Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  Pracovní zóna
| |-+  -B- 30 denní zóna dostupných diskusí
| | |-+  Jak často narážíte na stopy černého odběru?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Jak často narážíte na stopy černého odběru?  (Přečteno 1244 krát)
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
*

váš elektrikář a revizní technik

« kdy: 28.01.2026, 08:17 »

REAL: Zásah při zjištění nelegální odbočky v hlavním přívodu
    Příběh popisuje reálný zásah při odstranění závady způsobené dřívějším nelegálním připojením před elektroměrovým místem. Ukazuje technické kroky při hledání příčiny jiskření a výpadků, postup výměny kabelu mezi pojistkovou skříní a hlavním jističem, a identifikaci stopy po černém odběru. Upozorňuje na důsledky špatně provedených zásahů, zoxidovaného vedení a neodborného vedení kabeláže ve zdech. Zároveň přináší zamyšlení nad tím, jak rychlé rozhodnutí může pomoci přinést nové kontakty a důvěru.

Související ...
    ... článek k tomuto diskusnímu vláknu zde!

Jak byste reagovali na tuto související otázku vy?

Jak často narážíte na stopy černého odběru?

Zaznamenáno

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz ,  revize@fraja.cz ,  tel: 728171585
Pavel Čermák
*

« Odpověď #1 kdy: 28.01.2026, 15:59 »

Tak zřejmě dost klasický případ. Mám měnit RE a kolega dělá něco uvnitř. Volá Máš to vypnuté
já no samo, hl. jistič dole, el.měr zhasnutý. Za okamžik řev a nadávky z domu. Vždyť jsem ji koupil.
Po demontáži desky původního měření přesně to samé, jak popisuje Jan. Jen to zatím dobře drželo
a 2 kW konvektor topil celou zimu zadarmo. No a Nahlaste to, když majitel byl nový a byl v tom nevině. Deska předtím kompletně zaplombovaná.
Zaznamenáno
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
*

váš elektrikář a revizní technik

« Odpověď #2 kdy: 28.01.2026, 18:40 »

Černých odběrů jsem během praxe našel desítky. Okamžitě jsem je rušil. Většinou v tom byli majitelé nevině. V tomto stavu svůj dům nebo byt zakoupili.
Většinou z toho byla napojena 1-2 zásuvky v obytné části. V jednom případě šlo o nájemníky a okamžitě jsem to řešil s majitelem objektu a následně jsme to předávali policii ČR. Ale to bylo pouze jednou, protože to bylo prokazatelné obohacování konkrétních nájemníků.

Dokonce jsem byl pozván několika majiteli objektů, abych černý odběr našel, protože od původního majitele slyšeli, že tam někde údajně je. 2x z toho jsem byl neúspěšný a přesto že byl investor přesvědčen o černém odběru že tam někde musí být, za sebe si myslím že tam není a nebyl.

Dalo by se napsat mnoho dalších příběhů na toto téma. Máte také nějaký zajímavý příběh? Podělte se.  podivej na zdravi

Zaznamenáno

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz ,  revize@fraja.cz ,  tel: 728171585
Stran: [1] Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Aktuální slova (1)

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.029 sekund, 21 dotazů.