Jak si pamatuješ pravidla při práci na elektrickém zařízení?

<< < (2/4) > >>

Jan Bocek:
Citace: Jan Franěk  30.01.2026, 14:19

Nám vtloukali do hlavy toto

1. vypni
2. zajisti
3. odzkoušej
4. uzemni a zkratuj
5. odděl živé a neživé části

Stačilo by řící AMEN, ale jak píše poznámku Milan Hudec " silnější impulz gumuje pravidla"

Práce pod napětím je zvláštní  a mimořádná situace. Proto těch pět bodů....¨
Zaujalo mne "nám vtloukali do hlavy"....kdo nám to vtloukal do hlavy?

V době učení jen v laboratořích učitele předmětu Elektrická měření.
A na pracovišti předák a mistr. Ve čtvrtek byla vždy desetiminutovk a na téma Bezpečnost práce. A postupně se probíraly články ČSN 343100. Bylo to Slovo nejvyšší autority.

ad.1 Vypni.....již v podvědomí, ale kolik každý z nás dostal "kopanců"  a klel jak pohan. Obvykle došlo k chybě, vypnuto něco jiného, anebo v chybě v komunikaci  ( elektrikář obsluha).

ad.2  Naši předkové nás vybavili osobními tabulkami formátu A5 složenými na půl, kde bylo naše jméno a telefon a na černém pole se křídou doplnil datum a čas i podpis. Na záhlaví byly červené blesky s nápisem NEZAPÍNEJ, NA ZAŘÍZENÍ SE PRACUJE. Vedlo to k praxi, aby osobně každý zajistil pracoviště, vytáhl pojistky, odpojil dráty

ad.3  Každý měl zkoušečku, dostli jsme Vadasky ( rok 1958),  ale naši mistři nás učili, abychom i přesto že to změříme se jen lehce prstem dotekli, jestli to nekope. Byli borci, kteří si takto šáhali na 500 V ( dobré boty, suchá pokožka a psychický sta....)

Stalo se mi po vyučení, kdy jsem dostal  první"pořádnou mordu" od obou fázi 500 V AC. Bylo to při opakovaném zapnutí a vypnutí a připojování nového motoru. Vypínač pohonu byl asi 50 m vzdálený. Potřeboval jsem přehodit směr motorů. Rukama s rozpaženými paži jsem dával pokyn kolegovi u rozvaděče k opětnému vypnutí. Ten pokynem roztažených rukou vypnutí potvrdil. Byly to staré motory, které neměly svorkovnice ale trčeny z těla tři kabely 35 mm kvadrat s kabelovými oky. Uchopil jsem ve víře vypnutého stavu oba kabely....zkro utilo mne to a odletěl jsem asi 5 m a skončil na zábradlí před 10 m dírou. Měl jsem 19 roků ale vzpomínka na celý život.

ad.4  Zde je problém. Ne vždy je to fyzický i praktický možné. Dlouho mi trvalo, než jsem elektrikáře naučil používat zkratovací soupravy. A to jak malé do 100 a tak velké do 1000A.
Mnozí ale měli v brašně zkratovací můstky nejrůznějšího provedení. A velké zkratovačky byly v dílnš pro případ použití. Zavedl jsem pravidlo, tam kde je větší zkratový proud než 10 kA, tak vždy zkratujme i kdyby to mělo trvat hodiny.

Jan Bocek:
dodatek:¨

ad.5 oddělování měli elektrikáři na válcovně v krvi. v brašně nosil každý "prešpanové " tabulky formátu A4 ale A3, které se hodily k malému oddělení živých a neživých části.

Těch pět bodů bylo pro některé elektrikáře "noční můrou". To ale bylo alfou a omegou poruchových elektrikářů. Někteří proto raději přešli do montážní dílny, kde zásadně pracovali bez napětí. Anebo do navíjárny a jiné činnosti, kde nic nemuseli vypínat a zajištovat.

Někdy zajišťování pracoviště tak, aby bylo bezpečné, trvá déle než pracovní úkony.
Ale Bezpečnost práce je vždy na prvním místě.

Jiří Schwarz:
Stačí dělat pod tlakem, ve stresu, a i zkušený člověk dokáže nějaké zásady přeskočit, porušit...

Ona i rutina a opakování podobných činností může přinést jakousi "úlevu" v dodržování bezpečnostních pravidel

Jan Franěk:
Pravidla ohledně bezpečnosti mají své logické opodstatnění. Je jasné že když nějaké z těchto pravidel opomineme a je jedno za jakého důvodu, tak dojde k průseru. Právě proto ta pravidla jsou, aby se podobným rizikům předcházelo. Neustálým opakováním se to stává rutinou a hluboko se to do nás zapisuje. Věřím tomu že čím pevněji to v té hlavě je, tím méně hrozí že se na něco zapomene. NIcméně jsme lidé chybující a tak se to čas od času stane každému z nás. Po přežitém průseru se stane zajímavá věc. Porušené pravidlo se zapíše ještě pevněji a mnohem hůře se následně "zapomíná". Proč asi?  o:-)

Učili jsme se mnoho pravidel nazpaměť  že je opravdu máme vypálené do palice. Od učení po první kroky v praxi. Vzpomínám si na to že jsme byli a do určité míry dodnes jsme královstvím různých cedulek s výstrahami, upozorněními, varováním a tak dál. Občas mi to připadá jako křižovatka v které nevíte kdo má přednost, protože se ztrácíte v množství dopravních značek které jsou před ní. Tím tento způsob nijak neshazuji. Jen se domnívám že méně je někdy trochu více a že se máme víc spoléhat sami na sebe, než na "plakátovou plochu" plnou samolepek a cedulek.

Jan Bocek:
V článku je na obrázku "cedulka" Nezapínat, pracuje se bez napětí.
Je tam také zámek,   systém zajištění LOTO

Ty osobní cedulky jsem popisoval ze 60. let, kdy ještě nebyla na světě ČSN 34 3510 z prosince.
1966. Přesto jsme ty osobní " prešpanové cedulky" s osobním jménem používali do 80. let.

ad.2 ZAJISTI
Součást zajištění je informace, že je to vypnuto a že se na zařízení pracuje. Na "cedulce" má být uvedeno, kdo to vypnul a datum a čas a kontakt na tu osobu. Ve větší firmě to bylo nutnosti.
Bavíme se o malé firmě, která zaměstnává min. 300 pracovníků v režimu 24/7 a na směně jsou minimálně dva elektrikáři. O to vážnější je situace, kde na směně pracuje 30 elektrikářů, 3 předáci a mistr.

Systém LOTO to umožňuje, pokud jsou jisticí prvky a vypínače vhodné pro zamknutí ve vyp. stavu

Na obrázku mi vadí oblečení elektrikáře a hodinky na ruce. Ale to je profesní deformace po 40 létech praxe. Ale souvisí to s naší profesí.....ji nak s přetabulkování m a někdy i s přehnaným používáním Z/ž vodičů plně souhlasím.

Mezi pravidla pro práci na EZ patří i oblečení a boty, přilba a řádný vercajk. A plnost zdraví.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana