Proč je výpadek v Berlíně tak velký a dlouhý?

(1/2) > >>

Ivo Strasil:
Přátelé,
snažil jsem se najít odbornější informace k "blackoutu" v Berlíně a pochopit, proč je obnova tak náročná. Podržme se prosím technické roviny diskuze.

Co se ví: někdo zapálil kabelový most s 110 kV kabely u elektrárny Lichterfelde. Několik rozvoden 110/10 kV je napájeno sice zaokruhovaným 110 kV kabelem, ale oběma konci ukončenými v Lichterfelde (viz mapka v příloze, dokreslil jsem postiženou oblast - nicméně asi byla postižena i další místa, nedovedu ale najít přesnou mapu ani dobrou mapu sítě - na Open Infrastructure Map nejsou data kompletní).

Co by mě zajímalo (pardon za případně hloupé otázky, živí mě napětí o 5 řádů nižší:) ):
- havarijní oprava 110 kV kabelu se vlastně dělá jak? Proč by trvala dny?
- nemají tu síť prostě navrženou úplně hloupě? Měl jsem za to, že 110 kV okruh se obvykle nenapájí z jedné rozvodny.
- jaké jsou (např. i v kontextu ČR) možnosti nouzového napájení takové oblasti? Nebo i např. při výpadku jediné 110/22 kV transformovny: lze obvykle takovou oblast napájet po 22 kV od sousedních 110/22 kV bez potíží?

David Hruda:
Citace: Ivo Strasil  06.01.2026, 19:40

- nemají tu síť prostě navrženou úplně hloupě?

Mají a vaše rady by se jim teď určitě hodily.

Jiří_Hrubý:
Citace: Ivo Strasil  06.01.2026, 19:40

Co by mě zajímalo (pardon za případně hloupé otázky, živí mě napětí o 5 řádů nižší:) ):
- havarijní oprava 110 kV kabelu se vlastně dělá jak? Proč by trvala dny?
- nemají tu síť prostě navrženou úplně hloupě? Měl jsem za to, že 110 kV okruh se obvykle nenapájí z jedné rozvodny.
- jaké jsou (např. i v kontextu ČR) možnosti nouzového napájení takové oblasti? Nebo i např. při výpadku jediné 110/22 kV transformovny: lze obvykle takovou oblast napájet po 22 kV od sousedních 110/22 kV bez potíží?

Zkuste si najít obrázek stovkovýho kabelu. Spojkování je technologicky náročnější než na optice a hlavně ne tak fyzicky nenáročné. Navíc mohla být část v kolektoru, část ve vzduchu a kdoví, jestli nebudou muset měnit celý úsek. Současně teploty jsou problém, jehož vyřešení zabere čas, ale je řešitelné.
Stovkovou transformovnu napájí DS, stovkovou rozvodnu napájí transformovna. Rozvodny u nás jsou vesměs v kruhu, stějně jako v D, ale jde o transformovny. Pokud v D zničili transformovnu, je vám kruh rozvoden k ničemu, pokud v něm není další transformovna. Si to představte jako can bus smyčku.
Mapa přenosovky a distribuce v ČR je volně dostupná. Dobře je tam vidět, kde má stovka více napájecích transformoven, i kde jde o kruh či paprsek z jedné transformovny.
V D to neprovedli idioti v technickém slova smyslu, našli vhodné místo k sabotáži.
Napájení po primerkách má své limity ve vzdálenosti a přenosové kapacitě. Teoreticky lze napájet po vn třeba celý kraj, pokud bude v každém OM jedna žárovka. Ale s vyšší zátěži ne. Viz Ohm a Kirchhoff.

Martin Kurka:
Problém je v tom, že teroristi zapálili místo, kde jde souběžně 5 vysokonapěťový ch a 10 jiných silových kabelů. Takže se s určitostí dá říci, že byla poškozena i nosná konstrukce a po uhašení požáru bude místo plné toxických až žíravých zplodin (z hořící PVC izolace) a spousty vodivých sazí (např. polyethylén z vn kabelů). Mrzne až praští a v takovém případě nic neopláchnete tlakovou vodou. A jestli byly kabely zatažené do ocelových trubek, musí se staré trubky vyřezat a nahradit novými i s novou nosnou konstrukcí.
Kabelům těchto průřezů a typů izolací při manipulaci s nimi v mrazu praskají pláště ,    místo instalace i kabely se musí před pokládkou nahřát a při pokládce trvale vytápět.  

Navíc je to i klasická početní otázka když jeden kopáč vykope tři metry dlouhý výkop pro kabel za půlden, za jak dlouho jej vykope 30 kopáčů - také za půlden.  Prostě jde o omezený prostor nad řekou, tam se vejde pár lidí a techniky i když za zády máte vyspělou technickou civilizaci celé EU.

Dále díky 10kV tu není ani prostor pro improvizaci a provizorní řešení. Musí se to udělat hned načisto a pořádně, už to prakticky nejde znova často vypínat pro dodělání. Jde o souběh 5 vn kabelů.

Už to dnes dodpoledne rozjeli. Sice iRozhlas napsal v titulku že dnes ve čtvrtek, ale jde asi o tiskařského šotka.
 A před rychlostí provedení opravy smekám. Je to jako postavit ocelový most přes řeku za 4 dny.
  Kéž by takto rychle a dobře pracoval i soud s teroristy.

Martin Kurka:
A ještě vysvětlení od Jana Chabra z Linkedinu, proč tu vn síť mají v Berlíně tak podivně zokruhovanou od nikud nikam - jak ukazuje vámi zaslaná mapka.

....Elektrárna Lichterfelde je dědictvím „ostrovního“ energetického systému Západního Berlína, který musel být po blokádách energeticky soběstačný a dodnes existují okrajové části města, které nejsou dostatečně provázané se zbytkem sítě. Útočníci evidentně věděli, co dělají – zasáhli uzlový bod vyvedení výkonu na jižním okraji bývalého západního sektoru, kde se starý ostrovní systém potkává s novými napojeními, a právě proto je zásah tak rozsáhlý a oprava tak komplikovaná.. ..

A co se týče uváděných problémů s manipulací takových kabelů i v příznivých klimatických podmínkách je nutné si uvědomit, že třeba N2XSEY 3 x 120 rm mm²  má průměr 6cm a metr váží skoro 7kg. Takže nějakých 200m přes řeku bude mít 1,3 tuny a protáhněte si ho ocelovou trubkou v mostní konstrukci aniž byste jej přetrhli.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana