Jak si pamatuješ pravidla při práci na elektrickém zařízení?

<< < (3/4) > >>

Jiří_Hrubý:
Citace

Práce bez napětí se stále řídí pravidlem 5P: vypnout, odpojit, zamezit opětovnému zapnutí, ověřit beznapěťový stav a uzemnit a zkratovat, pokud je to možné.
No a pokud to možné není, jedná se o práci na vypnutém nezajištěném, se všemi náležitostmi.
Průmysl je problematický v tom, že ne vždy se dá vypnout dostatečný rozsah pro osazení zkratovací soupravy. Kde jsou pojistky, deion, nebo aspoň pasovina, je to v pohodě, ale něco se dá špatně i jenom zamknout.
Citace: Jan Bocek  31.01.2026, 13:58

ale naši mistři nás učili, abychom i přesto že to změříme se jen lehce prstem dotekli, jestli to nekope. Byli borci, kteří si takto šáhali na 500 V ( dobré boty, suchá pokožka a psychický sta....)

Zásadně vnější stranou s nehtem. Až když jsem zjistil na vlastní kůži proč, musel jsem dát mistrům zapravdu  (dance)
Jinak dotek na zajištěnou živou je i součástí protokolu předání pracoviště.

Nadbytek cedulek je důsledkem právní ochrany idiotů před přirozenou selekcí.
Idiot jim ale stejně nerozumí a normální člověk pak pro stromy nevidí les.

Zaznělo tu rutina. Sice chápu kontext, ale zrovna tak je právě v rutině skryta spousta potenciálních rizik. Pár let zpátky úraz na míchačce (pro mixy),  kde byly rozvaděče pro obě násypky vedle sebe. Jeden motor čas od času vypadl, tak elektrikář naučil míchače to zapínat. Za půl roku to byla rutina a když došlo přes poledne na odstávku a měření, míchač, co přišel z oběda už poslepu mazácky sáhnul do rozvaděče. Odnesl to jen měřák.
Další rutinní byla o zkratech na přípojnici, ale s poprvé po deseti letech se sepnutým propojem, protože jedno trafo bouchlo. To už tak vesele nekončilo ale ve Vinohradech jsou naštěstí fachmani.
A v konci rutina může vzniknout i tak, že deset let bude někdo šroubovat soupravu na šíny a ono se nic nestane, tak je tam rutinně hodí, aby tam visely.
Tak si spíš myslím, že je to o tom, otrocky si zažít ty postupy a ten čas tomu prostě dát, protože potom,  už je vždycky času dost…

Jan Franěk:
Citace: Jan Bocek  02.02.2026, 18:38

Na obrázku mi vadí oblečení elektrikáře a hodinky na ruce. Ale to je profesní deformace po 40 létech praxe. Ale souvisí to s naší profesí.....ji nak s přetabulkování m a někdy i s přehnaným používáním Z/ž vodičů plně souhlasím.

Hodinky na ruce jsou riziko. Práce mě odnaučila nosit snubák, řetízek na krku a do práce i hodinky s kovovým páskem. Jednal hrozil dotyk s živou částí, ale šlo i o riziko že se "šperky" někde zachytnou a ublížíte si jinak. Když mi prstýnek poprvé málem utrhnul prst poté co se zaseknul o díl jeřábem přenášené HOLTABky, přestal jsem jej nosit natrvalo. Přiznávám že do té doby jsme těm rizikům zas tolik nevěřil. Dnes už možná rizika vnímám jinak.

Jiří Kantner:
Hodinky, prstýnky atd umí způsobit problémy i při malém napětí - zkratování autobaterie  rozsvítí kovový pásek do ruda ale dalo se to přežít se spáleninou, ústřednová baterie 60V by byla ovšem nekompromisní. ..

Zdeněk Mazač:
VF pole také dokáže s prstýnky, řetízky, hodinkami, kovovými knoflíky apod. také udělat divy.
Osobně nosím kovové hodinky s kovovým páskem, ale jak sáhnu na kufřík s nářadím jdou do tašky s doklady. Zvyk už od dob učení.

Jan Bocek:
Citace: Zdeněk Mazač  02.02.2026, 21:56

VF pole také dokáže s prstýnky, řetízky, hodinkami, kovovými knoflíky apod. také udělat divy.

Prstýnek, řetízek okolo krku a kovový náramek na hodinky,
to vše tvoří závit nakrátko do kterého se indukuje elmg pole a protékají proudy.
S frekvenci se to vše násobí....

Nedávno jsem opravoval vysílač na kmitočtu do 30 MHz s výkonem 3 kW. Při ostrých testech do antény jsem přeprogramoval všechny regulátory topení v místnostech. Silné VF pole způsobilo své.....je to sice nebezpečí jiného charakteru, ale všechny dráty v domu jsou také antény.

Obvykle pracovníci při nástupu do elektroúdržby na profesi elektrikář, byli velice překvapení, že mi vadí PIERCING  v uších, nose ale i na rtu. A potom i kouření.....př itom měli slušnou kvalifikační praxi.

Zažil jsem při rekonstrukci kobky 22 kV, kde byly těžké zkratovačky na přívodu, že najednou "zahřmělo" a z ochranného síta spadl prach. To se opakovalo 3 x.....pak byla již tma. Následně se zjistilo, že z nadřazené rozvodny omylem zapínali zajištěné pracoviště. Vypadla i rozvodna 100 kV. Škoda z prostoje byla značná.....a při prošetřování ( pojišťovnou a soudními znalci) se zjistilo spoustu nedostatku jak v kvalifikaci, tak v organizaci . Výsledkem bylo plnění nula.

Proto, pohozené zkratovačky na šínách je velká profesní deformace. Zkratovačky jsme používali i na nn, na příklad u napájení ze dvou stran

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana