Co se děje na TIČRu v Brně?

<< < (5/17) > >>

Jiří Schwarz:
Citace: Lázeňská Veverka  17.02.2026, 18:44

...Vždyť už ho máme! Stačí strčit pdf revizi do AI a zeptat se, zda má všechny náležitosti a je celkově správně vypracovaná.
...

"Veverko",  mám pocit, že AI není a ještě dlouho nebude tak dokonalá, aby u vzorově zpracované RZ poznala jestli je to popis skutečného stavu, nebo jen nějaké literární dílo neodpovídající skutečnému stavu
Ale to ani inspektor při ústní zkoušce nepozná jak moc vzorová revize odpovídá realitě

Jan Franěk:
A já bych klidně RT zrušil. Každý elektrikář by si za své dílo "ručil" plně sám. Neměl by pocit že jeho průsery přikryje někdo jiný - revizní technik. Kvůli měření by si pořídil své vlastní kalibrované přístroje, nebo by si zjednal nějakýho Frantu (náhodně vybrané jméno),  který by ta měření provedl a vystavil by mu protokol s naměřenými hodnotami. Osobně bych v tom problém prostě neviděl.
Veřejnost by měla k dispozici vzor předávacího protokolu, nebo přímo konkrétní státní protokol, kde by realizační firma musela vyplnit veškeré údaje i doložit mnoho dokumentů které musíte při předání odevzdat zákazníkovi. To by se mnoho firem i OSVČ divilo co všechno dnes nedělají a přitom by měli. Bez plně vyplněného protokolu a doložených dokumentů dle jeho seznamu, by neproběhla kolaudace, nebylo možné sjednat pojistku a tak dál.

Prozatím ale musíme ctít stávající pravidla = zákony a normy. Pokud je někdo nectí, je v pořádku že mu někdo dá přes prsty. Stává se to všude i v každém oboru. Nicméně zatím vůbec nevíme co se skutečně stalo a jestli bude někdo odsouzen. Oficiální zprávy jsou prozatím velmi kusé a dokud nedojde k finálnímu rozsudku, jen spekulujeme. Počkejme si a pak můžeme teprve soudit. Já osobně jsem o úplatcích neslyšel nic co bych mohl brát vážně. Jen samé JPP a to je k nějakému odsuzování příliš slabý a nedostatečný důvod. Stačí co se děje na sociálních sítích. Lidé soudí druhé na základě falešných fotek, videí a jiných zpráv. Vzpomeňme třeba dovolenou Prezidenta, kdy fámy o tom kde ji tráví si vyloženě vymyslel securiťák ze supermarketu  a lidi mu to věřili a psali mu na tom lživém základě pěknou špínu. Jsme technici, chovejme se podle toho. Nás přece zajímají prostá fakta a dodržování pravidel.

František Šohajda:
Citace

Já osobně jsem o úplatcích neslyšel nic co bych mohl brát vážně. Jen samé JPP a to je k nějakému odsuzování příliš slabý

Na druhou stranu, když já nejsem tím, co to ví a je u toho přímo ,       jen z JPP se dozvím jak to je!
Když se kolegové někde na školení v hloučku na kafíčku rozpovídají... .To je někdy až k nevíře, jak se to dělá (dělávalo)! (box) Oni (strůjci) to sami nebudou říkat někomu, to by bylo proti nim?

Někdo na nějakém školení říkal, že RTE existuje jen asi v 5 zemích EU včetně nás...(Nepočítal jsem to osobně )

Pavel Horský:
Citace: Jan Franěk  17.02.2026, 22:11

A já bych klidně RT zrušil. Každý elektrikář by si za své dílo "ručil" plně sám. Neměl by pocit že jeho průsery přikryje někdo jiný - revizní technik. Kvůli měření by si pořídil své vlastní kalibrované přístroje, nebo by si zjednal nějakýho Frantu (náhodně vybrané jméno),   který by ta měření provedl a vystavil by mu protokol s naměřenými hodnotami. Osobně bych v tom problém prostě neviděl.

Naprostý souhlas.

Gerhard Tvrdý:
V době mé aktivní činnosti v oboru elektro ( 50 let praxe ) jsem byl vždy za svou prací, měření, předávací protokoly atd. zodpovědný já jako pracovník po roce 1992 jako firma. U přejímky pokud bylo potřeba jsem se taky vždy zúčastnil sám aby zákazník věděl kdo práci provedl a kdo má záruku. Vždy jsem vystupoval pod svým jménem a nikdy jsem nepotřeboval rady od TIČRU. Pokud bude každý zodpovědný za svou práci, tak nepotřebujeme žádný TIČR ani RT. Netvrdím, že všichni RT jsou stejní ale co jsem viděl revizní zprávy po roce 2021 tak to byl výpis ze zákona 250/2021, NV 190/2022 a část nějaké normy. RT mi říkal, že splnil všechny požadavky nové doby. Ve své praxi jsem se setkal s mnoha praktickými odborníky v oboru elektro a nikdo nechápal proč má chodit na zkoušky k teoretikům - TIČR. Je to můj názor a nemusíte s ním souhlasit. Pokud tu budou organizace, které se budou řídit heslem - aby koza zústala celá, musí se vlk nažrat, tak je tu něco špatně.
Přeji ....

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana