Jak se podle tebe prosazuje AFDD v praxi v ČR?
Pavel Horský:
Citace: Jiří Kantner 15.02.2026, 20:16
Co jsem slyšel, nejaké testery AFDD u nás má vyrábět Unites systems.
Dle mého jde o další firmu, která čeká na svoji velikou příležitost, která odstartuje zavedením povinnosti instalace AFDD v ČR.
A nebo to budou dělat po vzoru některých věhlasných firem, které se zabývají návrhy a instalacemi aktivní "bambule". Bude se lhát a všemožně ohýbat fyzikální zákony, jen aby přitékali na účet pořádné finance.
František Šohajda:
Zatím je v návodě AFDD že se po celou dobu zkouší sám sebe ,bez měření.Pokud je to maxi combi-tj.jistič,chránič,AFDD tak se zkouší je FI...
Do budoucna to může být zkoušené, jako už u zmiňované ESE u hromosvodů!
Jan Palička:
Citace: František Šohajda 16.02.2026, 09:12
Zatím je v návodě AFDD že se po celou dobu zkouší sám sebe ,bez měření.Pokud je to maxi combi-tj.jistič,chránič,AFDD tak se zkouší je FI...
Už jsem to tu psal před měsícem - samozkoušení není plnohodnotným zkoušením reakce na externí situaci, pokud k té externí situaci nedojde. Mohu si ji maximálně v rámci autotestů programově simulovat a tu simulaci vyhodnotit.
AFDD je (zjednodušeně) procesor se snímači a mechanická část. Procesor kontroluje situaci v obvodu, vyhodnocuje ji, porovnává ji s výrobcem definovanými situacemi a buď dá pokyn vypnout nebo ji "proignoruje". Autotestem (bez vypnutí) prověřím funkčnost procesoru a spol. včetně integrity nahraného FW, neprověřím mechanickou část a neprověřím reakci na situaci v obvodu. Stejně jako plnohodnotnou funkčnost antivirového programu na PC prověřím až tím, že mi skutečný malware přijde, ne tím, že se na obrazovce autor prsí před kolika malwary chrání.....
Jen tak mimochodem - antivirový program se většinou opírá o analýzu tzv. signature-based (porovnávání s databází, co není v databáti, neexistuje), analýzu heuristickou a analýzu behaviorální. Docela by bylo zajímavé vědět, jak vyhodnocuje poruchy AFDD, tedy zda je do jisté míry "samoučící se".
Jiří Kantner:
Citace: Jan Palička 16.02.2026, 10:02
Jen tak mimochodem - antivirový program se většinou opírá o analýzu tzv. signature-based (porovnávání s databází, co není v databáti, neexistuje), analýzu heuristickou a analýzu behaviorální. Docela by bylo zajímavé vědět, jak vyhodnocuje poruchy AFDD, tedy zda je do jisté míry "samoučící se".
Kdysi jsem se díval na datasheet jednoho specializované ho procesoru používaného výhradně v AFDD.
Výpočetní výkon je úměrný příkonu a žádné samoučení se tak konat opravdu nemohlo. Samoučící se algoritmy mají jeden zásadní problém a tím je determinické chování po učící fázi provozu za jejichž výsledky výrobce nemůže moc odpovídat ale které je výsledkem procesů při učení.
Na druhou stranu že by procesor najednou po x letech provozu měl závadu která by spočívala v změně algoritmu to asi ne ale mohou degradovat součástky okolo AD převodníků proudu a napětí. Pokud vím tak pro vybavení ochrany je relevantní vypočítaný výkon oblouku takže drobné jiskření pod povoleným šroubkem svorky fungovat nemusí, protože se při tom nevyvíjí dostatek tepla (nevím jestli patí podobný výkonový limit z jakého se určil max přípustný proud chrániče, cca 80W?
Jan Kelbich:
No mě by zajímalo, jestli to vůbec někdo vyrábí. Nebo bude.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana