Znáte novou WagoStožárovku?
Jan Yossarian:
Taky to vidím jako mínus. Na druhu stranu je to otázkou rozvahy provozovatele při rekonstrukci. U nás v obci to máme tak půl na půl. Jak se dělá rekonstrukce ulice, tak se snaží vyměnit co jde. Ale znáte to. Rekonstrukce vodovodního řadu nemá s vo nic společného i když se rozbagruje celá ulice. Kvůlí vo se bagruje znovu. Kvůli plynu znovu. Kvůli optice znovu. Inu dotace je na konkrétní projekt. A tak když už se něco dělá, tak se hodně zvažuje do budoucna.
David Hruda:
Citace: Jan Yossarian 27.01.2026, 06:47
... Na druhu stranu je to otázkou rozvahy provozovatele při rekonstrukci.. ..
Nemyslím.
TN-C v délce stovek metrů.
Minimum tedy měď 4x10, která je 3x dražší než hliník 4x16.
Za mě není co rozvažovat.
Pravda ale je, že na obci tomu nikdo rozumět nebude a mohou jim nakecat cokoliv, jak často vidím.
Miroslav Minařík:
Citace: David Hruda 27.01.2026, 08:34
Za mě není co rozvažovat.
Pak se zcela logicky nabízí otázka, proč nebo jak je možné, že některé obce mají vo napájené mědí.
Jan Franěk:
V našich obcích probíhá pomalá rekonstrukce. Všechny kabely jsou CYKY.
Osobně sice chápu ekonomické hledisko, ale v praxi se Al kabelům začínám vyhýbat. JDe o to že když dojde k závadě na izolaci kabelu CYKY, chvilku to trvá a pak dojde k závadě. Ta se poměrně snadno nechá dohledat a opravit. U AYKY kabelů se potkávám s tím, že to začíná zlobit a pak přestane fungovat. Po nalezení závady a snaze opravit místo poruchy, najednou v kabelu chybí třeba 1m vodiče. Z izolace vysypu jen prášek a je mi záhadou, že to mohlo fungovat tak dlouho.
Pak mě čeká náročnější a dražší oprava. Mimochodem je to jeden z důvodů proč se u nás rekonstrukce provádí. Původní AYKY kabely jsou z většiny nefunkční a opravy by byly nesmyslně nákladné. V místech která se dělala později a byly použity kabely CYKY, je problémů cca 20%. Ale to se bavíme o malých průřezech od 6mm2 po 25mm2
Jiří Kantner:
Měď je "jistota", hliník je náchylnější na prohřešky během pokládky a zapojování. Chyby při pokládce nebo při výkopových pracech v okolí kabelu se stávají, je to regulérní statistický jev. TCO kabelu uloženého v zemi ale závisí na mnoha dalších faktorech. Proto existují různé preference. MOžná, že WAGO, které je výhradně pro Cu vodiče, má o současném trendu jasno. Nestává se totiž, že by velcí výrobci začali vývoj produktu a uvedení na trh bez řádného výzkumu trhu.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana