 studentů ve věku od 14-17 let . Až na jednoho je považuju za velmi dobrý základ budoucích řemeslníků.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana