Kdo může školit osoby seznámené (laika) podle 50110-1?

<< < (6/7) > >>

slower:
Pan Strycharski to napsal velice dobře a odkázal se na ochranu polohou.

Pane Bocek velice si vás vážím ale já opravdu nechci vznaset nějaký šum či posouvat své teorie.

Já čerpal ze stejných zákonů jako vy, ale PNE 33 0000-6 ed.5 píše v příloze III, ze mame i osoby školené (seznamené) a dokonce je tam napsané co smí dělat...
Za druhé norma ČSN EN 50110-1 ed.4 popisuje tyto osoby jako laiky. Laik muze dokonce vyměnit pojistky a světelné zdroje. Laik podle této normy neni ani osoba znala ani poucena.

A za třetí, pochybuji ze uklízečka, která se bude pohybovat v administrativn ím objektu nebo účetní musí byt osoba poucena. S traktorsitkou my to dává smysl.

Jan Bocek:
Měl jsem za to, že se bavíme okolo provozování elektrického zařízení a okolo pracovníků, kteří provádějí práci a obsluhu elektrického zařízení, viz:

Právnická osoba a podnikající fyzická osoba provozující elektrické zařízení nebo provádějící činnosti na elektrických zařízeních zajistí,...

Omlouvám se za oblast energetiky, která nebyla nikdy v mém zájmu činnosti, proto mnohé PNE neznám.

V elektroúdržbě velkého podniku jsem měl skupinu určenou na údržbu halového osvětlení. Byli tam zaměstnanci, kteří neměli kvalifikaci elektro, ale měli všichni §4 a předák měl §7. Rovněž uklízečky pro úklid rozvoden nn i vn a motoroven a strojoven všichni měli §4. Obvyklým předmětem kontrol IBP byly výdejny, zda pracovníce mají §4 při výdeji elektrického ručního nářadí.

Na druhé straně zákon a NV  má vyšší právní hodnotu než ČSN. Ale pokud si firma udělá svůj Řád údržby a vytvoří si své PNE, anebo STW má to "v hranicích firmy" svojí právní váhu.

Otázky pod čarou.
Kdo to je "laik" v zaměstnaneckém poměru?
Přece musíte nového pracovníka vždy seznámit, je to pak ještě laik?
Z jakého úhlu to posuzujeme pokud se pohybujeme v mantinelech VTEZ a práce na EZ ?
Na pracovištích "elektroúdržby" jsme nikdy žádné laiky neměli. Dokonce i "úředníci" museli mít minimálně §4 a výše, protože v případě havárie všichni nastupovali "do boje". A museli být předem proškolení a poučení.
Jako odpovědná osoba za provoz elektrického zařízení, bych nepřipustil v organizačním schématu elektroúdržby nějaké laiky. Dokonce ani návštěva anebo cizí pracovníci nejsou laici. Vždy budou ( musí být) poučení. Jako RT jsem navštívil desítky firem a vždy jsem byl poučený o BP ve firmě a často jsem musel používat jejich brýle, boty, přilbu i odlišnou vestu pro návštěvy s ceduli návštěva. A poučení jsem musel podepsat. Do chvíle podpisu jsem byl ale pro tu firmu laik a měl jsem zakázaný vstup.

slower:
Citace: Jan Bocek  16.02.2026, 09:44

Otázky pod čarou.
Kdo to je "laik" v zaměstnaneckém poměru?
Přece musíte nového pracovníka vždy seznámit, je to pak ještě laik?
Z jakého úhlu to posuzujeme pokud se pohybujeme v mantinelech VTEZ a práce na EZ ?
Na pracovištích "elektroúdržby" jsme nikdy žádné laiky neměli. Dokonce i "úředníci" museli mít minimálně §4 a výše, protože v případě havárie všichni nastupovali "do boje". A museli být předem proškolení a poučení.
Jako odpovědná osoba za provoz elektrického zařízení, bych nepřipustil v organizačním schématu elektroúdržby nějaké laiky. Dokonce ani návštěva anebo cizí pracovníci nejsou laici. Vždy budou ( musí být) poučení. Jako RT jsem navštívil desítky firem a vždy jsem byl poučený o BP ve firmě a často jsem musel používat jejich brýle, boty, přilbu i odlišnou vestu pro návštěvy s ceduli návštěva. A poučení jsem musel podepsat. Do chvíle podpisu jsem byl ale pro tu firmu laik a měl jsem zakázaný vstup.

Takže pro shrnutí jak to vidím ja:
Dle PNE je laik bez elektro vzdělání a bez odborné způsobilosti tedy neni to ani znala, poucena a školena osoba.
Dle 50110-1 jsou laici všichni kromě znale a poučené, tedy jsou to v zaměstnanecké pomeru osoby skolene viz zakon 250.
Všichni zaměstnanci musi byt alespoň osoby skolene z BOZp, MPBP a seznámení s manuály k obsluze EZ. Dále to musi byt návštěvy, které vykonávají nějakou činnost ve výrobě.
Pokud určí oo za ez, ze pri obsluze ez existuje zvysene riziko urazu el. Proudem (třeba už jen z podstaty prostredi, rozvodny, vybuch, omezené vodive okoli a pod.) musi to být osoby poučené. Jsou to skoro všichni zaměstnanci mimo administrativn í cinnost.
Pokud zaměstnanec provádí např jen prohlídku ez před použitím, už musi byt osoba poucena, protože to spadá pod práce na ez. A neni to jen obsluha...
Skoleni osob poucenych dělá osoba znala - oo
Skoleni osob školeních dělá pověřená osoba, jeho vedouci a osoba způsobila v prevenci (bezpecak),
Tak to vidím já...

slower:
Ještě bych doplnil, například pozice účetní bude jen osoba skolena  (laik) protože obsluhuje laické zařízení (kávovar, varnou konvici, tiskárnu). Toto zařízení bylo vyrobeno pro laickou obsluhu nejen v zaměstnání ale i v domácnostech. Stačí být seznameny s návodem. Tak to zase vidím já.

Jiří_Hrubý:
Citace: slower  16.02.2026, 10:08

Takže pro shrnutí jak to vidím ja:
Dle PNE je laik bez elektro vzdělání a bez odborné způsobilosti tedy neni to ani znala, poucena a školena osoba.

Energetiku bych do toho netahal, v běžném životě se s jejich pravidly normální elektrikář nesetká, natož podle PNE školit zaměstnance mimo odvětví, byť některé jsou veľmi dobře zpracované. Ony do toho veľmi často vstupují MPBP a je to třeba vnímat jako celek.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana