Mohu použít přepěťovou ochranu u neuzemněného RD?

<< < (2/3) > >>

František Šohajda:
Pokud to půjde,doporučuji uzemění udělat.(Viz níže)

Před 5 lety jsem šetřil vypálení domácích spotřebičů v RD. Na sloupě před domem (cca 7m) se upálil PEN.Kontrolova l jsem v domě všechno a nakonec jsem zjistil ,že KO 125 na fasádě byl vyveden FeZn 10mm a kousek od něj Cy 16mm do domu -ale nebyli propojeni! Výchozí zpráva vydána před 8 lety (celkem nová) vše bylo OK!I Odpor. Kdyby to měřil a dal tam svorku za 40.-Kč dodnes to šlo bez závad! (box)

Jakub Bódiš:
Citace: Jan Franěk  20.02.2026, 11:26

Jestli není zrovna instalace tepelného čerpadla dobrým důvodem k tomu, zřídit si u něj alespoň prozatimní zemnění.

Stejně budete kopat základy pro venkovní jednotku, tak bych k tomu přidal nějakou zemnící tyč a na vývod zemniče připojil nejen venkovní jednotku, ale i silný ochranný vodič do domu. Stejně musíte udělat kabelovou trasu, tak proč ji nevyužít k přizemnění rozvaděče? velmi významně to zveden úroveň ochrany vašeho domu a zefektivní účinnost přepěťových ochran. Nestojí to alespoň za zamyšlení?

Nepochybně máte pravdu. Nicméně vnitřní jednotka je ve sklepě, prostup do sklepa malým,již existujícím otvorem. Rozvaděč je v přízemí. Takže zemnění by teď bylo velké přidělání práce. Určitě ho realizovat budu, reálně v létě....když to funguje od roku 1946, tak už to snad půl roku vydrží:-)

Pavel Horský:
Citace: Jakub Bódiš  20.02.2026, 12:30

....když to funguje od roku 1946, tak už to snad půl roku vydrží:-)

Obyčejně poslední věta před smrtí většiny domácích spotřebičů  (drinks) (dance)

Jiří Kantner:
Pravděpodobnos t je to sice malá ale... Tahle úvaha vám měla trápit hlavu ještě před tím, než se kopal přívod k tepelnému čerpadlu. Nechci strašit ale v případě poškození čerpadla vlivem přepětí se může stát, že nebude ochota uznat reklamaci, právě kvůli nevyhovující elektroinstala ci. Nelze to tvrdit paušálně ale i tak nebezpečí existuje. A je pak celkem škoda, že nevhodným načasováním jednotlivých prací vzniká zbytečné riziko. A často i nějaká práce navíc.

Jakub Bódiš:
Jenže já nic nekopu....metr od venkovní jednotky je v domu okénko, kudy vlezu vodou i kabelem do sklepa a rovně cca 5 metrů jsem v místě vnitřní jednotky a bojleru. Jediný,co vykopu, je drážka pod rozvaděčem na chodbě a v podlaze prostup do sklepa, toť vše. Zemnění domu bude složitější, protože z čelní strany,kde bude tepelko a na které je elektroměrový rozvaděč, jsou v zemi přívod vody, kanalizace atd, z pravé strany příjezdová cesta, takže na kopání mám jen levou stranu domu. A to není práce na pár dnů.
Přepěťovku chci, jinak bych zde nepokládal otázku, ale využívám akce realizační firmy na montáž zdarma,která je časově omezená, takže holt volím opačný, než správný postup....prot ože vyhodit 40000 je pro mě, vzhledem k objektivnímu nízkému riziku, dost přepych.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana