Jak tě kdysi učili měřit zemní odpor?
Jiří_Hrubý:
Citace: Milan Hudec 05.03.2026, 18:49
Dobrá, mějme osamocený zemnič.
1.budem měřit zde probíranou metodou
2.budeme měřit smyčkovou metodou oproti referenční zemi (řekněme že to bude přizemněný PEN ve vvkopu vzdálen třebas 20m od naší "tyče"
Budou výsledky stejné, jak moc rozdílné, kde bude pravda a k čemu nám to vše bude bez znalostí souvislostí, resp.chceme dosáhnout řekněme v podstatě jen místniho uzemnění nebo co nejnižšiho odporu k referenční zemi?
Předpokládám zemniče sítě, dejme tomu na konci.
Samotný zemnič vyjde 5 ohm na sondy, ale na smyčku (kleště) se sečte nejbližší zemnič a masa hlíny mezi nimi.
Když na tom samém místě změřím na sondy RB, s odpojeným zemničem, změřím kolik mám odpor hlíny k nejbližšímu
dalšímu zemniči sítě, třeba 200m, a těžko se dostanu pod 2 ohm. Stejně se to bude chovat i náhradní metodou.
Když budu měřit s připojeným posledním zemničem, dostanu se pod 2 ohmy.
Takže mohu zkoumat kondici zemniče a pak podle jeho účelu (odvedení bleskoproudu do země, dosažení RB, nebo udržení UTP na požadované úrovni) a rezistivity v okolí to vyhodnotit jako celek.
Změřit uzemnění je jednoduchá věc, ale nějak moc často se setkávám s tím, že i drahým klešťákem v rukou blba je to neřešitelný.
A tahat dráty, to je pro ně moc práce. (zle)
Jiří Schwarz:
Citace: Jiří_Hrubý 06.03.2026, 17:21
... i drahým klešťákem v rukou blba je to neřešitelný.
A tahat dráty, to je pro ně moc práce.
Ne vždy to musí být "blb"...
'
Měřil jsem uzemnění antény na jednom radiovém bodu, kde byla jako napájení přivedena soustava IT z nedalekého přejezdu...
Tam jiná možnost kromě tahání přívodů k sondám není
Jiří_Hrubý:
Mám na mysli případy, kdy měří propojený zemnič a raduje se, jak krásně to vyšlo, nebo absolutní ignorace měřicích svorek, nepochopení principu měření kleštěmi a ti nejlepší dokážou změřit smyčku zemniče a napíšou 0,3 ohm do RZ, přičemž v zemi je 20 metrů pásku. O těch píšu a bohužel vím osobně o čtyřech takových.
Jedna věc je naměřit, druhá dokázat vyhodnotit, k tomu je důležité znát principy přístroje, stejně jako vnímat místo měření. A jak píšu výš, kleště fungují dobře, ale předpoklad je dostatečně blízké, jednou stranou propojené kvalitní uzemnění a pokud takové není, bez drátů to nejde.
Jan Bocek:
Citace: Jiří_Hrubý 07.03.2026, 15:25
Mám na mysli případy, kdy měří propojený zemnič a raduje se, jak krásně to vyšlo, nebo absolutní ignorace měřicích svorek, nepochopení principu měření kleštěmi a ti nejlepší dokážou změřit smyčku zemniče a napíšou 0,3 ohm do RZ, přičemž v zemi je 20 metrů pásku. O těch píšu a bohužel vím osobně o čtyřech takových.
Jedna věc je naměřit, druhá dokázat vyhodnotit, k tomu je důležité znát principy přístroje, stejně jako vnímat místo měření. A jak píšu výš, kleště fungují dobře, ale předpoklad je dostatečně blízké, jednou stranou propojené kvalitní uzemnění a pokud takové není, bez drátů to nejde.
Tento omyl často vidím nejen v PRZ ale i ve VRZ, kdy si RT pletou přechodový odpor smyčky mezi dvěma propojenými svody a mezi zemním odporem. Hodnoty 0,1-0,5 ohmů svědčí o tomto omylu. Po rozpojení svorek naměříme obvykle hodnoty v jednotkách až desítkách ohmů. A někdy i nekonečno, protože zemnič je uhnilý.
Při měření ve škole nás na průmyslovce učili nakreslit vždy schéma obvodů, který měříme. Prostě v protokolu byl požadavek nakreslit schéma měřeného obvodu. Pokud nemá tuto edukaci RT vžitou, tak něco naměří, něco napíše do RZ, ale jsou to fantasnumera.
Měření přechodových odporů smyčky je velice důležité, protože když naměříte jednotky až desítky ohmů, svědčí to o vadných spojích na střeše. Obvykle již za 10 roků je nutno spoje vyměnit a ošetřit.
Ale my máme změřit zemní odpor ....jsou různé metody i finty jak toho dosáhnout. Prostě měření uzemnění je extra kategorie, které je nutno se naučit a v praxi provést Školu měření.
Pak se snadno zamění cíl s prostředky.
Petr Matuška:
Na počátku byl Terromet a sondy.....a co to je vůbec zemní odpor.
Při pohledu na schéma Terrometu jsem si vzpomněl na svoji maturitu z předmětu Elektrické měření na průmyslovce v Brně, Leninova ul. 40. Jak jsem si celý svaťak chystal taháky a pak jsem je vlastně nepotřeboval.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana